A crescut numărul minorelor care aleg să devină mame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în 2008 au născut 127 de tinere sub 18 ani, în anul 2009 au fost 153. Majoritatea sunt din mediul rural iar cel mai trist este că printre aceste fete se numără şi copile de numai 13 ani, copii ce au dat naştere la copii.

Copile care nu au împlinit încă vârsta majoratului au ales să aducă pe lume copii. Este vorba despre sute de dâmboviţence sub 18 ani care au născut în ultimii doi ani. Din nefericire, numărul fetelor minore care devin mame mult prea devreme este într-o continuă creştere la nivelul judeţului Dâmboviţa. “Numărul tinerelor sub vârsta majoratului care aduc pe lume copii este în creştere. Astfel în 2009 au născut 153 de minore mai multe ca în 2008 când au născut 127. În prezent în spital sunt internate trei lăuze, două cu vârsta de 17 ani, una cu vârsta de 16”, declară Elena Ionescu, purtător de cuvând al Spitatului Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

Certificat de naştere în loc de buletin

Când vine vorba de vârsta minimă în rândul mamelor minore, statistica arată că cele mai tinere mame au 13 ani. Potrivit purtătorului de cuvânt, Elena Ionescu, în anul 2008 şi 2009 au născut trei tinere cu vârsta de 13 ani.

Acestea sunt fetele care aleg să aducă pe lume copilul din pântece, însă mai sunt şi tinerele care ajung la o vârstă fragedă să facă avort.
”Toate studii arată o scădere a vârstei vieţei sexuale. Este o liberalizare a sexulului destul de marcată pe care societatea o întreţine. Astăzi mi-a intrat în cabinet o fată care făcuse un avort la 14 ani şi nici nu avea buletin iar acum după ce făcuse avortul a venit să ne întrebe pe noi o metodă de contracepţie. A ales să facă avort, putea să facă şi copil, deci până să-şi ia buletinul se ducea să ia certificatul de naştere al copilului”, explică medical specialist în planificare familială, Cristian Rădulescu.

Cele mai multe minore sunt din mediul rural

Medicii specialişti spun că aceste fete ajung în această situaţie fie din cauza lipsei educaţiei sanitare, contraceptive, fie din cauza unor conflicte de tip familial ori material. Majoriatatea mamelor minore provin din mediul rural. “Cauzele sunt multiple, în primul rând societatea este vinovată pentru că  ne arata la orice oră, la televizor, în reviste, pe stradă această temă. Noi, membri ai societăţii putem limita aceste probleme prin educaţie, ar trebui să existe programe mai coerente şi mai agresive de a intra către vârstele acestea tinere. Educaţia se face în familie, şi familia este o cauză. Sunt mai multe fete din mediu rurar pentru că din păcate calitatea şi cantitatea din sursele de educaţie sexuală este mai deficitară faţă de oraş”, adaugă medicul specialist Cristian Rădulescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite