Suceava: Portret/Sorin Baciu: „Respir arta ca pe un analgezic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul artist a făcut prima expoziţie la 16 ani. De atunci uimeşte lumea cu pensonul, creionul sau aparatul de fotografiat.

Sorin Baciu s-a născut cu pasiunea pentru artă. „De mic mi s-a spus că am talent, iar eu am crezut“, spune cu umor artistul. Din clasa a V-a a urmat cursurile Liceului de Artă, actualul Colegiu Naţional „Ciprian Porumbescu“, la Secţia de Pictură, unde l-a avut ca profesor pe Ion Carp Fluerici.

A participat la Olimpiada naţională de Artă Plastică de la Craiova unde a obţinut premiul II pentru pictură şi premiul special de la Uniunea Artiştilor Plastici (1999). „Este cea mai mare distincţie pe care o poate obţine un olimpic“, susţine Sorin.

În liceu a vrut la un moment dat să se lase de pictură deoarece şi-a dat seama că nu e o meserie din care va putea trăi, însă nu a putut să renunţe. „A fost un moment în liceu când am strâns culorile, şevaletul, dorind să mă îndrept către altceva. După o lună nu mai eram eu fără pictură. Trăiesc pentru artă, o sufăr şi o respir ca pe un analgezic“, explică artistul.

Acesta a fost poate şi motivul pentru care a dat la Universitatea de Artă şi Design Cluj, Secţia Pictură de şevalet. I-a uimit pe profesori prin coloristică şi armoniile cromatice. Tânărul susţine că îi place să facă mereu ceva nou şi nu are intenţia să găsească o formulă artistică.

Tot ceea ce-l înconjoară îl inspiră, iar între el şi materialele de lucru există o strânsă comunicare. „În facultate, în faţa pânzei, m-am blocat. Atunci am ieşit afară, mi-am băgat mâinile în pământ şi întorcându-mă am început să desenez cu degetele pline de pământ“, spune Sorin.

A expus la 16 ani alături de mentorul său

Facultatea a terminat-o cu Magna Cum Laude. „La licenţă profesorii, dar şi Marcus Lupertz s-au apropiat de lucrările mele să vadă parcă dacă sunt adevărate“, povesteşte artistul.

După terminarea masterului în cadrul aceleiaşi instituţii s-a reîntors pe meleagurile natale cu visul de a fi profesor la liceul unde a predat mentorul său, profesorul Fluierici. Nu a avut şansa să ajungă la catedra Colegiului „Ciprian Porumbescu“, în care a învăţat să picteze, în schimb a ţinut cursuri la Colegiul Naţional „Petru Rareş“. „A fost cel mai frumos loc unde am predat datorită colectivului de profesori şi elevilor cu predispoziţii spre pictură“, afirmă artistul sucevean.

A avut numeroase expoziţii, prima fiind la vârsta de 16 ani. „În clasa a noua mi-am făcut debutul public în lumea artistică prin deschiderea primei expoziţii personale la Biblioteca Judeţeană din Suceava. La aceasta l-am avut lângă mine pe artistul şi profesorul Ion Carp Fluerici“, explică Sorin Baciu.

Expoziţiile au continuat şi, de fiecare dată, Sorin a uimit publicul sucevean. Acesta a surprins prin originalitate, dar şi prin tehnicile folosite. A realizat picturi în ulei pe pânză, grafică de carte şi umoristică, fotografii şi, nu în ultimul rând, lucrări cu aerograful pe diverse suporturi: automobile, chitări, laptopuri, căşti de motor.

Profil
Născut. 8 mai 1981, la Suceava.
Studii. Universitatea de Arte şi Design din Cluj.
Familie. Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Cum realizezi o operă de artă?
Ştiu ce vreau să fac, dar nu ştiu cum are să arate la final. Nu văd tabloul, ci o structură de relaţionări între elementele de limbaj plastic. Atunci când pictez pe pânză sunt doar eu cu mine plonjând fără restricţii exterioare într-un spaţiu al creaţiei. Însă atunci când lucrez la un produs industrial, precum o maşină, ţin cont de anatomia lui.
Cum ai defini artistul plastic?
Cred că artistul plastic este şi ar trebui să fie o sumă de paradoxuri. Trebuie să fie rege, dar şi sclav, să iubească, dar şi să critice fără menajamente, să fie vesel, dar şi trist, să fie idealist, dar şi pragmatic.

Ce-i place
Îi place să cânte, dar nu şi celor din jur. Adoră să meargă pe coclauri cu maşina, pe care o alintă „Cazanozaurul“. „Mi-am propus să iau parte la concursuri de off-road, dacă nu ca participant, măcar ca spectator şi susţinător“, a spus tânărul.

Ce nu-i place
„Că nu există politicieni adevăraţi în ţară. Sunt doar pseudopoliticieni“, este de părere artistul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite