VIDEO Directorul CNU, încolţit de minerii furioşi. Ponta şi procurorii DNA, chemaţi la Mina de Uraniu Crucea de ortacii aflaţi de luni în grevă generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocieri violente între Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi minerii de la Crucea
Negocieri violente între Directorul Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi minerii de la Crucea

Peste 500 de mineri din cadrul Minei de Uraniu din comuna suceveană Crucea se află în grevă generală de 48 de ore. Minerii au cerut ca la Crucea să ajungă ministrul Economiei, premierul Victor Ponta şi porucori DNA. Ortacii solicită majorarea veniturilor, bilete de tratament, majorarea alocaţiei de hrană şi prime de Ziua Minerilor, Paşti şi Crăciun.

Minerii de la Crucea, judeţul Suceava, au întrerupt lucrul luni dimineaţă, la ora 10.00. Revolta a izbucnit din cauză că salariile pe decembrie nu au fost plătite integral. Minerii i-au renegat pe liderii de sindicat şi au negociat direct cu conducerea unităţii. La Crucea a ajuns marţi şi directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru.

După două zile de negocieri, primul răspuns al conducerii CNU a venit abia marţi seară.

Într-o hârtie semnată de directorul CNU, Ioan Moraru, de directorul Sucursalei Suceava a companiei, Constantin Proboteanu, şi de liderul sindical Mugurel Huţuleac, care a fost lipită pe uşa sediului administrativ, în privinţa revendicărilor salariale se menţionează că vor fi patru clase de salarizare pentru subteran, în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea de acordare a cinci salarii medii pe companie la ieşirea la pensie conducerea propune să fie acordate trei salarii de încadrare.

În ceea ce priveşte solicitarea minerilor legată de modificarea bazei de calcul a pensiilor, conducerea CNU a răspuns că aceasta se va face în urma modificării Legii pensiilor, în privinţa solicitării de majorare de la 10 la 14 lei a alocaţiei de hrană, aceasta se va face în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea privind acordarea de bilete de tratament, aceasta se va putea face doar prin modificarea legislaţiei.

La solicitarea minerilor de a primi prime de 800 de lei de Ziua Minerului, de Paşte şi de Crăciun, conducerea CNU a menţionat că se acordă sume între 300 şi 500 de lei pentru fiecare din cele trei sărbători. În ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale convenite şi neplătite, se precizează că a fost o eroare care urmează să fie corectată.

Conducerea CNU a mai arătat că solicitarea privind demisia conducerii sindicatului nu este de competenţa administraţiei, fiind un act unilateral.

Prezenţa lui Ponta, solicitată de mineri

Directorul CNU, Ioan Moraru, a discutat mai multe ore cu minerii protestatari, dar aceştia au solicitat şi prezenţa ministurlui Economiei, a premierului Victor Ponta şi a procurorilor DNA.

Unul dintre protestatari, Relu Baroiu, a spus că oamenii nu vor să cedeze şi că vor continua protestele.

"Nu a intrat nimeni în subteran. Sunt mai mult de 24 de ore de când suntem în protest", a spus Baroiu, precizând că protestatarii sunt răspunsul conducerii companiei.

"S-au purtat discuţii, dar rezultatele sunt nemulţumitoare, nu sunt concrete, nu sunt de crezut. Ne-au mai păcălit de câteva ori", a spus Baroiu.

Protestele la Exploatarea de Uraniu Crucea au fost declanşate luni dimineaţă, când minerii din primul şi al doilea schimb au refuzat să mai lucreze şi s-au adunat la sediul administrativ al unităţii. Minerul susţine că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică decât în mod normal, diferenţa fiind de 200 de lei.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana.

Alte ştiri din Suceava:

Un microbuz plin cu ucraineni s-a răsturnat în Câmpulung Moldovenesc. Trei femei au ajuns la spital

FOTO VIDEO Iubire cum rar vezi la români. Doi tineri din Suceava şi-au organizat o nuntă excentrică în vârful muntelui, cu un pod din beţe de schi

Primarul comunei Burla, Viorel Pintiliuc, declarat incompatibil

Tunelul blestemat de sub Cetatea Sucevei. Cum a iscat Elena Ceauşescu o legendă urbană când a permis să se tragă cu tunul în fortificaţia lui Ştefan cel Mare

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite