Un afacerist controversat, condamnat la închisoare pentru jafuri armate comise în Austria, a fost trimis în judecată pentru o ţeapă de 70.000 de lei

Un afacerist controversat, condamnat la închisoare pentru jafuri armate comise în
Austria, a fost trimis în judecată pentru o ţeapă de 70.000 de lei

Vasilică Puşcaşu (dreapta) alături de avocatul său, în timpul procesului din Austria. FOTO: heute.at

Vasilică Puşcaşu, un afacerist din municipiul Suceava, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. Acesta este acuzat că, împreună cu alte persoane, a ţepuit cu 70.000 de lei o firmă ce vinde materiale de construcţii. Puşcaşu se află în prezent în Penitenciarul Iaşi, unde ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru două jafuri armate comise în Austria.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii suceveni au redeschis urmărirea penală într-un dosar ce îi are ca protagonişti pe inculpaţii Vasilică Puşcaşu, Corneliu Severin Sofian şi Panseluţa Sofian, trimiţându-i pe aceştia în judecată pentru comiterea infracţiunii de înşelăciuni, ultimii doi fiind acuzaţi şi de evaziune fiscală şi emiterea unei file CEC fără a avea completate elementele esenţiale.

Anchetatorii au stabilit faptul că Severin Sofian a deţinut calitatea de asociat şi administrator al SC Sofi Art Construct SRL Suceava, o firmă ce avea ca obiect principal de activitate construcţia de clădiri civile şi comerţ cu ridicata al materialelor de construcţii. La aceeaşi societate, în funcţia de director general era angajată şi inculpata Panseluţa Sofian, care avea împuternicire pentru derularea de activităţi comerciale şi drept de semnătură în bancă pentru ridicarea şi emiterea instrumentelor de plată.

Inculpatul Vasilică Puşcaşu figurează în evidenţele Oficiului Registrului Comerţului ca administrator la SC Kamer Build Company SRL Suceava, ce are ca activitate principală „agenţii imobiliare”.

Ancheta procurorilor a scos la iveală faptul că, la începutul lunii martie 2009, Panseluţa Sofian, însoţită de Vasilică Puşcaşu, a mers la sediul firmei SC S.X. SRL Suceava. Inculpata l-a prezentat pe controversatul afacerist sucevean drept proprietarul unui bloc nou construit în cartierul George Enescu, precizând că au nevoie de materiale în vederea realizării finisajelor itnerioare, urmând ca acestea să fie făcute de SC Sopi Art Company SRL Suceava.

Tot în acea zi, Panseluţa Sofian s-a înţeles cu reprezentanţii firmei SC S.X. SRL Suceava ca marfa să fie livrată în funcţie de alegerile pe care le vor face proprietarii apartamentelor, ceea ce s-a şi întâmplat.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Suceava a efectuat o insecţie fiscală, constatând că relaţiile comerciale derulate între SC Sopi Art Construct SRL Suceava şi SC S.X. SRL Suceava, în baza cărora au fost livrate mărfuri în valoare de 56.333,83 de lei, nu au fost evidenţiate în contabilitatea primei firme. Organul de control fiscal a stabilit că reprezentanţii SC Sopi Art Construct SRL Suceava a încercat să se sustragă de la plata impozitului pe profit prin neînregistrarea în contabilitate a mărfurilor achiziţionate de SC S.X. SRL Suceava, bugetul de stat fiind păgubit cu suma de 11.336 de lei.

Cercetările penale au mai arătat că deşi firma SC Sopi Art Construct Suceava, administrată de Severin Sofian şi Panseluţa Sofian, avea mari probleme financiare, aflându-se în imposibilitatea de a achita datoriile către furnizori, aceştia au continuat să achiziţioneze mărfuri de la furnizori.

Panseluţa Sofian l-a prezentat pe Vasilică Puşcaşu ca fiind un investitor care construieşte un bloc de locuinţe, determinând persoana vătămată să-i acorde încredere. Inculpata, cu toate că a stabilit cu administratorii SC S.X. SRL Suceava să-i fie livrate mărfuri până la 10.000 de lei, în momentul în care a atins acea sumă, s-a prezentat imediat la sediul societăţii şi, pentru a-şi întări credibilitatea, a emis o filă CEC, deşi ştia că nu o poate onora şi astfel a ascuns starea de blocaj financiar.

Paguba creată de către cei trei inculpaţi este de 56.333,83 de lei, reprezentând mărfuri ridicate şi neachitate de la SC S.X. SRL Suceava şi 11.336 de lei impozit pe profit şi TVA, datorate bugetului de stat. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Suceava.

Vasilică Puşcaşu a fost condamnat în Austria la 10 ani de închisoare pentru două jafuri armate

La sfârşitul anului 2012, suceveanul Vasilică Puşcaşu a fost condamnat de instanţele de judecată din Austria la 10 ani de închisoare pentru două jafuri armate comise în aprilie 2005. Deşi suceveanul nu a recunoscut nici un moment că ar fi implicat în astfel de acţiuni, procurorii din Wiener Neustadt au adus ca probă o cagulă folosită cu ocazia unuia dintre cele două jafuri armate şi de pe care s-au recoltat probe ADN aparţinând lui Vasilică Puşcaşu.

Până să probeze vinovăţia lui Vasilică Puşcaşu, austriecii au avut nevoie de aproape şapte ani de muncă. Abia în luna ianuarie a anului 2012 a fost emis un mandat european de arestare pe numele suceveanului, care după tergiversări de aproape două luni, perioadă în care a stat mai mult internat sub pază la Spitalul Judeţean, a reuşit să fie pus în aplicare.

Faptele pentru care a fost condamnat Vasilică Puşcaşu s-au petrecut pe 1 şi 7 aprilie 2005. Primul jaf armat a avut loc în Klagenfurt, acolo unde suceveanul împreună cu o persoană de sex feminin a intrat în sediul unei bănci, iar după ce i-a ameninţat pe salariaţi cu pistolul pentru a deschide seiful a furat 70.000 de euro şi a fugit.

Al doilea jaf armat s-a consumat pe 7 aprilie 2005, la o bancă din Leobersdorf. Metoda de acţiune a fost similară, iar Vasilică Puşcaşu şi complicea sa au reuşit să plece cu 262.105 euro.

La începutul acestui an, controversatul afacerist a fost adus din Austria în Penitenciarul Iaşi, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de 10 ani de închisoare.

Alte ştiri pe această temă:

Afaceristul sucevean condamnat pentru jafuri armate în Austria vrea să-şi execute pedeapsa în România

Suceveanul Vasilică Puşcaşu, condamnat la 10 ani de puşcărie pentru jafuri armate în Austria

Suceveanul acuzat de jafuri armate în Austria, extrădat de pe patul de spital

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările