Suceava: PORTRET/ Zina Ciurariu, bodyguardul şcolarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De şase ani de când lucrează la pază a avut de-a face cu tot felul de oameni, de la infractori până la găştile de la şcoală. A ales o meserie de bărbat şi nu regretă.

Tatăl Zinei a fost poliţist şi ea a vrut să-i calce pe urme. N-a fost să fie şi a ales, după mai multe meserii obişnuite, pe cea care o face să se simtă utilă şi respectată. Zina Ciurariu are 50 de ani şi de şase ani de zile este agent de pază în Suceava.

Se numără printre puţinele femei care riscă să ducă pe umeri o meserie specifică bărbaţilor şi spune că este foarte mândră de ceea ce face. „O consider o meserie dificilă, care implică responsabilităţi mari. Chiar şi atunci când eşti civil te poţi aştepta la reacţii din partea oamenilor cu care ai avut de a face. De mică am fost tentată de meseriile militare. Pe vremea aceea am vrut să dau la Şcoala de Poliţie, cum era atunci, însă nu m-a lăsat tatăl meu“, povesteşte Zina.

Specialistă în percheziţii

Şi-a făcut debutul în meseria de bodyguard când a fost angajată la unul dintre supermarketurile vremii, Universal. Erau mai multe centre în toată ţara iar ea era singura femeie agent de pază din cadrul acestor lanţuri de magazine.

„Acolo a fost greu, deoarece lucram pe rampă afară, iar iernile erau friguroase. Făceam controale la ieşire şi la intrare, a fost primul loc în care am muncit pe postul unui bărbat“, îşi aminteşte femeia. Apoi a urmat să facă pază la o fabrică de mobilă din Suceava, unde controla persoanele. De doi ani de zile însă este împăcată cu gândul că munca ei este apreciată de oamenii care trebuie.

Ocroteşte copiii de la Şcoala nr. 1   

În timpul anului şcolar este agent de pază şi protecţie la Şcoala numărul 1 din Suceava şi spune că s-a ataşat foarte mult de copii şi de cadrele didactice. „Pe lângă faptul că trebuie să supraveghez persoanele străine care intră în şcoală, trebuie să fiu cu ochii în patru, deoarece lângă şcoală este un liceu şi mai vin băieţii mai mari la fetele noastre, dar trebuie să intervin şi în certurile dintre găşti“, spune agentul de pază.

Chiar dacă pare o muncă uşoară, cu copiii este cel mai greu deoarece aceştia trebuie învăţaţi să nu se bată şi să nu fure. Îi sunt dragi şi crede că cea mai potrivită meserie pentru ea este să-i protejeze pe copii de cei care intră în curtea şcolii şi-i pun în pericol.

Fiul ei, cea mai grea încercare

În perioada verii, Zina lucrează ca agent la un centru comercial, unde trebuie să păzeacă magazinele de la trei etaje. Au fost cazuri în care i s-a solicitat ajutorul  atunci când hoţii au încercat să fure marfa din rafturi, însă pe ea personal nu a reuşit s-o fure nici unul.

Zina spune că este tare de caracter şi că necazurile n-o doboară prea uşor. A luptat pentru fiul ei care a suferit de autism ani de zile şi a reuşit să-l vindece prin multă muncă şi grijă.

Acum băiatul este normal, îşi trăieşte adolescenţa şi visează să devină mecanic. Nu îl tentează cariera militară ori meseria de agent, pe care o face mama lui. Pentru el, Zina a luptat cu toate forţele şi l-a ferit de „ceasul cel rău“, la fel cum face zi de zi cu copiii altora.

Profil

Născută: 17 iunie 1960, la Vatra Dornei.
Studii: Liceul „Ştefan cel Mare“ din Suceava.
Familie_ Are un băiat de 14 ani şi o fată de 23 de ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ce aveţi în dotare, ca agent de pază?
În primul rând baston, apoi spray lacrimogen şi, mai ales, tăria de caracter. Nu avem voie să purtăm arme de niciun fel. Ca femeie nu trebuie să te laşi intimidată de nimeni, mai ales de necunoscuţi, chiar şi când recurg la ameninţări. Există şi riscuri, de exemplu atunci când eşti civil pe stradă te poţi întâlni cu un hoţ pe care l-ai prins furând dintr-un magazin şi poate pune golanii pe tine. Îmi asum toate aceste riscuri. 
Mai sunt şi alte femei la firma de pază şi protecţie la care lucrezi?
Nu, sunt singura. Mai cunosc în oraş câteva femei care fac munca aceasta de bărbat, dar mie nu mi-e ruşine. Este o meserie decentă şi demnă, eşti respectat în societate deoarece ai un rol important în ea.

Ce-i place
Îmi place să cos la maşină, am făcut croitorie cândva şi am lucrat în confecţii. Îmi mai place muntele, călătoriile, animalele şi toate florile de pe faţa pământului.

Ce nu-i place
Nu-mi place atunci când copiilor mei li se fac nedreptăţi. Nu-mi plac hoţii şi, din fericire, nu m-a furat nimeni în tura mea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite