Sute de biserici şi mănăstiri din Suceava au primit din partea statului român câte 30 de hectare de pădure. Cum se încearcă acum recuperarea „aurului verde“

Sute de biserici şi mănăstiri din Suceava au primit din partea statului român câte 30 de hectare de pădure. Cum se încearcă acum recuperarea „aurului verde“

Romsilva vrea să recupereze 16.800 de hectare de pădure. FOTO Romsilva

Direcţia Silvică Suceava a câştigat, în primă instanţă, 15 din cele 577 de procese intentate unităţilor de cult ortodox din Bucovina. Celelalte procese sunt încă în curs de desfăşurare. Direcţia Silvică Suceava doreşte ca 577 de biserici şi mănăstiri din Bucovina care la începutul anilor 2000 au primit din partea Guvernului României câte 30 de hectare de pădure, să înapoieze statului român aceste suprafeţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Anul trecut, Direcţia Silvică Suceava a deschis 577 de procese la instanţele din judeţul Suceava prin care a cerut ca unităţile de cult ortodox din Bucovina să înapoieze suprafeţele de pădure primite la începutul anilor 2000 din partea statului român. Aceste acţiuni ce vizează revenirea suprafeţelor de pădurea în proprietatea publică au fost depuse la judecătoriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

Direcţia Silvică Suceava a deschis aceste acţiuni în instanţă în urma procesului dintre Romsilva şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pierdut de către ÎPS Pimen. Acesta dorea restituirea a 167.000 de hectare de pădure, însă Curtea Supremă a dat o decizie definitivă şi irevocabilă prin care a hotărât ca pădurile să rămână în administrarea Romsilva, respectiv Direcţia Silvică Suceava.

Astfel, Direcţia Silvică Suceava a deschis 577 de procese în instanţă, 15 dintre acestea fiind soluţionate, în primă instanţă, la Judecătoria Rădăuţi. Magistraţii au stabilit că pădurile ajunse în posesia bisericilor şi mănăstirilor trebuie să revină în proprietatea Romsilva – Direcţia Silvică Suceava. Celelalte 562 de acţiuni deschise în instanţă urmează să fie şi ele soluţionate în cel mai scurt timp.

La începutul anilor 2000, Guvernul României condus de Adrian Năstase a oferit fiecărei parohii din judeţul Suceava câte 30 de hectare de pădure. Direcţia Silvică (DS) Suceava a pregătit nu mai puţin de 577 de dosare de anulare de titluri de proprietate care au fost înaintate către judecătoriile din Suceava.

Până la soluţionarea acestor litigii, cele 16.800 de hectare de pădure au trecut în administrarea Romsilva şi nu mai sunt gestionate de fondul silvic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Concret, DS Suceava doreşte ca titlurile de proprietate asupra celor 16.800 de hectare de pădure să devină nule şi în plus, să obţină contravaloarea masei lemnoase exploatate în ultimii trei ani de pe respectivele suprafeţe de pădure.

La începutul anului trecut, Direcţia Silvică Suceava a câştigat definitiv un alt proces avut cu Fondul Bisericesc din Bucovina, proces ce s-a desfăşurat pe parcursul a 16 ani de zile. Fondul Bisericesc,reprezentat de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, dorea să i se retrocedeze nu mai puţin de 167.000 de hectare de pădure.

Alte ştiri pe această temă:

Direcţia Silvică Suceava cere înapoi 17.000 de hectare de pădure de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Reacţia lui ÎPS Pimen la pierderea definitivă a pădurilor din Bucovina: „A fost un proces făcut după calapodul justiţiei din timpul regimului comunist“

VIDEO ÎPS Pimen, după ce Biserica a ratat retrocedarea unor păduri: „Se zice de două state paralele. Nu! Sunt două state mafiote“

citeste totul despre: