13 octombrie – Ziua Internaţională Pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa organizează începând din 11 octombrie,, inclusiv duminică, 13 octombrie, Ziua Porţilor Deschise în toate subunităţile de intervenţie din judeţ.

Evenimentul are loc în intervalul orar 10:00 – 14:00, în detaşamentele de Pompieri din Târgovişte, Pucioasa, Moreni, Titu şi Găeşti şi Gărzile de Intervenţie din Voineşti, Fieni, Corneşti, Răcari, Potlogi şi Vişina.

Cu această ocazie, se vor desfăşura activităţi de informare preventivă a cetăţenilor privind riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre şi modul de utilizare al acestora.

Conform terminologiei adoptate de O.N.U., prin dezastru se înţelege o gravă întrerupere a funcţionării unei societăţi, generând pierderi umane, materiale, sau modificări nefaste ale mediului, care nu pot fi refăcute prin resursele acestuia. Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului ambiant.

Este cunoscut faptul că 90% din toate calamităţile naturale sunt legate de vreme, climă şi apă. Statistica din ultimul deceniu arată că numărul total de calamităţi naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, sunt în creştere atât ca frecvenţă, cât şi în intensitate. Astfel de fenomene meteorologice duc la creşterea numărului de victime, dar şi la pagube materiale semnificative.

Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să fie informată.

Apărarea împotriva acestor riscuri presupune, în primul rând, cunoaşterea acestora. Informarea corectă conduce la un mod de comportare adecvat, eficient şi rapid care poate reduce semnificativ pierderea de vieţi omeneşti şi poate limita considerabil pierderile materiale.

La nivelul judeţului Dâmboviţa riscurile naturale sunt reprezentate de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, inundaţii, secetă, îngheţ) şi fenomene distructive de origine geologică (alunecări de teren şi cutremure de pământ).

Pentru prevenirea, diminuarea şi reducerea riscurilor dezastrelor naturale, la nivelul judeţului, I.S.U. “Basarab I” Dâmboviţa s-a desfăşurat o gamă variată de activităţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite