Taxa prohibitivă care îi determină pe părinţi să îşi lase copiii singuri în spital

Taxa
prohibitivă care îi determină pe părinţi să îşi lase copiii
singuri în spital

FOTO:newsbucovina.ro

Spitalul Judeţean Suceava le cere părinţilor, chiar şi asiguraţi, câte 70 de lei/zi dacă vor să-i însoţească pe copiii bolnavi în perioada spitalizării, taxa fiind una dintre cele mai mari din ţară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Gabriel Buliga este tatăl unei fetiţe de 6 ani. Din cauza unor probleme de sănătate, copila a fost internată de două ori anul acesta în secţie de Pediatrie a Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou”, cea mai mare unitate medicală din judeţul Suceava. Mama acesteia nu a lăsat-o singură, ci a însoţit-o. Aşa a constatat că, deşi este asigurată medical, trebuie să plătească o taxă de însoţitor. 

Gabriel Buliga a declarat pentru „Adevărul” că după prima perioadă de spitalizare a plătit 55 de lei/zi, iar după a doua, 70 de lei/zi.

Tatăl susţine că unii părinţi sunt descurajaţi de această taxă şi îşi lasă copiii neînsoţiţi în spital. „Este o nesimţire să plăteşti taxă de însoţitor în condiţiile în care eşti asigurat medical. 70 lei /zi sunt mulţi bani. Din cauza taxei, mulţi părinţi refuză internarea sau internează copii singuri”, opinează Gabriel Buliga.

Deşi legală, este printre cele mai mari din ţară

Taxa de însoţitor are bază legală şi se percepe în cazul copiilor care au vârsta de peste 3 ani. Sunt scutiţi de la plată părinţii ai căror copii sunt cu handicap. 

Problema este că tariful stabilit de Spitalului Judeţean Suceava este printre cele mai mari din ţară. Prin comparaţie, cuantumul taxei pe care o percepe Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iaşi este de doar 25 de lei. 

Managerul Spitalului Judeţean Suceava, Alexandru Calancea, a declarat că taxa a fost majorată anul aceasta pentru că nu puteau fi acoperite altfel cheltuielile unităţii medicale. El a explicat că Spitalul Suceava este COVID şi, în consecinţă, capacitatea de internare a fost redusă la mai puţin de jumătate. „Această taxă acoperă cheltuielile de cazare ale celor care îi însoţesc pe copii, de la lenjeria de pat până la materialele de curăţenie. Înainte de perioada COVID, împărţeam această cheltuială la 1.200 de pacienţi. În perioada COVID, cheltuielile rămân aceleaşi, doar că n-am avut mai mult de 550 de pacienţi. A crescut cheltuiala pe un pat de la 55 la 79 de lei”, a explicat managerul.

El a spus că va propune micşorarea taxei, când spitalul va reveni la capaciatatea de cazare pe care o avea înainte de pandemie.

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările