Ţuţuianu, despre zona Padina-Peştera: „După ce am asfaltat drumul ne-am trezit cu un val de turişti"“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţuţuianu: “Ne-am propus ca în 10 ani să creăm acolo o staţiune turistică de interes naţional"
Ţuţuianu: “Ne-am propus ca în 10 ani să creăm acolo o staţiune turistică de interes naţional"

Zona Padina - Peştera este în atenţia autorităţilor judeţene de ani buni, care vor să dezvolte în Munţii Bucegi o staţiune montană de interes naţional. Însă, după asfaltarea Drumurilor Judeţene DJ 713 şi DJ 714 autorităţile s-au confruntat cu o problemă: numărul mare de turişti.

Într-o zi obişnuită, câteva sute de turişti aleg să se relaxeze în zona montană a judeţului Dâmboviţa, iar în weekend sau în zilele de sărbătoare numărul lor ajunge la câteva mii, iar asta creează "haos", potrivit preşedintelui CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, care şi-a dat seama că zona nu face faţă unui aflux atât de mare. Nu dispune de parcări şi de mii de locuri de cazare, aşa că oamenii campează pe platoul Padina.

"Anul acesta am fost prinşi nepregătiţi de amploarea activităţilor turistice din zona montană, în sensul că drumul executat în parte până la Piciorul Babelor a generat cam 300-500 de turişti în zilele obişnuite, sâmbăta şi duminica sunt mii de turişti în zonă, ne confruntăm cu o campare haotică, care nu aduce judeţului nimic, decât distruge mediul. Ne confruntăm cu tone de gunoaie care sunt lăsate nu doar în zona de campare, ci şi prin pădurile din jur, dar şi de alte lucruri care ne strică obrazul şi ne confruntăm cu o totală lipsă de coordonare din partea autorităţilor a situaţiei din zona montană a judeţului Dâmboviţa", a spus preşedintele CJD.

image

Joi, 1 septembrie 2016, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a organizat, la sediul Bibliotecii Judeţene “Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, o întâlnire de lucru privind dezvoltarea zonei montane dâmboviţene Moroeni – Padina – Peştera în cadrul căreia au fost prezentate, în vederea dezbaterii, documentele intitulate “Îndrumătorul privind activitatea de campare pentru zona montană a judeţului Dâmboviţa” şi “Regulamentul de construire în zona montană”.

Principalele puncte de discuţie au vizat aspecte referitoare la organizarea unor zone de campare autorizate, posibilitatea amenajării de parcări publice şi a unui centru de servicii publice în zona montană, precum şi alte facilităţi de infrastructură care să deservească îmbunătăţirii condiţiilor turistice în staţiune.

“Ne-am propus ca în 10 ani să creăm acolo o staţiune turistică de interes naţional. Este un proiect pe care mi l-am asumat şi pe care o să-l punem în aplicare la Consiliul Judeţean. Ne interesează cum va arăta această staţiune turistică de interes naţional şi cred că toţi trebuie să ne propunem ca aceasta să fie una de succes. Îi interesează şi pe cei care execută lucrări de proiectare, lucrări de arhitectură pentru că trebuie să ne lămurim în privinţa a ceea ce propunem clienţilor noştri. Totodată, interesează şi Primăria Moroeni pentru că, aşa cum am spus atât primarului, cât şi consilierilor locali, viitorul comunei Moroeni stă în dezvoltarea staţiunii de la Padina-Peştera”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Alături de Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi de Vicepreşedinţii Alexandru Oprea şi Corneliu Ştefan, la dezbaterea publică au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai firmelor constructoare din zonă, conducerea Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa şi a operatorului pentru Salubritate Supercom, reprezentanţi ai Serviciului Salvamont, Parcului Natural Bucegi, Gărzii de Mediu Dâmboviţa, Jandarmeriei şi Serviciului de Ordine Publică Dâmboviţa, reprezentanţi ai aparatului administrativ judeţean şi ai unităţii administrativ – teritoriale Moreni, dar şi senatorul Valentin Calcan şi presa locală. 

La finalul întâlnirii, preşedintele Adrian Ţuţuianu a stabilit un termen de 20 de zile de la dezbaterea organizată astăzi pentru întocmirea de către participanţii prezenţi la discuţie şi de către instituţiile competente, ca părţi interesate şi implicate în subiect, a unor observaţii pertinente menite să contribuie la îmbunătăţirea documentelor în cauză. 

Observaţiile urmează a fi transmise Direcţiei de Urbanism din cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa în vederea analizării şi identificării unor soluţii viabile la propunerile primite. În acest context, în perioada 1-5 octombrie a.c. documentele vor fi supuse unei noi dezbateri publice, urmând ca în perioada 20 – 25 octombrie a.c. să fie supuse analizei în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite