A venit “Paştele Cailor” în Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gospodarii au împărţit pâinea cu animalele lor pentru un an bogat
Gospodarii au împărţit pâinea cu animalele lor pentru un an bogat

Bulgarii din cartierul Matei Voievod au sărbătorit astăzi începutul muncilor agricole. “Sărbătoarea Primăverii” sau “Paştele Cailor” se ţine în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui. Gospodarii sărbătoresc cu această ocazie legătura dintre om şi cal.

Cai de o frumuseţe rară, concursuri de dresaj, bulgari îndemânatici la lucrările agricole şi multă voie bună în această zi, în cartierul bulgăresc Matei Voievod din Târgovişte. Konski Veligden sau ,,Paştele Cailor" are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, de unde vine şi denumirea de ,,Tudoriţa". “Sărbătoarea Primăverii”, cum mai este numită de gospodari, semnifică începutul muncilor agricole. Tradiţia spune că această zi este menită să întărească legătura dintre grădinar si ajutorul său de nădejde, frumosul animal, calul.

“Este singura sărbătoare adresată cailor. Sărbătorim ca altă dată, nimic nu s-a schimbat de când eram eu mică. Noi avem grijă să pregătim pâinicile şi să le ducem la biserică pentru a fi sfinţite. Aceste animale ne ajută să ne câştigăm existenţa, calul este sufletul omului, face parte din noi, din viaţa noastră”, spune Maria Ioardan, o femeie de 88 de ani.

Caii sunt împodobiţi şi botezaţi

Încă de la primele ore, femeile şi bărbaţii cu sânge bulgăresc au început forfota pentru a sărbători, aşa cum au învăţat ei de la bătrâni, “Paştele Cailor”. Femeile au pregătit din aluat special figurine reprezentând calul numit konceta, nişte pâinici în formă de căluţi, cu care au mers la ora 10.00, la biserica Sfântul Nifon. După slujbă, preotul a boteazat fiecare cal, iar pâinicile s-au împărţit bărbaţilor. Nu a fost uitat animalul de suflet al agricultorului, calul, acesta primind jumătatea sa de konceta. La zi mare, bulgarii au avut grijă cu o seară înainte, ca sprijinul lor de nădejde să fie frumos aranjat în straie de sărbătoare. “Este o tradiţie din moşi-strămoşi şi noi încercăm să o păstrăm şi pentru copiii noştri. Eu am grijă tot anul de calul meu dar astăzi l-am răsfăţat puţin pentru competiţie. De dimineaţă l-am spălat, i-am pus hamul proaspăt vopsit, cicurei coloraţi şi i-am dat cu cremă pe copite. Nu am venit să câştig, am venit să fiu alături de bulgarii mei”, spune Ion Olteanu, stăpânul calului cu numărul 10.

Caii frumos împodobiţi au fost admiraţi de sute de oameni strânşi la adunare. La ora 12.00 a început parada atelajelor şi a cailor dresaţi. Gospodarii au demonstrat că sunt cei mai buni în mânuirea animalelor şi de asemenea au arătat că sunt îndemânatici la lucrările agricole.
Atât bulgarii, cât şi târgoviştenii veniţi la sărbătoare, au avut parte spre după-amiază de un spectacol inedit prezentat de ansamblul "RITM". Artiştii veniţi special din Bulgaria au prezentat programe artistice la Căminul Cultural din cartier. În cadrul evenimentelor, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret “Mihai Popescu” din Târgovişte au prezentat piesa de teatru de păpuşi: “Fata babei şi fata moşneagului”.

Ce înseamnă Paştele Cailor?

Obiceiul tradiţional vechi de sute de ani, originar din Bulgaria, spune că, în mod obligatoriu, grădinarul trebuie să sfinţească la biserica din comunitate această legătură indestructibilă dintre om şi cal. Tradiţia a fost întreruptă în perioada comunismului când, din cauza colectivizării, sărbii, cum sunt denumiţi ei în zonă, deşi sunt bulgari, au rămas fără caii confiscaţi de către comunişti, dar imediat după 1990, manifestarea a fost reluată cu mult entuziasm şi cu mare success “Paştele Cailor” este sărbătorit în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, sâmbăta Sfântului Toader, drept pentru care sărbătoarea se numeşte şi Tudoriţa.



Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite