Viaţa religioasă în Bucovina aflată sub dominaţie austriacă. De ce le era interzis preoţilor să primească bani de la săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul
FOTO: Adevărul

Funcţionarul rus Vladimir Mordvinov, care a călătorit prin provincia istorică Bucovina în 1871, a consemnat în cartea sa "Biserica ortodoxă din Bucovina" că austriecii au redus numărul clericilor şi le-au impus prin regulament preoţilor de la sate să nu ia bani de la săraci, să nu crească vite, să nu se ocupe de comerţ sau să fie martori „la facerea de testamente”.

După ce a călătorit, în 1871, prin provincia istorică Bucovina, funcţionarul rus, Vladimir Mordvinov, a scris cartea „Biserica Ortodoxă din Bucovina”, în care a consemnat câteva aspecte extrem de interesante. Spre exemplu, austriecii au decis să reducă numărul clericilor care era prea mare faţă de nevoile poporului, de la 448 la 259.

Potrivit svnews.ro, pentru oraşele Cernăuţi, Suceava şi Câmpulung s-a admis numai câte patru preoţi ortodocşi, în Boian 3, iar în satele cu câte 150 de curţi numai câte 1 preot, în cele cu 250 curţi câte 3 preoţi.

Activitatea preoţilor era reglementată printr-un regulament foarte strict. Între altele, preoţii nu aveau voie să ceară bani de la săraci, nu puteau să crească vite sau să intre în crâşme sau să vândă vin. Nu li se permitea să asiste la întocmirea testamentelor.

„Preotul de sat trebuie să se ferească de tot ceia ce ar influenţa în rău morala poporului. Pentru diferitele slujbe pe care le face credincioşilor preotul primeşte o remuneraţie în legătură cu starea lor: de la unii vor lua potrivit, iar de la cei săraci nu vor lua nimic. Numai pentru administrarea sfintei împărtăşiri preotul nu are voie să ia nimic ca răsplată nici sub formă bănească, nici sub cea în natură. Nu i se îngăduie să fie martor la facerea de testamente, nu are voe să se ocupe cu creşterea vitelor sau cu ori ce fel de comerţ. Nimic nu trebuie să atragă privirea preotului de la îndatoririle sale preoţeşti. Nu i se permite să meargă prin cârciumi, nici să vândă vin, precum nici să muncească la lucru obişnuit. Haina preotului trebue să fie cuviincioasă şi conformă cu obiceiul bisericei locale”, se arată în cartea funcţionarului rus.

Tot preoţii se ocupau de educarea copiilor şi erau obligat să le testeze cunoştinţele în fiecare săptămână. Un alt aspect interesant este legat de cetăţenie. Preoţii erau obligaţi să fie cetăţeni austrieci.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite