Vama Siret, blocată de zeci de TIR-uri

Vama Siret, blocată de zeci de TIR-uri

Autotrenurile stau pe loc şi câte o zi în punctul de trecere a frontierei din Suceava

Şoferii sunt revoltaţi că trebuie să aştepte şi 24 de ore la graniţă pe motiv că vameşii şi poliţiştii de frontieră îşi fac treaba în dorul lelii

Ştiri pe aceeaşi temă

Bătaie de joc şi cozi kilometrice în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret pesensul de ieşire din ţară spre Ucraina. Zilnic, peste 100 de TIR-uri formează cozi care se întind pe aproximativ trei kilometri, dar autorităţile par surde şi oarbe la tot ceea ce se petrece sub nasul lor.

Dau vina pe vecini


„Stau de aseară, adică de vreo 16 ore. E foarte anormal, dar ce e normal în România asta? Marea problemă cred că e nepăsarea. De exemplu, când am fost data trecută, am prins schimbul de ture şi nu s-a lucrat de la 6.30 şi până la 11.00“, a mărturisit Leonard Alexoaie, unul dintre şoferii „prizonieri“ în coada din Vama Siret de ieri dimineaţă.

  
Aceeaşi opinie a împărtăşit-o şi Cristi Giurcă, un alt şofer aflat în drum spre Ucraina. „Vin de la Braşov. Merge extrem de greu. Controlul efectiv nu durează mult, însă dorm vameşii... dorm vameşii. Îndată, cei de la control iau pauză de masă. Apoi la 5.00 termină programul şi se schimbă turele. O oră până predau tura, o oră până o preiau, o oră stau la discuţii, durează vreo trei-patru ore“, a oftat nemulţumit Cristi Giurcă.


De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Suceava spun că aceste cozi nu li se datorează lor, ci colegilor din ţara vecină.
„Din punctul nostru de vedere totul se derulează cu operativitate. Ce se întâmplă mai departe nu mai este însă treaba noastră“, a precizat comisarul Ilie Poroch Seriţan, purtătorul de cuvânt al IJPF Suceava.


Cozi mari şi nervi s-au înregistrat şi pe sensul de intrare al maşinilor mici. Se întâmpla la începutul acestui an, imediat după acţiunea declanşată de procurorii DNA privind combaterea unor acte de corupţie în Vama Siret. Imediat după ce au fost săltaţi direct de la serviciu peste 60 de vameşi şi poliţişti de frontieră, activitatea practic s-a blocat, fiecare autoturism care intra în ţară fiind verificat amănunţit.


Procesul „Şpagă la Vama Siret“, în derulare


Între timp, după nouă luni de la descinderile din Vama Siret, de la începutul lunii februarie a acestui an, procesul celor 66 de vameşi şi poliţişti de frontieră trimişi în judecată este în curs de derulare la Curtea de Apel Suceava. Până în prezent, singura noutate din dosar este aceea că judecătorul a respins toate excepţiile ridicate de avocaţi, inclusiv cea de retrimitere a cazului la DNA pentru refacerea actului de urmărire penală. Cele 66 de persoane sunt judecate pentru luare şi dare de mită, prejudiciul adus statului fiind estimat la circa 900.000 de euro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările