Suceveanca Aglaia Cotruţ confecţionează catrinţe de opt decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 85 de ani şi este singura din Bucovina care mai confecţionează costume populare. S-a specializat pe ţesut fote. Aglaia Cotruţ locuieşte în comuna Sadova, iar camera ei de lucru pare desprinsă dintr-o poveste. Lângă pat, aproape de soba de teracotă cu plită, are aşezate stativele pentru ţesut. Pereţii sunt acoperiţi de covoare şi carpete, iar pe masă se găsesc în permanenţă schiţele pentru viitoarele modele de pe fotele

A fost fata cea mai mare a familiei Ionel şi din acest motiv a fost nevoită să înveţe de timpuriu să facă toate treburile de pe lângă casă şi să aibă grijă de ceilalţi 15 fraţi. Mama ei ştia să ţeasă şi să coase costume naţionale, iar Aglaia a furat zi de zi meserie de la ea. „Înainte nu se purtau pantaloni sau rochii, ci doar costume populare. Aşa erau timpurile. Cineva trebuia să le lucreze“, spune femeia.


Când mama ei pleca de acasă, copila se punea la stativele de lucru fără ştirea ei, lega călcătorii mai sus ca să ajungă la ei şi încerca să continuie ţesătura deja începută. Apoi, când auzea paşii sau vocea mamei care se întorcea acasă, aşeza toate lucrurile aşa cum fuseseră puse iniţial. Totuşi, într-una din zile, mama sa şi-a dat seama că îi umblase cineva la stative. A fost însă foarte plăcut surprinsă când şi-a dat seama că fata ei ştie să lucreze fără greşeală.


Cu timpul, Aglaia Cotruţ a învăţat să ţeasă şi să coasă aproape orice obiect vestimentar din portul popular românesc: sumane, iţari, cămăşi, dar s-a specializat pe făcut catrinţe. „Acestea sunt cel mai greu de realizat, dar eu le lucrez cu mult drag. Inventez mereu modele noi, fac planuri şi figuri“, explică Aglaia. La o fotă lucrează aproximativ două săptămâni. „Uneori durează chiar mai mult, depinde de model“, afirmă femeia. Cumpără din sat lâna de oaie, o piaptănă, o vopseşte şi abia apoi o ţese. Rezultatul muncii ei valorează 1.000 de lei. „Cămăşile cusute sunt ceva mai scumpe, ajungând la 1.500 de lei bucata“, spune femeia.


Modelele pe care le realizează pe fote sunt deosebit de frumoase şi perfecte din punct de vedere cromatic şi simetric, nicio maşină neputând egala lucrul ieşit din mâinile ei. Uneori se apucă să lucreze pentru ea personal, fără să aibă vreo comandă specială, dar este nevoită să vândă catrinţa respectivă imediat ce e gata, fiind râvnită de diverse persoane cunoscute sau mai puţin cunoscute. „Nu am niciodată catrinţe pe care să le port eu“, spune zâmbind Aglaia Cotruţ. Femeia petrece ore în şir în faţa stativelor.

___________________

profil
născută.
24 iunie 1926, comuna Sadova.
studii. Şapte clase la şcoala din satul natal.
familie. Este văduvă, are 3 copii şi 6 nepoţi.

întrebări şi răspunsuri
Primiţi multe comenzi?

Nu pot da un număr de catrinţe pe care le fac într-o lună sau într-un an, dar cert e că am în permanenţă de lucru. De aproximativ doi ani primesc destul de multe comenzi. Recent, chiar Margareta Clipa mi-a cerut să-i fac o fotă.
V-aţi ocupat doar de ţesut până acum?
Am făcut şapte clase la şcoală, după aceea a venit războiul şi nici bani nu am mai avut să-mi continui studiile. Dar am fost pentru o perioadă instructoare de lucru manual, învăţându-i pe oamenii din Sadova să lucreze costumele populare.

ce-i place
„Îmi place să lucrez catrinţe şi îmi place muzica. Am compus şi am cântat mulţi ani doine şi alte melodii populare“
, a precizat Aglaia Cotruţ.

ce nu-i place
„Nu suport singurătatea. Sufăr şi acum că mi-am pierdut soţul, deşi au trecut mai mult de 20 de ani de atunci“, a spus femeia.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite