Sucevenii ar putea rămâne fără încălzire centralizată. Datorii de 5,7 milioane, acumulate la noua centrală termică, după doar două luni de funcţionare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălzirea în sistem centralizat ar putea fi sistată în municipiul Suceava. Sucevenii au acumulat deja datorii de 5,7 milioane după doar două luni de funcţionare a noii centrale termice a oraşului.

După intrarea în faliment a societăţii Termica SA Suceava, nici societatea care anul trecut a construit o nouă centrală termică pe bază de biomasă pentru încălzirea centralizată în municipiul Suceava nu pare să o ducă foarte bine. Sucevenii nu s-au îngrămădit să-şi plătească facturile la întreţinere în ultimele două luni iar datoriile către Bioenergy Suceava au ajuns la 5,7 milioane de lei. Firma nu a încasat în întregime nici măcar energia furnizată în luna noiembrie.

Administraţiei locale i s-a comunicat situaţia şi se aşteaptă la măsuri pentru a nu se ajunge la o situaţie şi mai neplăcută, care ar putea duce la oprirea căldurii şi apei calde în oraş. Asta mai ales în condiţiile în care perspectiva falimentului este tot mai mare la Termica, iar odată pronunţat falimentul şansele pentru Bioenergy de a-şi mai recupera bani de la Termica scad.

Astfel, faţă de firma care deţine noua centrală termică a Sucevei se înregistrează datorii scadente de 5,7 milioane de lei aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2013, fără factura pe luna ianuarie 2014.

Primarul Ion Lungu a făcut apel la Termica SA să achite facturile către către Bioenergy SRL Suceava. Asta pentru că din sumele încasate de la populaţie şi de la primărie de societatea Termica în noiembrie, decembrie şi ianuarie, la Bioenergy au ajuns doar 18,5 procente până la 3 februarie.

Primăria municipiului Suceava a plătit vineri, 31 ianuarie, cinci sute de mii de lei pentru subvenţiile în contul agentului termic furnizat locuinţelor racordate la sistemul centralizat de termoficare.

Potrivit primarului Ion Lungu, în luna ianuarie municipalitatea a plătit pentru încălzire 2,5 milioane de lei, în contul subvenţiei, în timp ce populaţia a achitat doar 1,5 milioane de lei. De aceea, primarul a făcut apel la suceveni să-şi plătească facturile, pentru că altfel există pericolul sistării furnizării agentului termic.

„În măsura în care nu se vor achita facturile la termoficare, există riscul ca întregul sistem de producere, transport şi distribuţie al energiei termice din municipiul Suceava să se blocheze şi riscăm să rămânem fără căldură şi apă caldă în oraş”, a declarat primarul Ion Lungu. Datoriile populatiei la încălzire şi apă caldă, la data de 3 februarie, sunt de aproximativ 22 de milioane de lei, inclusiv factura lunii ianuarie 2014.

La Suceava preţul gigacaloriei este de 185 lei/gigacalorie, producerea energiei termice fiind asigurată de un investitor privat, Bioenergy Suceava SRL, care a dat în funcţiune, în prima partea a lunii noiembrie, o centrală nouă, modernă, pe biomasă.

Alte ştiri din Suceava:

Senatoarea Vasilica Steliana Miron s-a înscris în PNL deşi săptămâna trecută spunea că nu va pleca din PPDD

Fostul şef al Poliţiei Suceava, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

A murit Mircea Grosaru, deputatul minorităţii italiene din România

Primarul din Rădăuţi, Aurel Olărean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

FOTO VIDEO Zece persoane, înzăpezite pe un drum judeţean din Suceava, salvate cu şenilata de pompierii suceveni

Cinci drumuri judeţene din Suceava, închise circulaţiei. Trei mii de locuinţe, fără curent electric

Furnizarea energiei electrice, afectată de viscol. 750 de locuinţe sunt nealimentate

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite