Suprasolicitarea reţelei electrice, cauza incendiului care a distrus Complexul comercial Rozita din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul care a distrus, săptămâna trecută, Complexul comercial Rozita, situat la intrarea în municipiul Suceava, a fost provocat, cel mai probabil, de suprasolicitarea reţelei electrice, potrivit cercetărilor unei comisii formate din cadre ale ISU Suceava şi trei ofiţeri criminalişti suceveni.

Şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că o comisie de stabilire a cauzelor incediului produs în data de 15 decembrie la Complexul comercial Rozita, formată din cadre ale inspectoratului şi trei ofiţeri de poliţie criminalişti, a făcut cercetări în urma cărora s-a stabilit că incendiul a fost cauzat de efectul termic al curentului electric.

El a spus că respectiva construcţie a fost realizată la sfârşitul anilor `70 începutul anilor `80 şi a fost folosită iniţial ca depozit en-gros de încălţăminte şi articole textile, iar în perioada respectivă munceau foarte puţini lucrători şi nu exista un consum mare de energie electrică pentru sistemele de încălzire şi sistemele de utilităţi.

Potrivit şefului ISU Suceava, clădirea a devenit, după anii ’90, depozit pentru distribuţie cu ridicata, en-gros şi en detail, de produse alimentare şi industriale, lichide, solide şi gazoase, combustibile sau cu grad diferit de combustibilitate.

Burlui a menţionat că aglomeraţia din acel depozit a făcut ca, de nenumărate ori, în urma controalelor efectuate de pompierii militari, să fie sancţionate atât conducerea depozitului, cât şi comercianţii în parte.

Inspectorul şef al ISU Suceava a explicat că la respectivele controale s-au depistat nereguli privind lipsa redimensionării instalaţiei electrice ţinând cont de numărul de consumatori şi de puterea necesară, dar şi lipsa instalaţiilor de semnalizare şi de stingere a incendiilor, lipsa trapelor de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinţi, ori nereguli la instalaţiile de stingere interioare, la căile de comunicaţii de acces şi intervenţie, dar şi la modul de depozitare şi sectorizare a produselor din acel depozit.

Cea mai complexă intervenţie a pompierilor

„Toate aceste nereguli depistate au condus la imposibilitatea acordării avizului şi autorizaţiei de securitate la incediu pentru acel depozit“, a precizat Burlui.

Şeful ISU Suceava a mai declarat că incendiul de la Rozita a fost unul dintre cele mai complexe la care au intervenit pompierii militari suceveni în ultimii ani, fiind mobilizaţi în zonă 170 de pompieri militari şi civili, jandarmi, poliţişti, lucrători de la E.On şi de la operatorul regional de apă, ACET SA Suceava.

„Particularităţile incendiului m-au mânat ca să retrag, la un moment dat, militarii din interiorul depozitului şi să acţionăm de la nivelul intrărilor din mai multe considerente: în primul rând servanţii din interior au fost înconjuraţi de incendiul care s-a dezvoltat pe culoare şi pe partea superioară, apoi, dat fiind că aveam acea supraetajare şi aveam geamurile în treimea inferioară, la sol, care iluminau depozitul, nu am avut trape de evacuare a fumului şi gazelor fiebinţi care s-au acumulat la partea superioară a planşeului, ceea ce a condus la ridicarea masivă a temperaturii, fapt ce s-a concretizat în prăbuşirea elementelor de structură“, a explicat Burlui.

O suprafaţă de aproximativ 4.500 de metri pătraţi din plafonul centrului comercial de la intrarea în municipiul Suceava, unde s-a produs, în 15 decembrie, un puternic incendiu, s-a prăbuşit, iar structura de beton a halei a fost afectată de incendiu. Incendiul a fost anunţat dimineaţa la ora 8.00, iar la sosirea echipajelor de pompieri flăcările se manifestau cu violenţă în interiorul clădirii, existând pericolul de propagare la centrele comerciale şi la birourile din vecinătate.

În incendiu, au ars produse alimentare şi nealimentare, documente personale şi de evidenţă contabilă, precum şi alte bunuri din cele 141 de standuri comerciale din interiorul complexului, ce aparţineau unui număr de 56 de chiriaşi.

De asemenea, temperaturile puternice au afectat structura de beton a halei, construită pe o suprafaţă 5.439 de metri pătraţi, iar plafonul clădirii s-a prăbuşit pe o suprafaţă de aproximativ 4.500 de metri pătraţi.

Pentru stingerea incendiului au intervenit timp de şapte ore 150 de pompieri militari din Suceava, Fălticeni, Siret, Solca şi Gura Humorului, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Suceava, Şcheia şi Arbore cu 16 autospeciale.

Pe timpul intervenţiei, un echipaj SMURD aflat la faţa locului a acordat primul ajutor medical pentru trei persoane - doi bărbaţi şi o femeie - care au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, şi, ulterior, după consultaţii amănunţite şi tratament de specialitate au fost externate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite