Active dintr-un combinat de oţeluri speciale, scoase la vânzare. Guvernul a promis că se ocupă de colos, apoi a tăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
COS Târgovişte. FOTO: C.S
COS Târgovişte. FOTO: C.S

În lipsa unei reacţii concrete din partea Guvernului, care a anunţat că va prelua COS Târgovişte, conducerea combinatului începe să vândă din active. Vrea să cedeze Companiei de Apă Târgovişte un laborator de metrologie în schimbul creanţei.

Un exemplu elocvent în acest sens este Compania de Apă Târgovişte căreia i s-a propus să preia, în schimbul debitului de un million de lei, un laborator de metrologie al COST. Informaţia a fost făcută publică de primarul Cristian Stan, care a declarat că municipalitatea este interesată de preluarea unor active de la  combinat, în contul creanţelor, dar şi de intrarea într-un parteneriat cu Guvernul României pentru ceea ce înseamnă Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, în vederea dezvoltării unui Parc Industrial în zonă. 

Primarul municipiului Târgovişte, Cristian Stan, a declarat că municipalitatea, care este cel mai mare acţionar al Companiei de Apă, este interesată de preluarea unor active de la combinat, în contul creanţelor, dar şi de intrarea într-un parteneriat cu Guvernul României pentru ceea ce înseamnă Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, în vederea dezvoltării unui Parc Industrial în zonă.

COS, gata să cedeze laboratorul de metrologie

„Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte a început să scoată activele la vânzare oferind Companiei de Apă, în schimbul creanţelor, un activ. COST are un debit către Compania de Apă de peste un million de lei, iar administratorul combinatului a solicitat Companiei de Apă să fie de acord cu darea în plată, adică cu preschimbarea creanţei într-un bun. Este vorba de un laborator de metrologie. Păi, cum să mai funcţioneze combinatul în situaţia în care active importante sunt oferite creditorilor pentru datorii? Păi, nu se spunea că vor fi plătite datoriile? Aşa se plătesc datoriile. Noi suntem de acord să preluăm active în contul creanţelor, ba chiar suntem de acord să intrăm într-un parteneriat cu Guvernul României pentru ceea ce înseamnă Combinatul de Oţeluri Speciale, să dezvoltăm un Parc Industrial acolo, numai să se întâmple ceva”, a precizat edilul.

ANAF are de recuperat de la COS o datorie de 10 milioane de euro, iar sindicaliştii spun că statul ar putea să convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte în acţiuni. Pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.

Ministrul Economiei, la acea vreme Virgil Popescu, a declarat în august 2020, la Găeşti, judeţul Dâmboviţa, că unul dintre scenariile avute în vedere pentru salvarea Combinatului de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte este conversia datoriilor în acţiuni. 

„COS Târgovişte este, din punctul nostru de vedere, o fabrică de interes naţional. Am evaluat mai multe scenarii, unul este conversia datoriilor în acţiuni, dacă acest scenariu este fezabil îl vom face, vom merge pe el. Alt scenariu este ca activele funcţionale şi activele acelea care cu adevărat sunt funcţionale şi pot să contribuie la o viitoare companie să fie extrase de acolo în contul datoriei şi împreună cu Fortus Iaşi, de exemplu, că şi acolo avem o situaţie cât de cât similară, să facem o companie deţinută de statul român şi să o pornim. 

Şi premierul de la acel timp, Ludovic Orban, a spus că sunt soluţii pe care Guvernul le are în analiză. „Am purtat discuţii despre COS Târgovişte, m-am întâlnit şi cu reprezentanţii sindicatelor. Sunt mai multe soluţii pe care le avem în analiză”, a precizat el.

Conducerea COS Târgovişte a anunţat concedierea colectivă a salariaţilor combinatului, motivând suspendarea activităţii, pagubele provocate de pandemia COVID-19 şi situaţia generală a combinatului aflat în insolvenţă.

Între timp măsura concedierii a fost anulată, iar oamenii s-au întors la serviciu.

Sindicaliştii au protestat în faţa Prefecturii

Sindicaliştii din Cartel Alfa au pichetat joi, 14 ianuarie, Prefectura Dâmboviţa. 100 de salariaţi din învăţământ, poliţie, sănătate şi industrie au cerut condiţii mai bune de trai şi salarii adecvate vremurilor. Salariaţii au mai criticat şi Guvernul României, care a anunţat că va prelua COS Târgovişte, înainte de alegeri, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Imagine indisponibilă

Foto C.S.

Peste 100 de persoane salariaţi din învăţământ, poliţie, sănătate şi industrie au salarii mai mari şi consens politic.

Salariaţii au luat în derâdere mărirea salarială cu 40 de lei, despre care spun că îi ţine în sărăcie.

„Creşterea salariului minim este atât de mică, încât cei care sunt plătiţi cu salariul minim rămân săraci. Nu au nicio perspectivă. Mai bine de un milion şi jumătate de salariaţi din România sunt plătiţi cu salariul minim. Cu taxele pe care le avem acum şi contribuţiile care sunt numai în cârca angajatului, nu putem să facem decât să rămânem săraci”, a spus Nicolae Dragodănescu, lider Cartel Alfa, filiala Dâmboviţa.

În luna februarie 2013 pentru Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Asta după ce, tot în luna februarie 2013, a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL. Tot în 2013 Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale. 

Vă mai recomandăm şi:

O societate nouă, din subordinea Min. Economiei, va prelua COS Târgovişte. „Nu lăsăm industria să fie tăiată”

Protest la Prefectură. Salariaţi au cerut salvarea COS Târgovişte, lefuri mai mari şi deschiderea şcolilor: „Cîţu să aibă pensia noastră” VIDEO

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite