VIDEO Un preot din Bucovina şi-a plagiat lucrarea de doctorat. A copiat zeci de pagini din cartea unui coleg de altar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: suceava-smartpress.ro
FOTO: suceava-smartpress.ro

Preotul Constantin Cenuşă din comuna Vicovu de Jos, judeţul Suceava, a obţinut titlul de doctor în 2019, cu lucrarea „Mitropolia Bucovinei, 1918-1940”. El a făcut doctoratul la Facultatea de Istorie de la Universitatea „Ştefan cel Mare”. După dovedirea plagiatului, instituţia academică a cerut retragerea titlului de doctor.

În luna decembrie a anului trecut, preotul Cenuşă şi-a tipărit teza de doctorat într-un volum destinat publicului larg. Volumul a fost lansat în cadrul unui eveniment cu public, găzduit de o instituţie de cultură din Rădăuţi. 

Întâmplător, cartea a ajuns şi în mâinile unui alt preot: Dumitru Valenciuc din comuna Volovăţ, tot judeţul Suceava. Acesta a citit-o şi a constat că aproximativ 40 de pagini erau prelutate cuvânt cu cuvânt dintr-o carte scrisă de el: “Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina. Probleme controversate”.

„Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor mi-a tipărit cartea în 1.000 de exemplare. Fiecare parohie din judeţul Suceava a primit câte un exemplar. Restul cărţilor au fost împărţite parlamentarilor, după ştiinţa mea. Ulterior, preotul Constantin Cenuşă şi-a publicat propria carte, care era, de fapt, teza de doctorat. Pentru că subiectul cărţii era o problemă de interes pentru mine, am citit-o, ştiţi dumnevoastră, un popă prost de la ţară mai citeşte. 

Aşa am descoperit că a dat copy-paste la vreo 40 de pagini în format A4 din cartea mea”, a declarat părintele Valenciuc.

După ce a constatat furtul, el a alertat imediat Universitatea „Ştefan cel Mare”, Pentru că are zero toleranţă pentru furtul intelectual, USV a sesizat de îndată Ministerul Educaţiei.

„Comisia noastră de etică a decis că într-adevăr este un plagiat motiv pentru care am solicitat Ministerului Educaţiei ca împreună cu CNATCU să valideze decizia comisie noastre de etică şi să solicite ministrului Educaţiei să emită un ordin pentru retragerea titlului de doctor”, a declarat prof.univ.dr.ing Valentin Popa, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare”.

Cum a trecut plagiatul de filtrele USV

„Bazându-ne pe raportul de analiză a similitudinilor realizat de către membrii comisiei, am constatat existanţa plagiatului în teza de doctorat. Aproximativ 42 de pagini din cele 53 de pagini ale capitolului IV al tezei de doctorat sunt prelutate identic fără a se respecta regulile citării corecte”, se arată în raportul comisie de etică. Potrivit documentului, cel care a plagiat a recunoscut fapta şi îşi asumă consecinţele.

Comisia de etică a făcut verificări pentru a stabili, între altele, cine se face vinovat pentru faptul că plagiatul a trecut neobservat de filtrele umane şi virtuale de care dispune Facultatea de Istorie. Furtul a fost descoperit după ce preotul  Cenuşă a primit titlul de doctor.

Specialiştii au ajuns la două concluzii: pe de o parte, cartea din care a copiat preotul Cenuşă nu a fost publicată în format electronic şi nu putea fi detectată de softurile anti-plagit, şi, pe de altă parte, a fost tipărită într-un număr redus de exemplare.

„În urma discuţiilor cu cei implicaţi, dar şi cu conducătorul ştiinţific a tezei de doctorat a reieşit faptul că lucrarea (n.red din care s-a plagia) a apărut într-un număr relativ redus de exemplare oferite de autor prietenilor sau donate bibliotecilor. Aceast fapt arată că lucrarea respectivă a avut un circuit public restrâns fapt pentru care nu este disponibilă în majoritatea bibliotecilor inclusiv în biblioteca Universităţii „Ştefan cel Mare”. Din acest motiv considerăm că membrilor comisie de doctorat le-a fost foarte dificil să cunoască şi să sesizeze preluările incorecte şi ilegale”, au explicat membrii comisie de etică.

L-am constat telefonic şi pe preotul Constantin Cenuşă ca să-şi exprime un punct de vedere, dar aceasta a refuzat. 

Citeşte şi:

Un renumit pneumolog rus şi-a dat demisia dintr-o funcţie în Ministerul Sănătăţii invocând „violări grosolane” ale eticii medicale

La lecţii cu Traian Băsescu

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite