VIDEO Cum s-a îmbogăţit preotul-turnător Vrăjitoru, care sare la bătaie cu crucea: deschide Cartea şi vede viitorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dovedit cu acte turnător la Securitate, preotul Ioan Vrăjitoru din Liteni şi-a înjurat una dintre victime şi a sărit la bătaie folosindu-şi crucea drept măciucă, după ce unul dintre bărbaţii despre care a scris note informative, Mihai Stăuceanu, a vrut să-l facă să se căiască. Vrăjitoru a devenit celebru încă din vremea regimului dictatorial, pentru practici condamnate de Biserica Ortodoxă Română: deschide „Cartea” şi spune că prezice viitorul.

Mihai Stăuceanu, un român care a fugit în Canada în anii ‘80, a aflat din dosarul în care era urmărit de fosta Securitate că preotul din localitate, Ioan Vrăjitoru, era unul dintre turnătorii care l-au pârât autorităţilor comuniste. Acum, la peste 30 de ani de la acel episod, Mihai Stăuceanu s-a întors în oraşul natal Liteni (Suceava), pentru a-şi confrunta turnătorul.

În urmă cu câteva zile, Mihai Stăuceanu l-a vizitat pe parohul Ioan Vrăjitoru la biserica în care slujeşte. Însoţit de o echipă de jurnalişti de la un cotidian local, Stăceanu l-a aşteptat pe preot lângă uşa bisericii. „Sunt Mihai Stăuceanu...”, atât a apucat să spună bărbatul, pentru că preotul s-a repezit direct la jurnalişti. „Aveţi autorizaţie?”, l-a întrebat preotul pe cameramanul care înregistra întâlnirea dintre fostul turnător şi victima lui. „Ce fel de autorizaţie?”, întreabă, miraţi, jurnaliştii. „Afară! Ieşi afară!”, a început să ţipe preotul Vrăjitoru, după care a lovit camera video şi apoi l-a îmbrâncit pe cameraman afară din curtea bisericii, ameninţând că va chema „echipa”.

Vorbe de duh: „Du-te-n mă-ta!”

După ce jurnaliştii au părăsit curtea bisericii, preotul şi-a îndreptat atenţia către Mihai Stăuceanu: „Ieşi afară!”. „Aceasta este biserica moşilor şi strămoşilor mei!”, i-a reproşat Mihai Stăuceanu. „Du-te-n mă-ta!”, a fost relipca preotului. „Eşti un împuţit, un gunoi!”, i-a răspuns Stăceanu preotului, care s-a refugiat în biserică.

Încercarea lui Mihai Stăuceanu de a-l determina pe preotul Ioan Vrăjitoru să-i ceară iertare pentru faptul că l-a turnat la Securitate se transformase într-un eşec. Resemnat, bărbatul le explica jurnaliştilor, în faţa bisericii, cum a fugit din ţară şi ce conţineau notele informative semnate de preotul Vrăjitoru. După doar câteva minute, şi-a făcut apariţia şi „echipa” despre care pomenea preotul: un grup de bărbaţi, în frunte cu preotul Claudiu Vrăjitoru, fiul parohului. Mihai Stăuceanu şi jurnaliştii care îl însoţeau au fost somaţi să părăsească localitate, fiind ameninţaţi cu acte de violenţă. „Mai bine plecaţi, ca să nu vină o sută de oameni să vă ia cu parul”, le-a spus jurnaliştilor unul dintre bărbaţi.

Fiul, tot preot: „Te mănânc cu tot cu ambalaj”

Imediat, din curtea bisericii şi-a făcut apariţia şi preotul Vrăjitoru, care a aţâţat „echipa” de locanici să fugărească jurnaliştii din faţa lăcaşului sfânt şi l-a lovit cu o cruce de lemn pe cameramanul care filma incidentul. La fel de agresiv a fost şi Claudiu Vrăjitoru, fiul lui Ioan Vrăjitoru, preot la aceeaşi biserică la care slujeşte şi tatăl său. Îmbrăcat într-o ţinută sport, Claudiu Vrăjitoru l-a luat de guler şi l-a ameninţat pe Mihai Stăuceanu. „Te mănânc cu tot cu ambalaj”, i-a spus şi reporterului de la Monitorul de Suceava.

Cel mai probabil, după reacţia reprezentanţilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Ionel Vrăjitoru nu va fi pedepsit în niciun fel pe linie ierarhică. „Ca oameni ai Bisericii, regretăm astfel de incidente, care nu creează o imagine bună a Bisericii. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii”, a declarat preotul Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei.

A vrut cu orice chip să scape de comunişti

La doar 18 ani, în 1976, în timp ce era elev la Combinatul Siderurgic Reşiţa, Mihai Stăuceanu (foto) şi-a propus să scape de comunism. A trecut ilegal graniţa cu Iugoslavia, dar a fost prins la Belgrad şi a fost predat autorităţilor române care l-au condamnat la un an de închisoare. Pedeapasa a executat-o în penitenciarele din Caransebeş, Aiud şi Gherla. După ce a fost eliberat s-a angajat ca muncitor necalificat la Reşiţa, la întreţinerea lifturilor.

image

În 1981, după ce a terminat armata, a fugit a doua oară din ţară. A fost prins din nou, la Belgrad, unde a făcut 30 de zile de închisoare. După ce şi-a executat pedepasa, a trecut ilegal frontiera cu Italia, unde a petrecut nouă luni într-un lagăr de refugiaţi. A primit statutul de refugiat politic şi i-au fost acceptate actele de imgraţie în Canada. Stăuceanu s-a stabilit la Montreal, unde a devenit liderul comunităţii româneşti. Recent, CNSAS i-a permis accesul la dosarul de la Securitate. A aflat că a fost turnat de peste 20 de persoane, printre care preotul Ioan Vrăjitoru şi actualul viceprimar al oraşului Liteni, Vasile Prisacariu.

S-a îmbogăţit din deschis Cartea”

Preotul Ioan Vrăjitorul din Liteni a devenit cunoscut în întreaga ţară, încă dinainte de 1990, pentru presupusa lui capacitate de a prevesit viitorul în cărţile sfinte. „Harul”, care nu este recunoscut însă şi de oficialii Bisericii Ortodoxe Române, fiind o practică ocultă, a atras mulţimi oameni la uşa bisericii din Liteni. Luni, miercuri şi vineri seara, preotul Vrăjitoru deschide cartea, pentru cei care care sunt dispuşi să plătească o anumită taxă. Mai exact, credincioşii sunt puşi să deschidă Scriptura la întâmplare, iar în funcţie de pagina la care se deschide cartea preotul Vrăjitoru le prevesteşte viitorul. Cu banii strânşi din deschis Cartea, preotul Vrăjitoru i-a construit o biserică fiului său Claudiu, şi-a construit un palat cu turnuleţe. A mai investit banii într-un restaurant şi o discotecă în localitate, afacerea fiind trecută pe numele fiului său.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO Preot celebru în România, loveşte cu crucea, confruntat de un enoriaş pe care l-a turnat la Securitate în comunism

VIDEO Bar devastat de trei tineri care s-au răzbunat pe patron. Poliţia nu a luat nicio măsură împotriva agresorilor

FOTO VIDEO Şeful Spitalului Cernăuţi şi-a scris demisia într-un tomberon în care a fost aruncat de angajaţi

Percheziţii la „Clanul Sportivilor” din Burdujeni. Interlopul Decebal Turu, bănuit că a băgat în spital un informator al poliţiei

Aterizare forţată pe Aeroportul din Iaşi. La manşa avionului se afla „regele îngheţatei“, suceveanul Vasile Armenean


 


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite