Uciderea prim-ministrului Armand Călinescu: „A fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armand Calinescu
Armand Calinescu

Prim-ministrul României Armand Călinescu a fost asasinat de un comando format din opt legionari. El era considerat unul dintre principalii vinovaţi pentru uciderea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu. Criminalii au tras în Armand Călinescu 20 de gloanţe.

Armand Călinescu (1893 - 1939) a fost prim-ministrul României. El deţinea funcţia în momentul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Acesta a fost un om politic important al României interbelice, deţinând un rol important în Partidul Naţional Ţărănesc, precum şi în înfiinţarea partidului regal, Frontul Renaşterii Naţionale.

Călinescu a fost un rival al Mişcării Legionare. Acesta a făcut posibilă arestarea liderului legionar Corneliu Zelea Codreanu, cel ce avea să fie asasinat împreună cu alţi 13 legionari în pădurea Tâncăbeşti, în timp ce era transportat către închisoarea Jilava, unde avea de executat 10 ani de închisoare. Implicarea sa în omorârea lui Corneliu Zelea Codreanu a atras asupra sa furia legionarilor, care au pus la cale asasinarea celui ce era prim – ministrul României.

La data de 21 septembrie 1939, Armand Călinescu a fost asasinat de un comando format din opt legionari conduşi de avocatul Dumitru Dumitrescu. Maşina cu care se deplasa prim – ministrul a fost blocată în trafic de către o căruţă. Când a acesta a coborât, el a fost străpuns de nu mai puţin de 20 de gloanţe. Asasinii săi au fugit imediat către un post de radio, pentru a anunţa urgenţă faptul că Armand Călinescu a fost omorât de către legionari. După ce şi-au dus planul la sfârşit, criminalii s-au predat.

„După 6 ani nu m-am aşteptat că trebuie să însemnez o pagină de sânge în istoria politică a ţării. La ora 14, Călinescu a fost mişeleşte asasinat de o bandă de gardişti. (...) E ceva îngrozitor că după toate măsurile luate în ultimul timp, să se poată întâmpla asa ceva. E aşa de neromânesc această faptă, încât se vede clar că este vădită inspiraţie străină. Sunt tipice metode teroriste slave”, a menţionat Regele Carol al II-lea.

Asasinii lui Armand Călinescu au fost executaţi exact în locul în care a fost omorât prim – ministrul României, cadavrele lor fiind lăsate în stradă timp de trei zile, pentru a da un exemplu „trădătorilor de ţară”. De asemenea, liderii legionari din întreaga ţară au avut de suferit, fiind asasinaţi din ordinul Regelui Carol al II-lea.

„Pierderea aceasta este ireparabilă. N-am găsit la noi în ţară pe cineva care să fi corespuns mai bine misiunii cu care fusese însărcinat. Pentru mine personal este o pierdere de neînlocuit. Puteam să fiu liniştit cu el, era energic, capabil, spirit politic clar, care vedea departe şi lua măsuri potrivite situaţiilor”, mai preciza Regele Carol al II-lea.

Moartea lui Armand Călinescu a impresionat ţara întreaga. Cum tocmai a izbucnit cel de-Al Doilea Război Mondial, oamenii erau speriaţi că asasinarea prim – ministrului ar avea o oarecare legătură cu desfăşuarea evenimentelor de la nivel internaţional.

„Nu e român care să nu resimtă toată îngrijorarea pe care un asemenea asasinat o inspiră în zilele grave de astăzi, când liniştea, ordinea şi solidaritatea naţională sunt imperative care trebuie să comande de la un capăt la altul al ţării”, scriau jurnaliştii ziarului Universul.

„Armand Călinescu a fost o victimă a luptei dintre Regele Carol al II-lea şi legionari, o luptă ce nu a adus nimic bun României. Prim – ministrul Armand Călinescu a fost patriot desăvârşit ce a luptat pentru dezvoltarea ţării. Până să fi fost asasinat, legionarii au mai avut câteva tentative eşuate în al omorî pe acesta”, a spus şi istoricul sucevean Ilie Gliga.

Armand Călinescu a fost înmormântat la Curtea de Argeş, alături de părinţii săi.

Alte ştiri pe această temă:

Misterele morţii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cum a sfârşit cel mai carismatic lider al Mişcării Legionare şi implicarea reală a lui Nicolae Iorga

Asasinarea lui Nicolae Iorga: marele istoric român a fost împuşcat de nouă ori

Asasinarea lui Ion Gheorghe Duca. Cum a fost doborât de gloanţele legionarilor cel mai modest premier al României

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite