1.700 de porci ucişi la o singură fermă. Autorităţile din Dâmboviţa, decizie în premieră de vânare a porcilor mistreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animale

Pesta porcină face ravagii în Dâmboviţa. În ultimele zile medicii veterinari au ucis 1.700 de porci de la o fermă din Răcari, acolo unde au fost descoperite două focare.

Medicii veterinari au primit confirmarea săptămâna trecută privind apariţia unor noi focare de pestă porcină africană la o fermă de porci şi o gospodărie din Răcari dar şi într-o gospodărie din Potlogi. Ca măsură de urgenţă s-a decis lichidarea tuturor celor 1.700 de porci din ferma de la Răcari.

Totodată au fost stabilite zonele de restricţie în jurul focarelor, respectiv zona de protecţie de 3 km şi zona de supraveghere de 10 km.

Din cauza extinderii rapide a focarelor de pesta porcina, inspectorii sanitari au luat în premieră pentru România, decizia de a eutanasia toţi mistreţii de pe fondurile de vanatoare, adiacente zonelor unde exista focare de PPA din Dâmboviţa. Potrivit datelor transmise de ANSVSA, la nivelul judeţului Dâmboviţa sunt în acest moment 10 focare active de pestă porcină în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri de pestă la mistreţi.

Directorul DSV Dâmboviţa, Sandu Tolea, a precizat că într-o pădure din judeţul Ilfov, în apropiere de Răcari, există în prezent câteva zeci de porci mistreţi morţi. De asemenea, în judeţul Teleorman, tot într-o zonă de pădure, o dronă a filmat peste 500 de porci mistreţi morţi. 

Virusul PPA poate fi răspândit chiar şi prin intermediul rumeguşului adus din pădure. 

La nivel naţional situaţia este dramatică fiind confirmate, la data de 24 iulie 2019, cazuri de PPA în 140 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 416 focare. În alte 4 judeţe există doar cazuri la mistreţi.

Pesta porcină africană mai este confirmată, la acest moment, în alte 6 localităţi din Dâmboviţa. Este vorba de localităţile Niculeşti (sat Movila), Lunguleţu, Răzvad, Runcu, Răcari şi Butimanu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite