Zece sfaturi pentru părinţii bobocilor de clasă pregătitoare. Care ar fi cuvintele „magice” pe care să le înveţe copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Maria Adriana Nichitean, specialist la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava, ne-a oferit câteva sfaturi pentru părinţii viitorilor boboci de clasă pregătitoare. Între altele, ea a spus că părinţii nu trebuie să se îngrijoreze dacă cei mici nu ştiu să scrie sau să citească înainte să înceapă cursurile la şcoală.

Maria Adriana Nichitean de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Suceava a răspuns la provocarea lansată de „Adevărul” şi le-a oferit zece sfaturi părinţilor care au copii de clasă pregătitoare. Între altele, ea ne-a spus că este important ca cel mic să ştie cuvinte magice precum „te rog” sau „mulţumesc” . 

1. Dacă nu ştie să scrie, să citească şi să socotească nu înseamnă că nu e pregătit suficient pentru şcoală. Va învăţa aceste lucruri împreună cu doamna învăţătoare şi colegii de clasă. E mai important la intrarea în şcoală să ştie să se adreseze politicos celorlalţi.

ÎNVAŢĂ-L CUVINTE MAGICE: BUNĂ ZIUA!, TE ROG!, MULŢUMESC!, IARTĂ-MĂ!.

2. E plin de energie şi nu stă locului o clipă? Firesc la vârsta lui! Găseşte-ţi timp şi inspiraţie pentru a face împreună activităţi care să-i dezvolte atenţia, răbdarea. La şcoală va petrece 30 de minute în bancă.

DEZVOLTĂ-I ATENŢIA ŞI RĂBDAREA!

3. Cu siguranţă e la vârsta la care îi plac poveştile de tot felul. Oricât de obosit ai fi, citeşte-i înainte de culcare o poveste. Nu-i dezvolţi doar vocabularul, ci şi creativitatea şi imaginaţia dacă la finalul lecturii discutaţi 5 minute despre ce a ascultat.

CITEŞTE-I POVEŞTI!

4.Are aproape tot ce îşi doreşte, dar şi un simţ dezvoltat al proprietăţii. La şcoală va avea cel puţin 20 de colegi cu care va împărţi nu doar bucurii şi tristeţi, ci şi creioane colorate, jetoane şi multe altele.

ÎNVAŢĂ-L SĂ ÎMPARTĂ CU CEILALŢI!

5. Serviciul tău este unul stresant şi-ţi răpeşte mult din timpul pe care ai putea să-l petreci cu cel mic. Dacă îţi vei stabili corect priorităţile, vei reuşi cu siguranţă să petreci măcar 30 de minute pe zi în timpul săptămânii şi mai mult în weekend, alături de micuţ. Important este să fie timp în care nu stai doar în prejma lui, ci comunicaţi, vă jucaţi, faceţi diferite activităţi împreună.

PETRECE TIMP DE CALITATE ZILNIC CU COPILUL TĂU!

6.Chiar dacă îţi spui că îl aşteaptă o viaţă întreagă pentru responsabilităţi, e momentul şi acum să-l încurajezi să aibă grijă de lucrurile personale dar şi ale celorlalţi când le foloseşte, să fie punctual, să fie de ajutor.

CULTIVĂ-I RESPONSABILITATEA FAŢĂ DE OAMENI ŞI LUCRURI!

7. Să-şi lege şireturile şi să se încheie la hăinuţă poate fi o adevărată provocare în lipsa părinţilor. Dacă va învăţa asta de acasă, nu va fi nevoit să solicite şi să aştepte ajutorul doamnei învăţătoare. Mai sunt vreo zece micuţi la rând.

ÎNCURAJEAZĂ-L SĂ FIE INDEPENDENT!

8. Lumea gadgeturilor este fascinantă pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici. Dacă ai ştii cât de multe efecte nocive are la această vârstă timpul prelungit petrecut în faţa ecranului, cu siguranţă ai ascunde în cel mai dosnic loc tableta.

LIMITEAZĂ-I TIMPUL PETRECUT PE GADGETURI!

9. Copilul tău e unic. La fel sunt însă şi copiii de lângă el. Sunt diferiţi şi e minunat! Unii sunt mai slabi, alţii sunt mai rapizi, unii mai timizi, alţii mai independenţi, unii talentaţi la sport, alţii la matematică. Nu-i judeca, nu-i eticheta, pentru că la fel va face şi copia ta mai mică.

ÎNVAŢĂ-L SĂ FIE TOLERANT!

10.Şcoala este locul unde îşi va petrece următorii 13 ani din viaţă învăţănd lucruri noi şi interesante, unde îşi va face prieteni, unde va visa şi va construi. Nu-i spune copilului atunci când face vreo năstruşnicie... ,,Lasă că începe şcoala şi-ai să vezi tu atunci!” Şcoala trebuie să fie bucurie, nu pedeapsă.

FĂ DIN INTRAREA ÎN CLASA PREGĂTITOARE O BUCURIE!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite