În patria „frumosului de Voineşti“, elevii primesc mere din Polonia. „Nu au spaţii de depozitare cu atmosferă controlată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mere depozitate în beci, Voineşti
Mere depozitate în beci, Voineşti

Elevii din Voineşti, dar şi din restul judeţului Dâmboviţa primesc la şcoală mere din Polonia, deşi zona este renumită pentru fructele gustoase şi zemoase, devenite un adevărat brand. Autorităţile spun că acest lucru se întâmplă pentru că agricultorii români nu se asociază şi nu-şi construiesc depozite cu atmosferă controlată.

Spre deosebire de fructele produse la Voineşti, merele din import sunt tratate cu imazalil, un fel de ceară care protejează antifungic şi dă un luciu specific, dar care s-a dovedit a fi cancerigenă.

Imagine indisponibilă

Imazalilul e o substanţă cu efect antifungicid, care măreşte perioada de viaţă a mărului, aşa cum se întâmplă şi la citrice.

Fostul preşedintele Asociaţiei Pomicole Voineşti Ion Oprea, producător de mere, spune că substanţa închide practic porii merelor şi le omoară. „Noi culegem Goldenul verde, iar în beciurile noastre şi în depozite ele de coc în continuare. D-asta sunt atât de gustoase. Ele nu sunt stropite după cules cu nimic”, spune Ion Oprea, producător.

De ce nu găsim mere de Voineşti în şcoli

Producătorii de mere din Voineşti nu dispun de suprafeţe mari de plantaţii, aşa cum se întâmplă în Polonia, iar una dintre cerinţele care îi dau înapoi de la licitaţii este cifra de afaceri, care ar trebui să fie cu multe zerouri.

„Noi am participat la discuţii, pe actele normative şi am cerut guvernanţilor să facă în aşa fel încât să participe producătorul român la licitaţii, în primul rând. Dar se pare că sunt câştigători doar cei care au cifră de afaceri mare. Asta este şi o cerinţă în caietul de sarcini”, mai spune Ion Oprea.

Imagine indisponibilă

În Dâmboviţa, distribuitor în programul naţional este Lido Gîrbea, din Prahova. Reporterii au încercat să ia legătura cu reprezentanţii firmei, dar până la închiderea ediţiei nu au reuşit să obţină un punct de vedere. 

Producătorii români nu pot livra mere în şcoli pentru că nu au infrastructura pentru aşa ceva.

„Ei nu reuşesc să câştige licitaţii pentru că nu sunt asociaţi într-o formă asociativă, ca să aibă spaţii de depozitare cu atmosferă controlată şi să participe la procesul de achiziţie publică. Programul respectiv începe din prima zi de şcoală şi durează până în iunie, nu numai toamna. Trebuie să le livrezi mere tot timpul anului. Ăsta este un program guvernamental cu finanţare de UE şi are clauze restrictive în caietul de sarcini şi în fişa de date şi nu se poate interzice achiziţionarea altor produse decât cele autohtone.Trebuie să treci acolo produse din Comunitate. Polonezii au înţeles demult treaba asta, s-au asociat, au depozite cu atmosferă controlată şi pot livra mere 365 de zile din 365”, a declarat, pentru „Adevărul”, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Imagine indisponibilă

Părinţi nemulţumiţi

Pe reţelele sociale, părinţii îşi spun nemulţumirea în legătură cu merele venite din Polonia sau Ungaria, dar se lovesc de un zid.

„Aici, în Dâmboviţa, unde ne cad merele în creştetul capului, la Voineşti, şi în toată ţara probabil, unde saracii de noi, nu avem mere. De mâine, fata mea va refuza acest măr care mirosea groaznic, probabil a soluţii de stropire şi vom încerca o petiţie pentru a se solicita gustări de la producători români”, spune Cega Nicoleta Felicia, mama unei eleve.

Pe de altă parte, în şcoli, realitatea este cruntă. Copiii refuză pur şi simplu aceste produse de import.

„Copiii nu mănâncă nici lapte, nici biscuiţi, nici mere. Nu le mai plac aceste produse. Vor altceva. Ar fi bune o chiflă bună, o felie de caşcaval, un măr sănătos din Voineşti. În România se cresc animalele cu aceste produse, vă spun sincer. Copiii le aruncă”, spune directorul Şcolii Nr. 2 din Târgovişte, Niculae Niculaescu.

Imagine indisponibilă

Cu toate acestea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa arată că merele livrate în şcoli nu fac rău

„Merele sunt spălate şi ambalate individual şi au certificat de calitate. Cei care gestionează programul acesta nu le dau drumul decât după ce au certificat de siguranţă. Nu sunt probleme şi să dea Dumnezeu să nu fie nicăieri în ţară”, a declarat prof. Cristina Stroe, insectorul general al ISJ Dâmboviţa.

Imagine indisponibilă

Pentru anul şcolar 2019-2020, limita valorică zilnică /preşcolar/elev este următoarea: – 0,6 lei pentru porţia de fructe; – 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie; -0,6752 pentru porţia de lapte/produs lactat.

Într-un an obişnuit, în Voineşti, producţia de mere se ridică la 20 – 25 de tone la hectar. Frumosul de Voineşti, Ionatanul şi Goldenul vor ajunge, cel mai probabil, în damigenele cu ţuică sau, pur şi simplu, se vor strica în livezi.
 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite