Un primar din Suceava cercetat de DNA a scăpat de arestul la domiciliu pentru că procurorii nu au trimis la timp cererea de prelungire a mandatului

Un primar
din Suceava cercetat de DNA a scăpat de arestul la domiciliu pentru că procurorii nu au trimis la timp cererea de prelungire a mandatului

Săvel Botezatu, primarul suspendat al comunei sucevene Udeşti. FOTO Arhivă Adevărul

Săvel Botezatu, primarul suspendat al comunei sucevene Udeşti, a depus o contestaţie cu privire la modul cum a fost prelungit mandatul său de arest la domiciliu. Acesta a reclamat faptul că procurorii DNA au depus cererea de prelungire a arestului său cu mai puţin de cinci zile de la expirare, nu cum prevede legea cu cel puţin cinci zile de la expirarea mandatului de arestare, Curtea Constituţională dându-i dreptate acestuia în acest sens.

Ştiri pe aceeaşi temă

Săvel Viorel Botezatu, primarul suspendat la comunei Udeşti, este aproape de a reuşi să scape de arestul la domiciliu. Prin intermediul avocatului său, Vasile Tudor, Săvel Viorel Botezatu a constestat modul în care mandatul său de arest la domiciliu a fost prelungit.

Astfel, Plenul Curţii Constituţionale a dezbătut excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 235 alin (1) din Codul de Procedură Penală, prin care s-a reţinut că „propunerea de prelungire a arestării preventive împreună cu dosarul cauzei se depun la judecătorul de drepturi şi libertăţi cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive”.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a constatat că în cazul nedepunerii propunerii de prelungire a arestării preventive cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei arestării preventive atrage incidenţa normelor procesuale penale ale art.268 alin. (1) din Codul de Procedură Penală, sancţiunea fiind decăderea procurorului din exerciţiul dreptului de a depune propunerea de prelungire a duratei arestului preventive şi nulitatea actului făcut peste termen.

Decizia Curţii Constituţionale este defintivă, condiţii în care este de aşteptat ca Săvel Botezatu, primarul suspendat al comunei Udeşti să fie eliberat în cursul zilei de mâine, deoarece procurorii DNA au depus, în cazul său, cererea de prelungire cu mai puţin de 5 zile de la expirarea mandatului de arestare. Curtea de Apel Suceava, i-a dat dreptate încă de acum două luni de zile, însă a fost nevoie de o decizie definitivă pentru ca fostul primar să poată să ceară să fie cercetat în libertate.

Săvel Botezatu, fostul primar al comunei Udeşti, este cercetat de procurorii DNA Suceava, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de influenţarea declaraţiilor, şantaj şi prezentarea de documente ori declaraţii false, inexact sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Procurorii anticorupţie suceveni au reţinut în sarcina lui Săvel Botezatu că a ameninţat conducerea APIA Suceava pentru ca aceasta să aprobe plata subvenţiilor pentru imaşul comunal al comunei Udeşti, cu intenţia de a obţine în mod injust un folos patrimonial pentru Consiliul Local Udeşti.

Totodată, Săvel Botezatu este cercetat pentru că, în campanile 2010 şi 2011, a depus documente fictive la APIA Suceava pentru a obţine ilegal subvenţii în valoare de 532.082,64 de lei, în numele Consiliului Local Udeşti. 

Alte ştiri pe această temă:

UPDATE Primarul comunei Udeşti, judeţul Suceava, a fost reţinut pentru şantaj, într-un dosar instrumentat de DNA privind fraudarea fondurilor UE

Percheziţii ale procurorilor DNA la Prefectura Suceava. Prefectul Florin Sinescu, vizat într-un dosar de corupţie

Primarul comunei Udeşti, Săvel Botezatu, a fost suspendat din funcţie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările