Sucevean diagnosticat cu botulism după ce a mâncat tobă de porc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacientul a fost transferat la Iași. Foto: Arhivă
Pacientul a fost transferat la Iași. Foto: Arhivă

Este vorba de un tânăr de 27 de ani din comuna suceveană Moldova Suliţa, care a fost confirmat cu botulism în urma analizelor de laborator, după ce a mâncat tobă de porc pregătită în gospodărie.

Tânărul a fost internat în data de 14 decembrie la Spitalul de Boli Infecțioase Iași, la Reanimare, după ce inițial s-a prezentat la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc. Potrivit reprezentanților DSP Suceava, starea pacientului este în continuare gravă.

Barbatul a mancat preparate pregatite în gospodarie, respectiv toba de porc, fiind singurul membru al familiei care a consumat produsul, celelalte persoane sesizând un gust suspect. Medicul de familie din localitate urmarește starea de sănătate a rudelor pacientului.

"Chiar dacă Botulismul este o boala neuroparalitică determinată neurotoxic, produsă de Clostridium botulinum, rară ca frecvență, amintim populației, în preajma sărbătorilor de iarnă, sa acorde o atenție deosebită modului de pregătire și păstrare a alimentelor. Microflora prezentă în mod obişnuit, multiplicându-se, alterează proprietatile organoleptice, ceea ce scoate din uz produsele alimentare", susține Adrian Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.

Medicii le recomandă sucevenilor sterilizarea corectă (cu repetare, trei zile la rând, prin fierbere) a conservelor preparate în gospodarie; conservele de leguminoase, murăturile cu straturi groase de mucegai se exclud din consum, ca și conservele bombate şi mirositoare; excluderea mierii din alimentație până la vârsta de 1 an. 30% dintre persoanele diagnosticate cu această boală mor.


Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite