VIDEO Cum arată şi cât a costat fântâna arteziană muzicală construită în curtea unui spital din România: „Ajută pe oricine vrea să uite o secundă că-i bolnav“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fântâna arteziană muzicală din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Suceava a fost pusă în funcţiune duminică, iar sucevenii au aflat de pe reţelele de socializare despre acest lucru în condiţiile în care conducerea unităţii nu a făcut vreun anunţ special despre inaugurare.

Cu o seară înaintea punerii în funcţiune, au fost făcute nişte probe, iar sucevenii care se aflau întâmplător în zonă au făcut fotografii şi filmuleţe pe care le-au publicat pe reţelele de socializare. 

Aşa se explică faptul că, deşi nu a fost făcută nicio informare oficială despre eveniment, duminică seară, în parcul spitalului, şi-au făcut apariţia zeci de părinţi cu copii în cărucioare sau pe biciclete, dar şi bunici, ca să vadă apa colorată dansând pe ritmurile muzicii clasice.

Cei mai mulţi şi-au făcut poze pe care le-au publicat pe conturile de socializare. Fântâna a devenit o adevărată atracţie, pentru că în judeţ nu mai există alta la fel de complexă. Copleşit de frumuseţea luminiţelor colorate, un băieţel a spus, duminică, în curtea unităţii medicale: „Ce norocoşi sunt oamenii din spital”.

Managerul Spitalului de Urgenţă Suceava, Vasile Râmbu, a declarat că fântâna va fi funcţională în intervalul orar 18.00-22.00, pe toată durata toamnei şi va oferi privitorilor un spectacol de lumini şi muzică.

În plus, săptămâna viitoare de-a lungul aleii principale vor fi montate bănci pentru ca cei care vor să se relaxeze privind cum dansează apa pe ritmul muzicii să se poată bucura de spectacol în condiţii bune.

Managerul a precizat că până la ora 22.00 vor avea acces în curtea spitalului şi cetăţenii oraşului, care nu au treabă la spital. „Este fântâna oraşului, nu este fântâna spitalului”, a declarat Vasile Râmbu.

Punerea în funcţiune a fântânii a costat 60.000 de euro, banii fiind adunaţi din taxa de parcare. „Investiţia nu a fost realizată din banii bolnavilor. Fântâna are rol terapeutic. Muzica este de paliaţie”, a spus Râmbu. 

Amenajarea curţii interioare a spitalului a început în 2011. Unitatea medicală avea pe atunci un proiect de 400.000 de euro de la Administraţia Fondul de Mediu, care includea fântâna şi amenajarea unor alei cu bănci s.a.m.d. Între timp spitalul a reziliat contractul cu firma care executase 15% din proiect, după care Consiliul Judeţean Suceava a cerut finanţatorului să suspende contractul. Şi astfel proiectul de amenajare a parcului a rămas suspendat până anul acesta. 

Părerile internauţilor despre fântână

Sucevenii care au văzut postările de pe Facebook pe tema investiţiei de la spital au păreri împărţite. Unii spun că unitatea medicală putea să facă altceva cu fondurile, iar alţii sunt de părere că investiţia este potrivită, mai ales în contextul investiţiilor realizate în ultimii ani în spital.

„Cine beneficiază de această investiţie?”, a întrebat Dora Munteanu.

 „De exemplu, mămicile ai căror copii sunt internaţi şi habar nu au cum să îi mai ţină ocupaţi pe prichindei! Pe bătrânii care în viaţa lor nu au văzut aşa ceva. Practic...pe oricine care vrea să uite o secunda ca e bolnav”, i-a răspuns pe Facebook, Cătălina Anca.

Imagine indisponibilă

Fântâna arteziană de la un spital universitar din Nurenberg. FOTO: Dana Humoreanu 

Moda fântânilor arteziene la spitale nu s-a inventat la Suceava. Astfel de investiţii există de ani de zile în perimetrul spitalelor din Germania. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite