Şapte localităţi din judeţul Dâmboviţa ar putea deveni “super comune”

Şapte localităţi din judeţul Dâmboviţa ar putea deveni “super comune”

Dacă iniţiativa legislativă va găsi susţinere în Parlament, comunele din România vor fi împărţite în două categorii: comune poli-regionali şi alte comune

O nouă unitate administrativ-teritorială ar putea apărea în România. Un proiect de lege privind reclasificarea localităţilor propune înfiinţarea a 183 de comune poli-regionali.

 
Aceste localităţi, practic un fel de "super-comune", au rol de servire intercomunală la nivelul zonelor lipsite de oraşe pe o distanţă de minim 25 km. 
 
Proiectul de lege stipulează că dezvoltarea acestor localităţi este "sprijinita" de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitară şi socio-culturală. Super-comunele” vor avea o populaţie de minim 2.000 locuitori. 
 
În desemnarea unei comune - pol rural au fost luaţi în calcul mai mulţi factori: rata migraţiei temporare a populaţiei, rata medie anuală de creştere a populaţiei, volumul populaţiei, accesibilitatea rutieră şi feroviară, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea. 
 
Dacă iniţiativa legislativă va găsi susţinere în Parlament, comunele din România vor fi împărţite în două categorii: comune poli-regionali şi alte comune. 
 
Din Dâmboviţa, pe lista comunelor poli-regionali selectate deja de Guvern se află Băleni, Corbii Mari, Nucet, Potlogi, Tărtăşeşti, Visina şi Voineşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: