„Tatăl contrabandiştilor“ de la Vama Siret, turnat de o traficantă de ţigări pentru că a umilit-o sexual

„Tatăl contrabandiştilor“ de la Vama Siret, turnat de o traficantă de ţigări pentru că a umilit-o sexual

„Tata Fedea”, comisarul şef care a cerut taxă de protecţie şi favoruri sexuale de la o femeie care făcea contrabandă cu ţigări din Ucraina prin Vama Siret

Nelu Fediuc, un controversat poliţist de frontieră din Suceava, este urmărit penal pentru luare de mită, după ce a fost „turnat“ de o contrabandistă pe care o obliga să facă sex cu el

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii de la DNA Suceava au anunţat luni punerea în mişcare a acţiunii penale într-un dosar care vizează 39 de persoane: poliţişti, vameşi şi contrabandişti. Printre cei vizaţi se numără şi Nelu Fediuc, supranumit de suceveni „Tata Fedea“, un controversat ofiţer de poliţie de frontieră din judeţ. Aflat de numeroase ori în vizorul procurorilor şi structurilor de control intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Fediuc a scăpat de fiecare dată de acuzaţii şi a reuşit să-şi păstreze funcţiile de conducere. Acum, „Tata Fedea“ este la un pas de trimiterea în judecată, iar prăbuşirea i s-ar putea trage de la o femeie pe care ar fi obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu el, pentru a-i permite să introducă ilegal ţigări în ţară, prin Vama Siret. Femeia l-a denunţat la DNA, iar acum ofiţerul şi alţi 38 de suspecţi sunt cercetaţi penal.

Toată povestea a început în primăvara anului 2008. Femeia, a cărei identitate este protejată de procurori, a fost oprită în trafic de un echipaj format dintr-un agent de poliţie de frontieră şi din comisarul-şef Nelu Fediuc. În maşină au fost descoperite zece cartuşe de ţigări de contrabandă. Femeia a negociat cu Fediuc şi a reuşit să scape fără nicio sancţiune, cu promisiunea că va fi recunoscătoare.

Peste doar câteva zile, femeia a fost din nou oprită în trafic de „Tata Fedea“, având în maşină 20 de cartuşe de ţigări. „A vrut să mă  sancţioneze, dar eu m-am plâns că nu am bani, că am o situaţie familială dificilă. Am vrut să-i dau 50 de lei, dar i-a refuzat. Mi-a cerut în schimb să ne întâlnim peste câteva zile în Siret şi să întreţinem relaţii sexuale“, le-a povestit femeia procurorilor.

Preţul protecţiei

Timp de câteva luni, femeia a transportat frecvent cantităţi mari de ţigări prin Vama Siret. Aflându-se sub protecţia lui Nelu Fediuc, femeia nu era deranjată de nimeni, iar în cazul în care era oprită în trafic, totul se rezolva după un telefon la ofiţer. În schimb, femeia plătea o taxă lunară de 200 de dolari şi accepta să întreţină relaţii sexuale cu ofiţerul.

Situaţia s-a schimbat în iunie 2008, când Nelu Fediuc a devenit şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Siret. Femeia a povestit că acesta a început să se poarte din ce în ce mai urât cu ea. „Mi-a cerut mai mulţi bani pe lună şi, când aveam relaţii sexual, mă umilea. Asta m-a făcut să renunţ la traficul cu ţigări pentru că nu mai suportam“, a declarat femeia în faţa anchetatorilor.

Abonat la funcţii de conducere

Suspectat de afaceri necurate cu traficanţii de ţigări şi alcool, Nelu Fediuc a fost detaşat, în iulie 2009, la Cernavodă. După un exil de doar jumătate de an, Fediuc şi-a recuperat funcţia de conducere la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Siret. În iunie 2010, Fediuc a fost mutat la şefia SPF Vicov. Ulterior, în urma unui control dispus de conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Fediuc a fost trecut pe un post de execuţie. Sancţiunea a fost însă anulată de instanţă, iar în 2013 „Tata Fedea“ a ajuns şef la SPF Rădăuţi, pentru ca apoi, timp de două luni, să devină şef al Poliţiei Judeţene de Frontieră. La începutul acestui an, Fediuc a fost din nou trecut pe o funcţie de execuţie, la unitatea din Sighetul Marmaţiei. În ultimii şase ani, Fediuc a fost sancţionat de mai multe ori cu mustrări scrise sau reţineri din salariu, pentru neglijenţă în serviciu şi comportament inadecvat faţă de subordonaţi.

Dosar cu 39 de inculpaţi

Printre cei 39 de inculpaţi se numără 16 poliţişti de frontieră, 16 vameşi, un consilier de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi şi şase traficanţi. Suspecţii sunt bănuiţi că ar fi pus la punct un adevărat mecanism prin care introduceau cantităţi mari de ţigări în vamă.

Poliţiştii de frontieră  şi vameşii erau coordonaţi de Nelu Fediuc, iar traficanţii - de către preotul Dumitru Horga, din localitatea botoşăneană Cândeşti. Contrabandiştii împrumutau bani de la cămătari pentru a cumpăra ţigările din Ucraina şi, la intrarea în ţară, plăteau câte 50 de lei poliţistului de frontieră de la controlul documentelor şi 100 de lei la vameş. În plus, traficanţii îi plăteau lunar o taxă de 200 de dolari lui Nelu Fediuc. 

Procurorii au stabilit că, în perioada august 2008 – februarie 2009, contrabandiştii au introdus în ţară 286.240 de pachete de ţigări, provocând bugetului de stat un prejudiciu de 1,5 milioane de lei.

Conform declaraţiei de avere, Nelu Fediuc are două apartamente, trei terenuri, două maşini şi o datorie de 20.000 euro. În schimb, Nelu Fediuc a făcut întotdeauna paradă cu averea pe care o are. În 2009, Nelu Fediuc i-a organizat fetei sale, Larisa, o nuntă luxoasă. Naşii de cununie ai fetei lui Fediuc au fost fotbalistul Dorin Goian şi omul de afaceri Vasilică Puşcaşu, cel care în 2012 a fost condamnat la 12 ani de închisoare în Austria pentru jafuri armate la două bănci. După un an, Nelu Fediuc, împreună cu Nelu şi Liliana Mincă (fosta şefă a Loteriei Române) l-au cununat pe Alexandru Recolciuc, un cunoscut interpret de muzică populară. Darul de nuntă a fost un sejur în Caraibe.

Alte ştiri din Suceava:

Un preot, 32 vameşi şi poliţişti de frontieră şi cinci traficanţi, acuzaţi de DNA de contrabandă prin Vama Siret

FOTO VIDEO Sanatoriul din Solca a fost distrus de un incendiu violent. Focul a izbucnit de la o lumânare

FOTO Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit, străveche tradiţie poloneză păstrată de sute de ani la Suceava

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările