Viaţa de calvar trăită de copiii de la un orfelinat din Suceava: bătaia, foamea şi munca sunt nelipsite din „meniul” orfanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de la căminul „Pâinea vieţii” din Broşteni în prima zi de şcoală. FOTO www.bolorphange.org
Copiii de la căminul „Pâinea vieţii” din Broşteni în prima zi de şcoală. FOTO www.bolorphange.org

Directorul casei de copii „Pâinea Vieţii” din Broşteni, Adrian Pănican, este acuzat de vicepreşedintele Fundaţiei “Pâinea vieţii”, americanul Cecil Wayne Pagel, că le-ar aplica minorilor de la centrul din Broşteni un tratament inuman. Americanul a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, prin care îl acuză pe Adrian Pănican că îi bate pe copiii, îi înfometează şi îi pune să muncească.

După căderea comunismului, poveştile de groază din orfelinatele româneşti au ieşit uşor uşor la iveală, provocând revoltă atât în ţară cât şi peste hotare. Jurnaliştii britanici de la BBC chiar au realizat un reportaj la orfelinatul groazei din Siret, unde sute de copii trăiau în nişte condiţii de neimaginat, într-un mediu presărat de abuzuri, foamete şi bătăi.

În ziua de astăzi, nimeni nu se poate gândi că nişte bieţi copii şi aşa năpăstuiţi de soartă ar mai putea fi crescuţi în astfel de condiţii. Vicepreşedintele Fundaţiei „Bread of life” (n.r. – Pâinea vieţii), o organizaţie non – guvernamentală şi non profit, Cecil Wayne Pagel, îl acuză pe directorul Casei de copii „Pâinea vieţii” din oraşul sucevean Broşteni, Adrian Pănican, că îi bate pe orfanii din acest centru şi îi supune la tot felul de abuzuri.

Americanul Cecil Wayne Pagel susţine că Adrian Pănican, împreună cu fiul său, au comis o serie de fapte penale, atât în ceea ce priveşte tratamentul şi îngrijirea celor circa 70 de copii instituţionalizaţi la căminul din Broşteni, cât şi în ceea ce priveşte administrarea acestei fundaţii. Vicepreşedintele fundaţiei „Pâinea vieţii” a depus o plângere penală împotiva lui Pănican, plângere ce a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 Bucureşti.

La baza plângerii americanului stau mai multe verificări făcute pe cont propriu, în urma cărora ar fi rezultat că Adrian Pănican îi bate de copii, îi leagă de copaci, îi înfometează, iar cea mai gravă pedeapsă la care sunt supuşi micuţi, după cum reiese din declaraţiile acestora anexate la plângerea penală, este aceea că directorul de la „Pâinea vieţii” Broşteni le injectează apă în muşchi, ceea ce le provoacă dureri groaznice şi îi împiedică să meargă timp de mai bine de trei ore.

“Toată viaţa am crezut şi cred în şansa la o viaţă mai bună a copiilor năpăstuiţi de soartă şi mi-am propus ca prin activitatea mea să fac tot ce e posibil să ajut o parte din copiii defavorizaţi din România. Nu am crezut că speranţele mele pot fi năruite de comportamentul total reprobabil al numitului Adrian Pănican, care în loc să se ocupe cu grijă, atenţie şi dragoste de copiii aflaţi în Centrul de îngrijire din Broşteni, acesta îi abuzează, îi loveşte şi îi înfometează”, se arată în plângerea făcută de Cecil Wayne Pagel.

Americanul a anexat la plângerea penală mai multe declaraţii ale copiilor ce se află ori au locuit în trecut la centrul de la Broşteni, care sunt de-a dreptul terifiante. În cele ce urmează vom prezenta scurte fragmente din declaraţiile copiilor abuzaţi, menţinându-le identitatea secretă din motive lesne de înţeles.

„Am fost lovit cu un baston de cauciuc şi legat de un pom cu aţă de balot. M-a lăsat acolo, iar după câteva ore m-a dezlegat un coleg”, a declarat Andrei.

„O săptămână nu mi-a dat să mănânc, fiind nevoit să ajut o femeie din sat la treabă ca să primesc mâncare. Aveam de cărat găleţi cu apă şi de crăpat lemne”, a povestit şi Ionuţ chinul pe care l-a îndurat la centrul de copii de la Broşteni.

Mai mulţi minori au arătat că li s-a interzis să meargă la şcoală şi că erau obligaţi să muncească pe la diverse ferme din zona Dornei. Cei care îndrăzneau să se împotrivească, ajungeau într-un cameră cu geamurile acoperite cu perdele nerge, unde erau bătuţi crunt cu cureaua şi pumnii.

În toamna anului 2014, un băiat de 11 ani a ajuns la spital cu fractură de coloană vertebrală, după ce o angajată a centrului de copii de la Broşteni l-a pus să culegă nuci. Minorul s-a urcat în copac, însă la un moment dat o creangă să rupt, iar acesta a căzut de la o înălţime de peste doi metri. Orfanul a ajuns în stare gravă la spital, el fiind transferat pe rând de la Vatra Dornei, la Suceava, iar de aici la Iaşi, în final ajungând la o clinică din Bucureşti.  

Injecţia cu apă rece în muşchi – pedeapsa maximă aplicată orfanilor de la Broşteni

Cecil Wayne Pagel a depus o sesizare şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bucureşti, unde a povestit chinurile teribile prin care trec copiii aflaţi în căminul „Pâinea vieţii” din Broşteni.

Wayne PAgel

            Wayne Cecil Pagel, vicepreşedintele „Pâinea vieţii”. FOTO Facebook/ Wayne Pagel

„Conform declaraţiilor copiilor şi adulţilor, precum şi din cele relatate de personalul angajat, numitul Pănican Adrian obişnuia să injecteze copiilor, cu ajutorul unor seringi, apă rece, direct în picior, manevră exercitată cu brutalitate, în urma căreia copilul respectiv devenea imobil, inert, pentru o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă. Această modalitate de <<disciplinare>> era săvârşită atât cu scopul de a <<linişti>> copilul respectiv, cât şi cu scopul de a înfricoşa, de a intimida ceilalţi copii şi adulţi, fiind efectuată în prezenţa acestora. Ulterior, simpla ameninţare cu injecţia cu apă rece, era suficientă pentru ca numitul Pănican Adrian să se asigure de linişte şi obedienţă din partea copiilor”, susţine Cecil Wayne Pagel.

În baza acestei sesizări, DGASPC Bucureşti a început o anchetă, solicitând conducerii DGASPC Suceava să facă verificări în acest sens.

„DGASPC sectorul 1 Bucureşti a înaintat instituţiei noastre o sesizare a domnului Cecil Wayne Pagel cu privire la posibile abuzuri săvârşite asupra unor tineri care au locuit o perioadă la Căminul <<Pâinea Vieţii>> din Broşteni. Deşi instituţia noastră nu are atribuţii de control a centrelor private ci de coordonare şi monitorizare a activităţii de asistenţă socială, am dat curs acestei sesizări şi am început o serie de verificări. De asemenea, instituţia noastră a colaborat şi a furnizat informaţii la orice solicitare a organelor de poliţie, fiind interesată de soluţionarea tuturor aspectelor semnalate în sesizare”, a declarat Margareta Isăilă, directorul adjunct al DGASPC Suceava.

Fundaţia „Pâinea vieţii” este acreditată ca furnizor de servicii sociale, solicitând acreditarea pentru a acorda servicii de zi, precum şi de timp rezidenţial. Centrul de la Broşteni oferă găzduire copiilor defavorizaţi în baza unei convenţii de colaborare cu Primăria oraşului Broşteni, precum şi în baza unui contract încheiat cu familia beneficiarilor.

Reprezentanţii căminului de copii de la Broşteni aştepată ca autorităţile să ajungă la o concluzie

Reprezentanţii Fundaţiei „Pâinea vieţii” de la Broşteni nu au vrut să comenteze cele reclamate de americanul Cecil Wayne Pagel, însă au oferit un punct de vedere scris în care se menţionează că sunt aşteptate rezultatele anchetelor desfăşurate de către autorităţi.

„Un sponsor este un sponsor şi sponsorizarea în sine nu presupune mâncare gătită gata, curăţenia făcută, lemne tăiate deja, la  fel cum nu presupune îngrijirea copiilor, educarea lor. Nimeni nu a depreciat sau subevaluat vreodată contribuţia domnului Cecil Pagel însă nu trebuie preaslăvite faptele sale şi îngropate în  noroi faptele celui care se numeşte Adrian Pănican şi a tuturor celor care muncesc zi de zi pentru binele copiilor sub toate formele.

Adrian Pănican este unul din oamenii care trudeşte zi de zi pentru <<Pâinea vieţii>> şi care trebuie să se confrunte cu cerinţele copiilor de zi cu zi şi care nu-şi vede familia, cei şapte copii şi soţia tocmai pentru că familia lui au devenit copiii din Căminul din Broşteni. Un asemenea om ar trebuit premiat şi nu împroşcat cu cuvinte care nu sunt demne de profilul său moral, însă acest lucru se va constata în viitorul apropiat, sperăm nu postmortem, pentru că decoraţiile şi statuile nu mai încălzesc pe nimeni.

Fundaţia <<Pâinea vieţii>> nu va intra în polemici cu domnul Cecil Pagel  şi nu va înainta acuzaţii şi nu va răspunde acestor urme murdare lăsate pe hârtie pentru că ştie că în realitate Căminul Broşteni e o oază în care copiii au avut şi au ce mânca, cu ce să se îmbrace şi ce să înveţe, cu sprijinul a mai multor oameni de suflet şi ar trebui să aibă şi linişte însă şi să-şi canalizeze energia constructiv şi util, nu să fie chemaţi pentru declaraţii. Organele statului sunt cele care vor stabili care este într-adevar realitatea”, au transmis cei de la Fundaţia “Pâinea vieţii” din Broşteni.

Alte ştiri pe această temă:

Dosar penal în cazul celor doi tineri din orfelinatul groazei care s-au sinucis. Şefa Protecţiei Copilului: „S-au ignorat rapoartele psihologilor“

BBC, despre orfelinatele groazei de la Siret: tinerii au lăsat oroarea în urmă

Un instructor educaţional de la un orfelinat din Craiova a fost suspendat din funcţie după ce a bătut un copil  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite