Un român reclamă că a fost discriminat într-o comunitate de romi din Suceava. „Mi s-a îngrădit dreptul de a participa la un concurs, pe criterii etnice“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Sorinel Bălăceanu
FOTO: Sorinel Bălăceanu

Un român care locuieşte de 25 de ani în comuna Pătrăuţi din judeţul Suceava a încercat să participe la un concurs de ocupare a unui post de mediator şcolar, însă dosarul i-a fost respins pe motiv că nu a reuşit să obţină o recomandare de la asociaţia Partida Rromilor - PRO Europa Suceava.

Potrivit site-ului posturi.giv.ro, Şcoala Gimnazială „Constantin Morariu“ din Pătrăuţi, Suceava, a organizat un concurs de recrutare a unui mediator şcolar. 

Peste 60 la sută dintre elevii unităţii de învăţământ sunt de etnie romă, iar rata anuală a abandonului şcolar este de 11%. Mediatorul are rolul de a-i determina pe elevi să rămână la cursuri.

La acest concurs a încercat să participe şi românul Sorinel Bălăceanu, în vârstă de 50 de ani, care locuieşte în comună de peste 25 de ani. El este angajat al Poştei Române şi totodată consilier local. 

Dosarul său de înscriere a fost respins pentru că nu îndeplinea un criteriu specific de participare. Mai exact, deşi a încercat, Sorinel Bălăceanu nu a reuşit să obţină o recomandare de la asociaţia Partida Rromilor - PRO Europa Suceava.

Românul a explicat că a vrut să devină mediator şcolar ca să ajute comunitatea şi acum se consideră discriminat. 

„Am ajuns în etapa depunerii dosarului. Doar că din dosarul meu lipsea recomandarea din partea Partidei Romilor. Mă deranjează pentru că deşi postul de mediator şcolar este pentru a-i ajuta pe romi nu cred că trebuie neapărat să fie ocupat de romi. Categoric mă simt discriminat pentru că mi s-a îngrădit dreptul de a participa la un concurs, pe criterii etnice”, a spus bărbatul.

Soţia acestuia are un mic magazin în Pătrăuţi şi nu şi-a pus niciodată problema să angajeze pe criterii etnice, dimpotrivă. Una dintre cele trei vânzătoare este de etnie romă.

„Am vecini romi, mă înţeleg cu ei. Soţia mea are o mică afacere în Pătrăuţi şi are trei fete angajate, dintre care una este de etnie romă. N-am pus niciodată anunţ că nu angajez romi pentru că ştiam că este împotriva legii şi nu este corect”, a adăugat bărbatul.

Reprezentantul romilor din Pătrăuţi

Reprezentantul romilor din Pătrăuţi, Gheorghe Burduja, susţine că Sorinel Bălăceanu a cerut recomandarea pentru concurs mult prea târziu. „Noi am găsit-o pe fata asta care are Bac-ul, face parte dintr-o familie numeroasă de la noi, sunt 9 copii şi au multe rude. Acum ce facem cu ea?”, întreabă Burduja. 

Pe lângă dosarul lui Bălăceanu, la concurs a mai fost depus dosarul unei tinere de 20 de ani, de etnie romă, care a luat bacalaureatul anul trecut şi acum este studentă la zi. 

Cum a fost încălcată legislaţia

Cel care a depus eforturi pentru ca Şcoala Pătrăuţi să obţină un post de mediator este inspectorul şcolar Lucian Dimitriu de la Inspectoratul Şcolar Suceava. În calitate de preşedinte al comisiei de concurs, el a explicat că românul Sorin Bălăceanu nu a fost discriminat.

„Nu este discriminat. Condiţiile minime de participare la concurs au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al şcolii. Vorbim despre o şcoală în care predomină copiii de etnie romă, în procent de peste 60 la sută. Abandonul şcolar este de aproximativ 11%. Cultura minorităţii rome este slab reprezentată la nivelul şcolii, adică nu există cadre didactice care să aparţină acestei etnii. Noi nu am cerut apartenenţa la etnia romă, ci am cerut ca fiecare candidat să facă o dovadă scrisă că este cunoscător al comunităţii”, a declarat inspectorul şcolar.

El a a mai spus că s-a cerut recomandarea de la Partida Romilor pentru că cei mai mulţi dintre romii din Pătrăuţi fac parte din această organizaţie.

Pe de altă parte, dezamăgit că i s-a respins dosarul de înscriere la concurs, Sorinel Bălăceanu a contestat decizia comisiei de evaluare. Mare i-a fost uimirea când a văzut că răspunsul la contestaţie era semnat şi de Lucian Dimitriu, preşedinte al comisiei de concurs, persoana care a participat la evaluarea dosarului.

Întrebat de reporterul „Adevărul” dacă a fost prezent în sala în care a fost soluţionată contestaţia candidatului Bălăceanu, inspectorul a spus că „da“, pentru că a vrut să se asigure că procedura se va desfăşura corect.

În urma discuţiei telefonice, Dimitriu a consultat un jurist. Ulterior a recunoscut că a comis o greşeală şi a anunţat că va relua concursul pentru a respecta legislaţia, referindu-se doar la modul în care a fost soluţionată contestaţia lui Sorinel Bălăcenu. Nu şi la criteriul care îi obligă pe candidaţi să facă obţină recomandarea de la Asociaţia Partida Romilor. 

Vă mai recomandăm:

 

S-a încheiat asfaltarea DN 75, drumul din Apuseni care nu a mai fost modernizat de peste 30 de ani VIDEO

 

Schitul pustnicului din Apuseni care umbla desculţ chiar şi iarna. De ce era considerat „văzător cu duhul”

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite