Suspiciune de coronavirus la o profesoară de engleză care s-a întors din China. Femeia de 32 de ani a fost izolată de urgenţă în spitalul din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeia a fost evacuată din Spitalul Judeţean Suceava într-o capsulă specială FOTO Oana Şlemco
Femeia a fost evacuată din Spitalul Judeţean Suceava într-o capsulă specială FOTO Oana Şlemco

O femeie din Suceava, profesoară de engleză care s-a întors recent din China, a fost izolată în cursul zilei de vineri, 7 februarie, într-un salon al secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, cu suspiciunea de coronavirus.

UPDATE Suspiciunea de coronavirus, infirmată 

UPDATE 16.40 Pacienta suspectată de infecţie cu coronavirus are o stare generală care nu-i pune viaţa în pericol.

„În cursul zilei de astăzi (n.r. vineri, 7 februarie) s-a prezentat în Ambulatoriul Secţiei de Boli Infecţioase, o pacientă de 33 de ani, cu o infecţie de căi respiratorii superioare. Conform datelor epidemiologice, pacienta a fost în China şi din acest motiv s-a luat în considerare posibilitatea diagnosticului de infecţie cu coronavirus. Pacienta s-a prezentat cu stare generală bună, cu saturaţie 97%, tensiune 11 cu 6, acuzând doar simptome respiratorii. Conform protocolului medical, s-au anunţat autorităţile, directorul medical (n.r. al Spitalului Judeţean Suceava, doctor Mircea Macovei), directorul de la Direcţia de Sănătate Publică. S-a anunţat iniţial Institutul Naţional „Matei Balş”, pe domnul profesor Străinu, iar, ulterior, în urma consultărilor, s-a descis ca pacienta să fie transferată la Clinica de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva din Iaşi, cu acordul doamnei profesor Dorobăţ”, de declarat medicul Monica Terteliu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Silvia Boliacu, a explicat că SJU Suceava nu are teste rapide pentru depistarea coronavirusului. 

„Pacienta venit din China, pe ruta Hong Kong – Londra – Londra - Suceava, pe 1 februarie. A doua zi a declarat că s-a simţit rău, a luat un tratament neprescris de medic. Doamna doctor Zorescu (n.r. epidemiolog al DSP Suceava) a luat legătura cu rudele pacientei şi vom solicita şi o listă cu pasagerii din avion”, a spus sursa citată.

UPDATE 16.35 Conducerea Spitalului Judeţean Suceava a luat decizia să transporte pacienta la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi în după-amiaza zilei de vineri, 7 februarie. Personalul SMURD trimis să efectueze transportul a scăpat targa capsulată în care se afla femeia pe rampa de urcare în ambulanţă.

Femeia s-a prezentat în dimineaţa zilei de vineri, 7 februarie, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava cu simptome de gripă.

După investigaţii, medicii au constatat că profesoara de engleză prezintă simptome similare cu cele evidenţiate în cazul îmbolnăvirii cu coronavirus. Din acest motiv, medicii au luat decizia de a o izola de urgenţă în secţia de Boli Infecţioase a spitalului.

Pacienta urmează să fie transferată la Iaşi cât mai curând posibil pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii, urmând ca oficialii spitalului din Suceava să ia măsuri pentru dezinfecţie.

Potrivit informaţiilor furnizate de surse spitaliceşti, femeia s-a întors în România din China pe data de 1 februarie, cu o cursă aviatică care a aterizat la Suceava după o escală la Londra, iar a doua zi a început să acuze simptome specifice gripei. Cu toate acestea, femeia s-a prezentat la spital abia pe data de 7 februarie.

Tânăra de 32 de ani a lucrat în Kunming, oraş din China aflat la aproximativ 1.500 de kilometri de Wuhan, oraşul unde a izbucnit epidemia de coronavirus.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite