Trei bucovineni celebri care i-au făcut pe străini să respecte România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la stânga la dreapta, Matei Vişniec, Cleopatra Căbuz şi Norman Manea
De la stânga la dreapta, Matei Vişniec, Cleopatra Căbuz şi Norman Manea

Scriitorul Norman Manea, inginerul Cleopatra Căbuz, membru al Academiei de Ştiinţe a SUA, şi dramaturgul Matei Vişniec sunt trei dintre sucevenii care au reuşit să le arate străinilor faţa frumoasă a României.

Scriitorul Norman Manea s-a născut în cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, în anul 1936. Copil fiind, a fost deportat într-un lagăr de concentrare în Transnistria. A reuşit să se întoarcă în România în 1945, împreună cu familia. A lucrat în ţara natală ca inginer hidrotehnician, dar în 1974 decide să renunţe la profesie şi să se dedice scrisului. Norman Manea s-a stabilit în SUA în 1986. Întotdeauna a spus că patria lui este România. Ca drept dovadă şi acum scrie cărţi în limba română. Cu siguranţă, Norman Manea este cel mai tradus scriitor român. Este prozator şi profesor de literatură europeană, iar cărţile lui au fost traduse în 20 de limbi.

Matei Vişniec este un alt scriitor celebru, care s-a născut în Bucovina, la Rădăuţi. A fugit din ţară în 1987 şi a cerut azil politic în Franţa. A reuşit să obţină cetăţenia franceză în 1993. În prezent, el este jurnalist la RFI. Primele piese pe care le-a scris în perioada 1977 – 1987 au fost cenzurate, se jucau doar pe ascuns. În 1989, Matei Vişniec devine autorul cel mai jucat în România, în Bucureşti şi în provincie şi la radio şi la televiziune. Parcursul literar al scriitorul care a copilărit la Rădăuţi este de poveste. Piesele lui sunt jucate în peste 30 de ţări: România, Republica Moldova, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Luxemburg, Olanda, Elveţia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia, Finlanda, Grecia, Turcia, Rusia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Croatia, Ucraina, Canada, Statele Unite, Argentina, Brazilia, Bolivia, Japonia, Maroc, Iran, Liban. Chiar dacă a devenit un cetăţean planetar, Matei Vişnie vine acasă, la Suceava, ori de câte ori are ocazia. Teatrul din oraş îi poartă numele.

O suceveancă mai puţin cunoscută în ţara noastră promovează cu succes România în SUA. Dr. Cleopatra Căbuz a fost aleasă membru al Academiei Naţionale de Inginerie din Statele Unite, cea mai prestigioasă recunoaştere profesională pentru inginerii cercetători din Statele Unite ale Americii. Suceveanca a adus contribuţii tehnice şi ştiinţifice deosebite în domeniul microsistemelor integrate în siliciu, a senzorilor şi a sistemelor de siguranţă industriale. A publicat peste 50 de lucrări tehnice şi ştiinţifice în reviste de specialitate sau în conferinţe ştiinţifice, precum şi în cărţi de specialitate. Este autor în 55 de brevete de invenţie înregistrate la Biroul de Invenţii al SUA. Pe lângă activitatea ştiinţifică, dr. Cleopatra Căbuz este preşedinte al Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota (HORA), o organizaţie non-profit axată pe păstrarea şi promovarea istoriei comunităţilor româneşti din Minnesota şi pe promovarea limbii, tradiţiilor şi culturii româneşti.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite