VIDEO Mohamed Tomescu, un tânăr sirian din comuna Vama, eroul unui film prezent la Festivalul Internaţional Visions du Réel din Elveţia

VIDEO Mohamed Tomescu, un tânăr sirian din comuna Vama, eroul unui film prezent la Festivalul Internaţional Visions du Réel din Elveţia

În timpul filmărilor pentru scurtmetrajul Mohamed Tomescu (stânga). FOTO: cotidianul.ro

Scurtmetrajul documentar "Mohamed Tomescu", realizat în toamna anului trecut în comuna Vama din judeţul Suceava, va participa la Festivalul Internaţional de Film Visions du Réel de la Nyon, în Elveţia, în secţiunea Premiers Pas, dedicată tinerilor cineaşti. Eroul filmului, Mohamed, este un tânăr sirian care locuieşte în comuna Vama împreună cu mama lui.

"Mohamed Tomescu" este titlul filmului, dar şi numele personajul principal, un tânăr sirian care compune muzică şi trăieşte împreună cu bunica sa în satul Vama din judeţul Suceava, departe de războiul din Siria, dar, din păcate, şi de tatăl său natural.

Scurtmetrajul documentar (24 minute) a fost realizat la ediţia trecută a AW, în judeţul Suceava, de o echipă formată din Olesya Bortnyak - regia (Ucraina), Norbert Fodor - imaginea (România), Răzvan Ilinca - sunetul şi montajul (România). Filmul este produs de Dan Nuţu/ Aristoteles Workshop Association. Coloana sonoră din filmul "Mohamed Tomescu" este semnată de însuşi "personajul" Mohamed Tomescu.

De asemenea, o altă studentă AW 2013, Iulia Matei, a fost selectată să participe cu filmul "Nouă vieţi" în aceeaşi secţiune.

Înfiinţat încă din 1969, festivalul Visions du Réel şi-a propus să descopere atât filme produse în ţările din estul Europei, cât şi pe cele realizate în celelalte părţi ale lumii, fără a omite producţiile elveţiene, potrivit Mediafax.

Secţiunea Premiers Pas, în cadrul căreia participă şi "Mohamed Tomescu", a selectat 16 scurtmetraje de debut, semnate de tineri cineaşti autodidacţi şi studenţi ai şcolilor de cinema din Elveţia şi internaţionale. Filmele selectate în această competiţie sunt prezentate în premieră mondială.

Competitorii lui "Mohamed Tomescu" sunt din ţări precum Elveţia, Franţa, Japonia, Germania, Cuba, Belgia, Brazilia, Filipine, Ungaria, Spania, India şi Polonia.

Alături de Premiers Pas, celelalte secţiuni ale Visions du Réel sunt: competiţia internaţională, pentru lungmetraje, mediumetraje şi scurtmetraje, precum şi État d'esprit, Helvétiques, Regard Neuf şi Grand Angle.

"Mohamed Tomescu", alături de "Brick in the Wall", realizat tot la AW, în 2013, s-au numărat printre nominalizările din acest an la premiile Gopo, în secţiunea "cel mai bun film de scurtmetraj documentar".

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier internaţional de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală şi de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanţi cu experienţă prealabilă în film - un regizor, un operator şi un editor - ei au la dispoziţie o lună pentru a învăţa şi a realiza propriul documentar. Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

În septembrie, anul acesta, va avea loc cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop, în aceeaşi localitate în care se desfăşoară de patru ani consecutiv: satul Vama, din Bucovina (judeţul Suceava).În 2013, studenţii au fost ghidaţi de Jeroen Berkvens, Rafi Pitts, John Appel şi Tania Rakhmanova.

În ultimii opt ani, filmele produse de AW au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susţinut de Canalul ARTE/ rance, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Festivalul Visions du Réel va avea loc în perioada 25 aprilie - 3 mai la Nyon, în Elveţia.

Alte ştiri din Suceava:

ÎPS Pimen, spion al Securităţii în SUA, Germania şi Israel, turnător la Mănăstirea Putna

Accesul vizitatorilor în Cetatea de Scaun a Sucevei, interzis până în august

FOTO Gara Iţcani, edificiu spectaculos al arhitecturii austriece, lăsată de CFR să se transforme într-o ruină

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: