Un preot şi un poliţist de frontieră, şefii contrabandiştilor din Vama Siret. Traficante de ţigări, protejate în schimbul unor partide de sex

Un preot şi un poliţist de frontieră, şefii contrabandiştilor din Vama Siret. Traficante de ţigări, protejate în schimbul unor partide de sex

Nelu Fediuc, şeful contrabandiştilor din Vama Siret, a fost trimis în judecată. FOTO: Adevărul

35 de poliţişti de frontieră, vameşi şi traficanţi de ţigări au fost trimişi în judecată de DNA Suceava. Dosarul a fost deschis după ce liderul grupării, comisarul şef Nelu Fediuc, a fost „turnat” de o contrabandistă pe care o obliga să facă sex cu el.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii de la DNA Suceava au anunţat luni că a trimis în judecată 35 de persoane: poliţişti, vameşi şi contrabandişti. Printre cei vizaţi se numără şi Nelu Fediuc, supranumit de suceveni „Tata Fedea“, un controversat ofiţer de poliţie de frontieră din judeţ, dar şi Dumitru Horga, un preot din judeţul Botoşani. Procurorii DNA îi consideră pe cei doi capii grupării de contrabandişti care a introdus cantităţi uriaşe de ţigări prin Vama Siret.

Imlicat în mai multe dosare, Nelu Fediuc a fentat de numeroase ori până acum organele judiciare. De această dată, prăbuşirea i s-ar putea trage de la o femeie pe care ar fi obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu el, pentru a-i permite să introducă ilegal ţigări în ţară, prin Vama Siret. Toată povestea a început în primăvara anului 2008. Femeia a fost oprită în trafic de un echipaj format dintr-un agent de poliţie de frontieră şi din comisarul-şef Nelu Fediuc. În maşină au fost descoperite zece cartuşe de ţigări de contrabandă. Femeia a negociat cu Fediuc şi a reuşit să scape fără nicio sancţiune, cu promisiunea că va fi recunoscătoare.

Peste doar câteva zile, femeia a fost din nou oprită în trafic de „Tata Fedea“, având în maşină 20 de cartuşe de ţigări. „A vrut să mă sancţioneze, dar eu m-am plâns că nu am bani, că am o situaţie familială dificilă. Am vrut să-i dau 50 de lei, dar i-a refuzat. Mi-a cerut în schimb să ne întâlnim peste câteva zile în Siret şi să întreţinem relaţii sexuale“, le-a povestit femeia procurorilor.

Preţul protecţiei

Timp de câteva luni, femeia a transportat frecvent cantităţi mari de ţigări prin Vama Siret. Aflându-se sub protecţia lui Nelu Fediuc, femeia nu era deranjată de nimeni, iar în cazul în care era oprită în trafic, totul se rezolva după un telefon la ofiţer. În schimb, femeia plătea o taxă lunară de 200 de dolari şi accepta să întreţină relaţii sexuale cu ofiţerul.

Situaţia s-a schimbat în iunie 2008, când Nelu Fediuc a devenit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret. Femeia a povestit că acesta a început să se poarte din ce în ce mai urât cu ea. „Mi-a cerut mai mulţi bani pe lună şi, când aveam relaţii sexual, mă umilea. Asta m-a făcut să renunţ la traficul cu ţigări pentru că nu mai suportam“, a declarat femeia în faţa anchetatorilor.

Abonat la funcţii de conducere

Suspectat de afaceri necurate cu traficanţii de ţigări şi alcool, Nelu Fediuc a fost detaşat, în iulie 2009, la Cernavodă. După un exil de doar jumătate de an, Fediuc şi-a recuperat funcţia de conducere la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret. În iunie 2010, Fediuc a fost mutat la şefia SPF Vicov. Ulterior, în urma unui control dispus de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Fediuc a fost trecut pe un post de execuţie. Sancţiunea a fost însă anulată de instanţă, iar în 2013 „Tata Fedea“ a ajuns şef la SPF Rădăuţi, pentru ca apoi, timp de două luni, să devină şef al Poliţiei Judeţene de Frontieră. La începutul acestui an, Fediuc a fost din nou trecut pe o funcţie de execuţie, la unitatea din Sighetul Marmaţiei. În ultimii şase ani, Fediuc a fost sancţionat de mai multe ori cu mustrări scrise sau reţineri din salariu, pentru neglijenţă în serviciu şi comportament inadecvat faţă de subordonaţi.

Dosar cu 39 de inculpaţi

Printre cei 39 de inculpaţi se numără 16 poliţişti de frontieră, 16 vameşi, un consilier de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi şi şase traficanţi. Suspecţii sunt bănuiţi că ar fi pus la punct un adevărat mecanism prin care introduceau cantităţi mari de ţigări în vamă.

Poliţiştii de frontieră şi vameşii erau coordonaţi de Nelu Fediuc, iar traficanţii - de către preotul Dumitru Horga, din localitatea botoşăneană Cândeşti. Contrabandiştii împrumutau bani de la cămătari pentru a cumpăra ţigările din Ucraina şi, la intrarea în ţară, plăteau câte 50 de lei poliţistului de frontieră de la controlul documentelor şi 100 de lei la vameş. În plus, traficanţii îi plăteau lunar o taxă de 200 de dolari lui Nelu Fediuc.

Conform declaraţiei de avere, Nelu Fediuc are două apartamente, trei terenuri, două maşini şi o datorie de 20.000 euro. În schimb, Nelu Fediuc a făcut întotdeauna paradă cu averea pe care o are. În 2009, Nelu Fediuc i-a organizat fetei sale, Larisa, o nuntă luxoasă. Naşii de cununie ai fetei lui Fediuc au fost fotbalistul Dorin Goian şi omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, cel care în 2012 a fost condamnat la 12 ani de închisoare în Austria pentru jafuri armate la două bănci. După un an, Nelu Fediuc, împreună cu Nelu şi Liliana Mincă (fosta şefă a Loteriei Române) l-au cununat pe Alexandru Recolciuc, un cunoscut interpret de muzică populară. Darul de nuntă a fost un sejur în Caraibe.

 

Lista completă a celor 35 de persoane trimise în judecată

Nelu Fediuc, şeful Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- iniţiere sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup infracţional în vederea săvârşirii de infracţiuni,(varianta sprijinirii);

- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (9 acte materiale);

- 4 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

Nicu Cezar Schipor, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

- folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

Sorin Constantin Şcladan, inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 9 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- 7 infracţiuni de luare de mită;

- 6 infracţiuni de fals intelectual;

Ortanţa Achim, lucrător vamal din cadrul Biroului Vamal Siret în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 2 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- 2 infracţiuni de luare de mită;

- fals intelectual;

Simion Coroliuc, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 4 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- 4 infracţiuni de luare de mită;

- fals intelectual;

- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

Ioan Tudor, controlor vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 4 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- 4 infracţiuni luare de mită;

- 2 infracţiuni de fals intelectual;

Daniela Oprescu, în calitate de inspector vamal superior din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 3 infracţiuni de luare de mită;

- 5 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Gheorghe Robu, , inspector vamal principal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 2 infracţiuni de luare de mită;

- 2 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Adrian Lavric, inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- fals intelectual;

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Radu Pamfil Boca, inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Daniel Lucian Zegrea, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

Mihaela Toma (actual Perhinschi), inspector vamal asistent din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Laura Gheorghina Chirilă, lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Ernest Dan Coroleucă, inspector vamal din cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Lucian Doru Mureşan, controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 8 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- 8 infracţiuni de luare de mită;

- 3 infracţiuni de fals intelectual;

- folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată;

Rodica Lăcrămioara Nechita, controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Siret, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 7 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- fals intelectual;

- 5 infracţiuni de luare de mită;

Adrian Dascălu, consilier din cadrul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată;

Octavian Cuzencu, ofiţer de poliţie de frontieră şi ofiţer coordonator de tură în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava - Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 6 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

- 5 infracţiuni de luare de mită;

- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii;

Radu Crăciun, subofiţer de poliţie de frontieră din cadrul CIT Rădăuţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- trafic de influenţă;

- folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, forma continuată;

Constantin Ciprian Baciu, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

Dorel Vasile Chirilă, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

- luare de mită;

Cătălin Albert Hnatiuc, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- luare de mită;

- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

Cătălin Dumitru Zebreniuc, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

Toader Ilieşi, subofiţer în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- 6 acte materiale;

- 3 infracţiuni de luare de mită;

Virgil Jităriuc, subofiţer de poliţie de frontieră şi fost şef grupă în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

Mitică Şchiopu, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut 2 infracţiuni concurente de luare de mită;

Luchian Posmangiu, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut 3 infracţiuni concurente de luare de mită;

Cezar Hetriuc, subofiţer de poliţie de frontieră în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reţinut 5 infracţiuni concurente de luare de mită;

Ilie Costiuc, subofiţer în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret în sarcina căruia s-au reţinut 3 infracţiuni concurente de luare de mită;

Cornel Vasile Onuţ, agent şef în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită(4 acte materiale);

Dumitru Horga, preot, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup, varianta iniţierii sau constituirii;

- 21 infracţiuni de dare de mită;

Dumitru Daniel Sofronie, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile concurente de:

- iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup( în varianta constituirii);

- cumpărarea de influenţă;

- 2 infracţiuni de dare de mită;

Iulian Bogdan Horga şi Constantin Paul Ciornenchi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă a unui astfel de grup;

Cornelia Grumeza, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

 

Alte ştiri din Suceava:

REPARTIZARE LICEU 2014 SUCEAVA Topul liceelor după ultimele medii de admitere. „Ştefan cel Mare, „Petru Rareş” şi „Hurmuzachi”, pe primele locuri

Nu e banc! Matematică de poliţist sucevean: 10+15=15

O tânără de 35 de ani a murit după o partidă de sex cu un vecin

REZULTATE BAC 2014 SUCEAVA Mediile finale de la Bacalaureat 2014 se publică pe EDU.RO

Comisarul Răzvan Andreica, anchetat pentru abuz în serviciu şi fals în declaraţii, a fost trecut la muncă de secretariat

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: