Zeci de gospodării din Bucovina au fost inundate. Apele râului Suceava „au muşcat“ dintr-o zonă de agrement de patru milioane  de euro

Zeci de gospodării din Bucovina au fost inundate. Apele
râului Suceava „au
muşcat“
dintr-o
zonă de agrement de patru milioane  de euro

FOTO:ISU Suceava

Ploile torenţiale din ultimele zile au provocat pagube uriaşe în judeţul Suceava. Peste 20 de gospodării din Suceviţa, Gura Humorului, Frasin şi Doroteia au fost inundate. Totodată, apele râului Suceava au inundat parţial noua zonă de agrement a reşedinţei de judeţ. Proiectul de 4 milioane de euro este în curs de implementare.

Ploile torenţiale înregistrate în noaptea de 21 spre 22 iunie au provocat inundaţii la Gura Humorului şi Frasin. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, sublocotenentul Alin Găleată, pompierii intervin pentru evacuarea apei din 20 de curţi şi case din Gura Humorului, Frasin şi Doroteia. El a precizat că cel mai afectat este oraşul Gura Humorului. Pentru scoaterea apei intervin pompieri de la subunităţile din Gura Humorului, Suceava, Cîmpulung şi Fălticeni.

 Anterior, pe 20 iunie, au fost inundate mai multe gospodării din Suceviţa, Vatra Dornei şi Hârtop.

Probleme au fost şi în municipiul Suceava unde apele râului Suceava care traversează oraşul au ieşit din matcă şi au inundat parţial noua zonă de agrement a oraşului. Este vorba despre o investiţie a administraţiei locale începută anul trecut, care costă aproape 4 milioane de euro. Proiectul este în curs de implementare. Firma constructoare a apucat să construiască o pistă pentru biciclişti şi să toarne două temelii betonate. 

Din păcate, Primăria Suceava nu a efectuat lucrări de îndiguire  înainte să înceapă amenajarea zonei de agrement, iar faptul că apele „au muşcat” din investuţie arată că lucrările de consolidare a malurilor erau necesare. Primarul Sucevei, Ion Lungu, susţine că va lua măsurile necesare pentru protejarea investiţiei. 

FOTO: ISU Suceava

„Este o zona de agrement cerută de suceveni. Sigur este în albia minoră a râului Suceava, cum mai sunt astfel de zone de agrement în ţară. Paralel cu proiectul european, avem un proiect de consolidare a malurilor pe banii primăriei, care va fi terminat o data cu Zona de Agrement. Consolidarea malurilor nu a fost eligibilă pe fonduri europene. Acum vin de la faţa locului, apa a început să se retragă, deocamdată nu sunt pagube, o suprafata mică dinspre pod a fost băltită. Asa cum am spus vom consolida malul drept pe care s-a făcut Zona de Agrement, proiectul este în lucru. În final vom avea o Zonă de Agrement apreciată de suceveni şi sigură la inundaţii, ca urmare a lucrărilor de consolidare a malurilor, aşa cum am procedat şi la Podul Unirii, aflat în faza de finalizare”, a spus alesul local.

 

Noua zonă de agrement a Sucevei, amenajată pe un mal inundatibil: FOTO: Oana Şlemco

Proiectul zonei de agrement de pe malul Sucevei are avizul Sistemului de Gospodărire a Apelor. Fostul director al instituţiei judeţene, Daniel Drăgoi, a declarat presei locale că nu a fost de acord cu avizarea proiectului şi că zona în care construieşte primăria este inundabilă. Drăgoi susţine că primarul Lungu l-ar fi acuzat că este „comunist” şi că se opune proiectului. În cele din urmă, avizul a fost dat de DGA Bacău.

 

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările