Ţuţuianu a încercat fără succes medierea grevei de la Cromsteel: „Sper ca săptămâna aceasta să închidem un conflict de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PSD, senatorul Adrian Ţuţuianu, a încercat o mediere a conflictului de muncă de la Cromsteel, care, în opinia sa, aduce deservicii atât companiei, cât şi salariaţilor.

„Am avut o discuţie cu sindicatul condus de Nicolae Dragodănescu pe marginea conflictului existent la SC ASO Cromsteel din Târgovişte. Continuarea conflictului de muncă la acea societate nu poate să aibă decât efecte negative pentru toată lumea. Pentru salariaţi, efectele negative constau în faptul că nu-şi iau salariile, pentru societate - în faptul că îşi blochează producţia şi în felul acesta îşi diminuează veniturile. Nu ştiu dacă voi reuşi să-i aduc într-o situaţie de echilibru, dar eu asta îmi propun şi sper ca săptămâna aceasta să închidem un conflict de muncă, conflict care creează o situaţie dificilă pentru economia judeţului”, a declarat senatorul PSD de Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

O săptămână de grevă generală

"Mulţumim domnului senator Adrian Ţuţuianu, pentru încercarea de a media conflictul de muncă. Din nefericire a văzut şi domnia sa atitudinea şi modul de negociere al conducerii Cromsteel, care s-a bătut cu cărămida-n piep. Sindicatul Valahia şi-a menţinut cererile pentru care a primit mandatul vostru, şi continuăm conflictul de muncă. Probabil conducerea societăţii aşteaptă ca lipsa primei de Paşte, sărăcia şi nevoile, să vă determine să renunţaţi. Ce nu înţelege actuala conducere, este ca mai presus de toate lipsurile materiale care sunt reale, mai există încă un lucru, care a declanşat acel ceva care spune: ajunge, am suportat destul", a transmis liderul de sindicat Nicolae Dragodănescu.

400 de salariaţi ai Cromsteel au declanşat greva generală pe termen nelimitat pentru că nu s-au înţeles cu compania asupra unor solicitări legate de salarii, condiţiile de muncă şi de indiferenţa cu care sunt trataţi de conducere, spun ei.


 

protest cromsteel

CE AU CERUT SINDICALIŞTII

"Salariaţii s-au săturat să fie prost plătiţi, s-au săturat de regimul coercitiv şi autoritar al conducerii societăţii, s-au săturat să fie penalizaţi permanent pentru orice abatere cât de mică, în condiţiile în care salariile sunt foarte mici şi condiţiile de muncă generează afecţiuni grave de sănătate. Salariaţii s-au săturat să vină la muncă sănătoşi, iar apoi să se îmbolnăvească şi să se interneze datorită intoxicaţiilor cronice cu mercur şi crom, asta în condiţiile în care societatea nu a încadrat locurile de muncă în condiţii deosebite şi salariaţii nu se pot pensiona mai devreme, conform legii", se arată într-un comunicat al Sindicatului Valahia.

VIDEO incomod-media.ro

Sindicaliştii arată că îngrijoararea salariaţilor este justificată pentru că folosirea tehnologiilor învechite, folosirea cromului hexavalent a mercurului şi a utilajelor generatoare de zgomot în tehnologia de lucru, a dus la îmbolnăviri profesionale grave. 

"Salariaţi au fost diagnosticaţi cu intoxicaţii cronice cu mercur, perforaţii ale septului nazal prin expunerea la crom hexavalent, bronşite cronice, hipoacuzii şi alte boli profesionale. Salariaţii s-au săturat de lipsa de respect şi de apreciere pentru muncă lor iar refuzul conducerii societăţii de a majoră salariile, în condiţiile în care firma înregistrează profituri uriaşe pe spinarea majorităţii salariaţilor care sunt plătiţi cu salariul minim pe societate, este de neacceptat", se mai arată în document.

Grevă de avertisment la Cromsteel Târgovişte:
Grevă de avertisment la Cromsteel Târgovişte:

Revendicările salariaţilor:

1.Contract colectiv de muncă pentru un an de zile, creşterea tuturor salariilor cu 500 lei pentru fiecare salariat  precum şi indexarea lor cu inflaţia în luna ianuarie 2019;

2.Implementarea unei grile se salarizare, a unui Regulament de promovarea şi promovarea anuală a 35 % din numărul de salariaţi;

3.Acordarea sporului de vechime în muncă, între 5 % şi 25 %;

4. Spor de 20 % pentru salariaţii care lucrează în sectorul galvanizare, de 15 % pentru restul halelor de producţie unde este prezenţa noxă crom, mercur sau zgomot, şi 10 % pentru salariaţii care tranzitează aceste locuri de muncă în timpul procesului tehnologic;
 

5. Plata serviciilor medicale pentru salariaţii afectaţi de noxe;

6. Subvenţie pentru biletele de tratement/abonamentelor de transport , în valoare de 1500 lei / an ;

7. Acordarea primelor sociale, proporţional cu profitul realizat, astfel:

• Prima de Paşte  - 970 lei

• Prima de Crăciun – 970 lei

• Prima de Vacanţă – 3.000 lei

• Prima de Ziua Metalurgistului – 600 lei

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite