Ultimele clipe din viaţa bebeluşului Iustin. Declaraţiile şocante ale tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ziardesuceava.ro
FOTO: ziardesuceava.ro

Tatăl bebeluşului din Suceava, mort după ceremonia religioasă de creştinare, a declarat că nu şi-a dat seama imediat de gravitatea situaţiei. Copilul a primit primul ajutor de la naşul de botez, care este angajat SMURD. Una dintre bunicile micuţului este asistentă medicală.

Mama pruncului Iustin l-a informat pe preotul care a oficiat ceremonia religioasă că micuţul s-a născut prematur. Femeia i-ar fi spus preotului inclusiv că l-a alăptat înainte de slujbă, după cum susţine tatăl copilului. 

Bărbatul consideră că preotul se face vinovat de producerea tragedie şi spune că îl va da în judecată pe acesta. Tatăl pruncului este de părere că imaginile video de la ceremonia religioasă îi dau dreptate. „Aţi văzut felul în care plângea înainte (n. red. înainte de a fi cufundat în cristelniţă) şi felul în care plângea după. Se vede o diferenţă. După ce a ieşit, el înghiţise apă”, a spus sursa citată.

Pe de altă parte, nici tatăl nu a conştientizat din primul moment gravitatea situaţiei. Bunica copilului a sunat la 112, când a văzut că buzele micuţului se învineţesc, în timp ce naşul de botez, angajat SMURD, i-a dat primul ajutor.

„Părintele, după ce l-a botezat, l-a pus pe masă ca fie şters de către naş. L-a luat în braţe naşa de botez. M-am dus spre naş. Mi s-a părut ceva, dar nu mi-am dat seama că situaţia este atât de gravă, pentru că el mai scotea nişte sunete. I-am spus să-l lase pe o parte, l-a lăsat. El tot mişca. La un moment dat, a devenit foarte lent în mişcări şi atunci ne-am dat seama. Naşul lucrează la SMURD. A lăsat aparatul foto în biserică, a venit la copil, l-a pus cu faţa în jos, l-a bătut pe spate. El i-a acordat primul ajutor. Naşul a realizat ce se întâmplă. Una dintre bunici este asistentă medicală. (...) Mama mea a apelat la 112. A observat că buzele s-au învineţit şi a sunat la 112”, a declarat bărbatul.

În dimineaţa zilei de luni, 1 februarie, în jurul orei 6.00, Iustin s-a stins din viaţă. Copilul de şase săptămâni fusese adus în stare critică la Spitalul Suceava, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. Micuţul a intrat în stop cardio-respirator, duminică, 31 februarie, după ceremonia religioasă de creştinare, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. 

Preotul a scufundat complet în cristelniţă copilul născut prematur. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. 

Medicii ajunşi la faţa locului i-au scos o cantitate semnificativă de lichid din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat în secţia de Terapie Intensivă şi câteva ore mai târziu a decedat. 

Protopopul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Doru Budeanu, susţine că bebeluşul ar fi plâns imediat după ce a fost scos din apă, semn că plămânii nu i-ar fi fost afectaţi. 

„Ancheta este în desfăşurare. La momentul scoaterii din apă, copilul a plâns, deci era în regulă. După scoaterea din apă, la un moment dat, preotul şi naşii au observat că se moleşise. Preotul a sesizat lucrul acesta. Împreună cu naşii, a chemat SMURD-ul. Preotul are experienţă, nu este începător, nu se pune problema. Nu este primul botez. Aşteptăm să vedem ce spun şi medicii. Dacă s-ar fi întâmplat ceva la scufundare, copilul n-ar plâns”, a declarat Doru Budeanu. 

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor a transmis un comunicat cu privire la tragedia de la slujba de botez de duminică, pe care îl redăm în totalitate:

”Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineaţa zilei de 1 februarie 2021.

Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în <haină luminoasă>, s-a preschimbat într-o zi a suferinţei pentru părinţii, naşii, familia şi comunitatea sa, care i-au aşteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea.

În tratatul său <Despre copiii care mor timpuriu>, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.

Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor şi cu cei prezenţi, pentru a stabili circumstanţele în care s-a petrecut această tragedie şi a decide măsurile necesare.

Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viaţa noastră, rostind împreună cu Apostolul: <O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?> (Romani 11, 33-34)”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Cutremur geopolitic major pe piaţa petrolului şi gazelor naturale: acordul Azerbaidjan-Turkmenistan

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite