Sugestia făcută de un medic tatălui unui copil mort de la o infecţie intraspitalicească: să-şi incinereze copilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean Suceava. FOTO www.suceavanews.ro
Spitalul Judeţean Suceava. FOTO www.suceavanews.ro

La începutul acestui an, doi nou-născuţi au murit după ce au contactat Pseudomonas aeruginosa din secţia de Maternitate a Spitalului Judeţean Suceava. După mai bine de şapte luni, încă nu s-a găsit niciun vinovat. Tatăl unuia dintre nou-născuţii decedaţi a povestit că un medic i-a propus să-şi incinereze copilul, însă nu a fost de acord cu această sugestie.

Părinţii copilului mort la sfârşitul lunii februarie a acestui an, după ce a luat din secţia de Maternitate a spitalului sucevean „Pseudomonas aeruginosa, serotipul O:11, lizotip 31, sublizotip 5”, după cum clarifică rezultatele emise de Institutul Naţional de Cercetare “Cantacuzino”, au primit, după şapte luni de anchete şi verificări, rezultatele oficiale din partea Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava.

Comisia de disciplină, formată din medicii Adrian Botezan, Nicolae Dobromir şi Adriana Istocescu, împreună cu jurista Colegiului Medicilor, Andreea Munteanu, le-a trimis zilele trecute soţilor Haidamac un răspuns oficial la sesizarea depusă de aceştia după ce şi-au pierdut unicul copil.

„Am primit decizia numărul 20 a Colegiului Medicilor din 2016, în care mi se explică sec că s-a decis încheierea anchetei disciplinare, considerând acuzaţiile nefondate. După ce mi-am îngropat copilul, am depus o sesizare la ei şi am cerut să fiu lămurit cine este vinovat de moartea copilului meu, începând cu medicul de la secţia de Neonatologie, Maternitatea spitalului şi încheind cu reprezentanţii Spitalului Judeţean. Nu mi-au dat niciun fel de explicaţii, nu mi-au spus dacă este sau nu de competenţa lor. M-au ţinut şapte luni ca să-mi trimită trei cuvinte, şi anume că se consideră acuzaţiile nefondate.

Mi-au menţionat în scrisoare că am termen de 30 de zile să depun contestaţie. Dar nu voi mai depune nicio contestaţie, voi depune plângere penală. După ce directorul Brădăţan mi-a acuzat soţia că a omorât copilul, am demonstrat că nu este aşa şi că soţia mea nu este purtătoare a acestei bacterii, acum voi demonstra în instanţă cine este vinovat de moartea copilului meu, dacă cei de la Colegiul Medicilor nu au găsit niciun vinovat.

Într-un fel mă aşteptam la această concluzie din par­tea lor, dar am vrut să urmez paşii legali. Acum îmi voi căuta dreptatea în instanţă. Au trecut şapte luni de când mi-am îngropat copilul şi nu-mi găsesc liniştea nici eu şi nici soţia mea”, a declarat Tudor Haidamac, tatăl nou-născutului mort la doar 27 de ore de la naştere.

La începutul lunii martie 2016, doi copii născuţi la secţia de Obstetrică –Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava au murit, fiind diagnosticaţi pozitiv cu bacteria Pseudomonas. Unul dintre bebeluşi a murit la doar 27 de ore de la naştere., iar cel de-al doilea copil a murit la doar 11 zile de la naştere.

Preşedintele Colegiului Medicilor, medicul Sorin Hîncu, nu a vrut să comenteze în vreun fel faptul că subalternii săi au considerat ca nefondate acuzaţiile părinţilor Haidamac, ci s-a arătat mai interesat de imaginea pe care o are el în faţa sucevenilor: „mie nu-mi terfeleşte nimeni imaginea. Nu e treaba mea cine şi cum moare”, a spus medicul Sorin Hîncu.

          Sorin Hîncu, preşedintele Colegiului Medicilor Suceava. FOTO www.newsbucovina.ro

hincu

După ce pruncul familiei Haidamac a decedat din cauza unei infecţii intraspitaliceşti, medicii au încercat să-i convingă pe părinţi să-şi incinereze copilul.

„M-am dus la morgă să-mi iau băieţelul, aveam totul pregătit să-l înmormântez creştineşte, dar acolo era un bărbat al cărui nume nu mi-l amintesc şi doamna doctor Botezan. S-au arătat miraţi că am venit să-l iau şi m-au întrebat de ce nu-l las la ei. În amarul meu, nici nu am înţeles la ce se referă şi am mai întrebat o dată. Mi s-a explicat că ar fi mai bine să-l las ca să-l ardă.

M-am îngrozit, eu sunt creştin şi am vrut să-mi înmormântez pruncul. Văzând că nu mă pot convinge, au scos o cutie din congelator. Era băieţelul meu îngheţat. L-am văzut tăiat la cap de la dreapta la stânga şi de la gât până între picioare. Mi-au cerut hainele şi l-au îmbrăcat în faţa mea pe o masă de inox. Încă am acele imagini în faţa ochilor. A fost crunt. După ce l-au îmbrăcat, l-au pus în sicriu şi mi l-au dat”, şi-a amintit răvăşit de durere Tudor Haidamac.

Medicul Andreea Botezan a negat că ar fi încercat să-i convingă pe părinţi să-şi incinereze copilul, dar a menţionat că aceasta este o modalitate legală pentru care de obicei mama trebuie să semneze.

Soţul doctoriţei Botezan, medicul Adrian Botezan, a fost membru al comisiei disciplinare din cadrul Colegiului Medicilor care a analizat circumstanţele în care a murit nou-născutul Haidamac.

Alte ştiri pe această temă:

Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Judeţean Suceava după ce doi bebeluşi au murit imediat după naştere

Creştere uriaşă a mortalităţii infantile în Suceava: 22 de copii sub un an au murit, iar 18 s-au născut decedaţi în 2016

Mărturiile copiilor nenorociţi de părinţii din secte religioase, care preferă să-i lase să moară decât să-i trateze: „Aş vrea să îmi văd părinţii traşi la răspundere”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite