Un deţinut eliberat pe 19 octombrie a rezistat doar 24 de ore în libertate: prins beat şi fără permis la volanul unui BMW

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Murariu de 35 de ani din comuna suceveană Zamostea, eliberat la data de 19 octombrie 2017, n-a rezistat decât 24 de ore în libertate. Acesta a fost prins beat şi fără permis la volanul unei maşini, fiind reţinut de către poliţişti pentru 24 de ore. Individul şi-a petrecut ultimii ani în Penitenciarul Iaşi, după ce a fost condamnat la şase ani şi nouă luni de închisoare.

Odată cu intrare în vigoare a legii privind recursul compensatoriu privind eliberările din penitenciare, mai mulţi deţinuţi au fost eliberaţi. Printre beneficiarii acestui proiect de lege s-a numărat şi Vasile Ionuţ Murariu (35 de ani), din comuna suceveană Zamostea.

Acesta a fost eliberat din Penitenciarul Iaşi, unde executa o pedeapsă de şase ani şi nouă luni de închisoare pentru vătămare corporală. Individul are un cazier bogat, în trecut el primind mai multe condamnări pentru furt calificat şi tâlhărie.

La data de 19 octombrie 2017, după intrarea în vigoare a legii privind recursul compensatoriu privind eliberările din penitenciare, Murariu s-a trezit în libertate. Acesta s-a întors în localitatea de domiciliu, a băut împreună cu fratele său şi s-a urcat fără permis la volanul unui BMW, pe care l-a condus pe uliţele din Zamostea.

În seara zilei de 20 octombrie 2017, pe la ora 22.30, poliţiştii suceveni au primit un apel prin 112 prin care erau anunţaţi că o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice conduce un autoturism pe raza localităţii Zamostea. Agenţii au început să patruleze pe străzile din comună, ocazie cu care au observat că fraţii Vasile – Ionuţ Murariu şi Florin Murariu, ambii localnici, consumă băuturi alcoolice pe terasa unui bar din Zamostea, în faţa localului fiind parcat un autoturism BMW.

Poliţiştii au organizat o pândă, iar după câteva zeci de minute, în jurul orei 01.00, Vasile – Ionuţ Murariu, s-a urcat la volanul BMW-ului şi l-a condus până în apropierea pieţei din Zamostea. În momentul în care a observat că este urmărit de oamenii legii, acesta a abandonat vehiculul, a intrat în curtea unui cetăţean, a sărit un gard, după care a rupt-o la fugă pe câmpurile din zonă. Murariu a fost prins însă în scurt timp de poliţişti, fiind încătuşat.

Fugarul mirosea puternic a băuturi alcoolice, astfel că i s-a cerut să sufle în aparatul etilotest, însă a refuzat. Cu ocazia verificărilor făcute în bazele de date, poliţiştii au stabilit că Vasile – Ionuţ Murariu nu are permis de conducere. El a fost dus ulterior la spital, unde a refuzat să-i fie recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

Vasile – Ionuţ Murariu a fost reţinut pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” şi „refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice”. După expirarea ordonanţei de reţinere, acesta a fost pus în libertate sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, el având interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Ce prevede legea 169/2017

Legea 169/2017, privind recursul compensatoriu, prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate intră în vigoare joi, urmând ca primii deţinuţi beneficiari ai noului act normativ, să fie deja puşi în libertate.

 Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaleta în privat şi de a se respecta normele sanitare de bază, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie.

Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.

Alte ştiri pe această temă:

Câţi dintre deţinuţii recent liberaţi se întorc în penitenciar

Tudorel Toader, despre proiectul de lege privind eliberarea deţinuţilor cazaţi în condiţii necorespunzătoare: A fost trimis Parlamentului anterior învestirii mele

Penitenciarele de unde au fost eliberaţi cei 529 de deţinuţi condamnaţi pentru tâlhării şi furturi, dar şi pentru omor. Urmează valul doi: 3.349 de deţinuţi 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite