VIDEO Îmbrânceli şi cuvinte de ocară la procesiunea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. „Nu vă mai împingeţi aşa! Vă văd femeie bătrână“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: radiotop.ro
FOTO: radiotop.ro

Peste 20.000 de credincioşi ortodocşi au participat la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou care a avut loc luni, 24 iunie pe străzile oraşului Suceava. În ciuda măsurilor de ordine luate de jandarmi şi de poliţiştii locali, unii dintre participanţii la evenimentul religios s-au îmbulzit, o femeie mai în vârstă dezechilibrându-se şi lovindu-se cu capul de asfalt.

Peste 20.000 de credincioşi din ţară şi din străinătate au participat la Sfânta Liturghie şi la procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, care a avut loc pe străzile Sucevei, luni, 24 iunie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un impresinat sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Teodosie Tomitanul, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord şi de PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Ca în fiecare an, diverse incidente au umbrit sărbătoarea Sucevei. Deşi vremea a fost potrivită pentru procesiune, nerăbdarea oamenilor a dus la accidente. Unii şi-au făcut din a trece pe sub raclă un scop precis, care nu a mai ţinut seama de semenii lor. S-au împins, s-au îmbulzit, în ciuda tuturor măsurilor de siguranţă pe care autorităţile le-au luat. O femeie în vârstă a fost împinsă atât de tare încât a căzut cu capul de asfalt şi a fost transportată la spital.

Poliţiştii locali şi jandarmii care au însoţit racla prin oraş au avut o misiune extrem de dificlă: să-i convingă pe enoriaşi să stea câte doi în coloane pe mijlocul străzilor pentru a putea trece mai uşor pe sub racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou. Obiceiul este vechi, credincioşii având convingerea că astfel vor dobândi iertarea divină. Numai că la fel de vechi este şi comportamentul celor care nu au răbdare şi ajung să sară rândul doar ca să treacă pe sub raclă, unii chiar de mai multe ori.

În zona Şcolii Gimnaziale nr.3 din Suceava, un jandarm i-a cerut unei femei în vârstă să nu se mai împingă. "Nu vă mai împingeţi aşa, vă văd femeie bătrână", a spus jandarmul. În replică, femeia l-a întrebat pe cine ceartă?

Sărbătoarea organizată de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor pentru a-l cinsti pe protectorul oraşului a început sâmbătă dimineată, la ora 5:30 de minute, atunci când racla cu moastele Sfântului Ioan cel Nou a fost scoasă într-un baldachin amplasat în curtea mănăstirii, decorat cu flori de sânziene. Ceremonia se va încheia luni seară, după ce toţi credincioşii se vor închina la raclă. 

Moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost aduse în Moldova de domnitorul Alexandru cel Bun în anul 1415 si depuse la Biserica Mirăuţi. De aici au fost mutate în noua ( pe atunci) Catedrală Mitropolitana, în anul1589. Incepând din1880, mitropolitul Bucovinei, Silvestru Morariu Andrievici, stabileşte ca tradiţie sărbătorirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava la 24 iunie, când sfintele sale moaşte au fost aduse înapoi acasa, după 97 de ani de bejenie.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite