“Şcoală după şcoală” soluţia perfectă pentru părinţii plecaţi în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii au devenit ca o familie
Copiii au devenit ca o familie

Aceştia le pot oferi copiilor educaţia de care au nevoie cu ajutorul unui program after-school. În fiecare după-amiază, copiii de la Şcoala “Mihai Viteazul” din Târgovişte sunt îndrumaţi la teme şi participă la activităţi educative extraşcolare.

În fiecare zi, după ora 12:00, sala dedicată programului “Şcoală după Şcoală” răsună de vocile pline de voioşie ale celor mici. După ce îşi mănâncă pacheţelul de acasă, elevii se pun serios pe treabă, îşi deschid caietele şi cărţile şi sub supravegherea atentă a îndrumătoarei, cei mici îşi fac temele pentru a doua zi, după care desfăşoară jocuri interactive, învaţă cântece noi şi citesc poveştile preferate până la ora 16:00.

„Voluntarii proiectului  sunt chiar profesorii din şcoală”

Şcoala “Mihai Viteazul” din Târgovişte este o şcoală pilot pentru judeţul Dâmboviţa. “Această şcoală a fost aleasă deoarece finanţatorul italian a dorit să sprijine în special elevii cu părinţii plecaţi în ţara peninsulă. Instituţia noastră a fost singura şcoala din Dâmboviţa care are la clasele de dimineaţă aproximativ 20 elevi în această situaţie. De acest program beneficiază elevii din clasele I-IV şi de la clasele a V-a si a VI-a sportive, deoarece învaţă dimineaţa”, a declarat prof. Daniela Gîtlan, directorul şcolii.

Profesorii de matematică, de limba română, engleză şi franceză s-au oferit voluntari în acest proiect şi colaborează permanent cu un asistent social şi consilier psihopedagog.

“Mă rog mereu să treacă timpul cât mai repede”

Amalia are 8 ani şi ambii părinţi sunt plecaţi în Italia la muncă. Locuieşte cu mătuşa ei, iar în fiecare vară părinţii se întorc acasă. Îşi doreşte să devină avocată si de aceea are numai note bune în catalog, matematica rămând materia preferată. “Vorbesc în fiecare duminică la telefon cu mami şi cu tati. De 8 martie am sunat-o pe mami la 7 dimineaţa pentru că am vrut să fiu prima care-i spune “La mulţi ani” şi i-am mai spus că o iubesc mult şi mă rog să treacă timpul mai repede ca să ne vedem, pentru că mi-este tare dor de ea”, spune Amalia cu lacrimi în ochi.

Programul a fost semnat  din martie 2009

Lipsa locului de muncă, sărăcia sau dorinţa unui trai mai bun au determinat plecări masive ale târgoviştenilor în străinătate. Italia, Spania, Norvegia sunt doar o parte din ţările în care dâmboviţenii s-au dus să muncească. În urma lor rămân însă cei mici care sunt lăsaţi în grija bunicilor sau a unui tutore. Acesta proiect a fost iniţiat de organizaţia “Salvaţi copiii” împreună cu finanţatorii ENEL şi Banca Intesa San Paolo Italia. Opt judeţe din ţară au fost solicitate să participe la acest proiect, iar Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a aderat la acest proiect încă din martie 2009.






Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite