Triunghiul amoros Eminescu – Micle – Caragiale. Veronica Micle l-a înşelat pe marele poet cu bunul său prieten

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi cei doi erau buni prieteni, Caragiale a profitat de faptul că Eminescu şi Veronica Micle se certaseră, astfel că a început să o curteze pe aceasta din urmă, Veronica cedând avansurilor făcute de marele dramaturg. Eminescu nu l-a iertat pe Caragiale, între cei doi având loc o altercaţie, existând unele voci care spun chiar că poetul l-ar fi ameninţat cu pistolul pe dramaturg.

Poeta Veronica Micle s-a născut la Năsăud, la data de 22 aprilie 1850, publicând mai multe poezii, nuvele şi traduceri. Ea este cunoscută însă mai mult pentru relaţia de iubire avută cu marele poet român Mihai Eminescu, decât pentru opera sa.

La data de 7 august 1864, Veronica Micle s-a căsătorit cu Ştefan Micle, care la data căsătoriei era profesor universitar, însă mai târziu avea să devină rector al Universităţii din Iaşi, cei doi având împreună două fete.

În anul 1872, Veronica îl  întâlneşte la Viena pe Mihai Eminescu, între cei doi începând o poveste de iubire. La data de 1 septembrie 1874, Eminescu devine director al Bibliotecii Centrale din Iaşi, iar până în octombrie 1877, marele poet locuieşte la Iaşi. În tot acest timp, relaţia de iubire dintre Eminescu şi Veronica Micle începe să prindă şi mai mult contur.

La data de 6 august 1879, Ştefan Micle moare, iar Veronica Micle reia legătura cu Mihai Eminescu, fără însă ca cei doi să reuşească să formeze o familie. Încă de la început, relaţia lor nu a fost una foarte bună, nu de puţine ori Veronica Micle reproşându-i marelui poet că nu vine la ea în vizită la Iaşi.

„Eminescu nu prea răspundea la epistolele Veronicăi, deşi scrisorile ei erau ardente. (<<cît pentru mine, tu eşti şi vei fi pururea iubitul meu ideal>>, îi notifica la 7 noiembrie 1879). Îl chema la Iaşi insistent. Dar el nu venea, inclusiv la banchetul aniversar al Junimii. Şi, brusc, uşurateca Veronica, plictisită să-l tot aştepte pe Eminescu, îl întîlneşte la Iaşi pe Caragiale, între care se înfiripă o relaţie sentimentală, cum să-i spun? - corporală. Se pare că Eminescu a aflat - viitorul dramaturg nu făcea secrete din cuceririle sale - şi relatiile epistolare parcurg o perioadă glacială, ea ameninţîndu-l pe Eminescu, la 27 iunie 1880, că într-o lună îi va distruge scrisorile”, scrie în ”România Literară”, Zigu Ornea.

La sfârşitul anului 1881, aceasta merge la Bucureşti şi îi recâştigă iubirea lui Mihai Eminescu. Veronica Micle reuşea, nu de puţine ori însă, să-l facă gelos pe marele poet prin prisma legăturii intime avute cu Ion Luca Caragiale. În cursul lunii august 1882, cei doi se despart, după o lungă serie de certuri şi dispute generate de toanele Veronicăi Micle.

Idila dintre Caragiale şi Micle a ieşit la iveală după ce Eminescu i-a spus lui Titu Maiorescu că vrea să se însoare cu Veronica, iar acesta la rândul său l-a informat de dramaturg despre intenţia marelui poet.

„Caragiale află de intenţiile poetului şi, cuprins prima dată de remuşcare, se prezintă la Maiorescu şi îi vorbeşte deschis asupra acestor intenţii ale poetului. El îi împărtăşeşte teama că Eminescu e în stare să comită faptul şi că ar trebui împiedicat de la aceasta, deoarece Veronica avea mulţi prieteni intimi printre care şi el, Caragiale”, dezvăluie cartea „Tragicul destin al unui scriitor”, care prezintă biografia lui Caragiale, scrisă de Benjamin Jordan şi Lucian Predescu.

Titu Maiorescu i-a povestit lui Mihai Eminescu despre ce s-a întâmplat între Veronica Micle şi Caragiale, poetul fiind foarte afectat de trădarea prietenului său şi infidelitatea marii sale iubiri. Eminescu nu l-a iertat niciodată pe Caragiale, chiar dacă a încercat să depăşească acest episod.

În 1883, odată cu îmbolnăvirea lui Eminescu, a început o campanie de denigrare a poetei, foarte multe persoane reproşându-i faptul că spitalizarea marei sale iubiri nu a impresionat-o în nici un fel. După ce a început să-şi mai revină, Mihai Eminescu se întoarce la Iaşi, însă de această Veronica Micle este cea care pleacă la Bucureşti, însoţind-o pe fiica sa la studii.

În 1888, poeta merge de două ori la Botoşani, încercând să-l determine pe Eminescu să vină cu ea la Bucureşti pentru a primi un tratament mai bun.

Moartea acestuia a fost o lovitură puternică pentru Veronica Micle. La data de 15 iunie 1889, la aflarea veştii că Eminescu a murit în sanatoriul doctorului Şuţu, Veronica Micle scrie în doar 20 de minute poezia „Raze de lună”.

După decesul poetului, Veronica Micle a intrat în depresie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec. La data de 3 august 1889, la vârsta de 39 de ani, poeta s-a sinucis cu arsenic.

Alte ştiri pe această temă:

Iubirile lui Caragiale. Cum a reuşit dramaturgul să le pună coarne lui Eminescu şi lui Constantin Nottara

Cum a ajuns Caragiale să scrie fabule şi să se bage în politică. În ultimul an de viaţă a muncit din greu să-şi achite angajamentele

Iubirile lui Eminescu de la Floreşti. Vacanţa la moşie care l-a inspirat să creeze unele dintre cele mai mari poezii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite