Tánczos Barna, după atacul asupra jurnaliştilor şi activistului de mediu: „Lucrurile au ajuns mult prea departe“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tánczos Barna
Tánczos Barna

Ministrul Tánczos Barna a reacţionat pe Facebook în urma atacului împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau, petrecut joi seară într-o pădure din comuna Coşna, judeţul Suceava.

"M-am întâlnit cu Tiberiu Boşutar acum câteva săptămâni, la minister, am discutat despre importanţa muncii pe care o depune alături de toţi ceilalţi activişti de mediu şi avertizori de integritate. Avem aproape 1 milion de interogări în aplicaţia Inspectorul Pădurii, iar cetăţenii, atunci când verifică transporturi şi reclamă nereguli, ne sprijină direct în lupta cu hoţii de lemne.

Lucrurile au ajuns însă mult prea departe! Nu putem accepta asemenea fapte reprobabile, care pun în pericol integritatea şi chiar viaţa celor care apără pădurea. Condamn orice agresiune de acest fel şi îmi doresc ca toţi autorii acestor fapte împotriva activistului Tiberiu Boşutar şi a jurnaliştilor care îl însoţeau să fie identificaţi şi să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat din această breaslă.

Le cer tuturor structurilor din sistemul silvic şi de mediu să ofere cooperare totală organelor de anchetă penală şi să ofere întreg sprijinul pentru identificarea şi sancţionarea vinovaţilor. Garda Forestieră Suceava a pornit deja un control în acea zonă, iar orice abatere de la legislaţia silvică identificată va fi drastic sancţionată.", a scris ministrul.  

Jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau un coleg şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei.

Câţiva dintre atacatori au fost identificaţi şi duşi la Secţia 15 de Poliţie din Vatra Dornei. Avocaţii Greenpeace au intrat deja în legătură cu victimele conştiente şi le oferă asistenţă juridică de urgenţă. 

Vă mai recomandăm şi:

Doi jurnalişti şi un activist de mediu, bătuţi crunt în timp ce filmau un documentar despre tăierile de lemne: „Au fost 20 de oameni cu topoare” VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite