Suceava: Portret/ Florin Bejinari, artistul care-şi dedică viaţa icoanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Bejinari
Florin Bejinari

El pictează pe lemn şi ouă, împreună cu soţia sa, alături de care şi-a descoperit talentul.

Destinul de pictor iconar pentru Florin Bejinari se identifică şi se împleteşte cu cel de familie. Din acest motiv, nu întâmplător, prima icoană realizată de acesta a fost în 1990, în primul an de căsnicie.

Pentru a se perfecţiona, Florin Bejinari a pictat icoane sub îndrumarea unei feţe bisericeşti. Mentor i-a fost părintele stareţ de la Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi, care a avut un rol „hotărâtor atât în demersul meu artistic, cât şi în cel spiritual“, precizează artistul. Un rol foarte important în evoluţia acestuia ca pictor iconar îl are şi soţia lui, alături de care lucrează umăr la umăr. „Soţia îmi dă curaj să merg mai departe creând un echilibru între viaţa de familie şi cea de atelier“, a precizat pictorul.

Florin Bejinari se dedică muncii sale câte 10-12 ore pe zi. Acesta nu ştie numărul exact de icoane şi ouă pictate de el în anii care au trecut. Artistul foloseşte lemn de tei pentru realizarea icoanelor, peste care lipeşte o pânză cu textură foarte rară. Mai apoi, aplică straturi succesive ale unui amestec de praf de cretă, ulei de clei, in şi alb de titan.

Expoziţii personale în lume

„Urmează apoi şlefuirea suprafeţei, desenul, aplicarea foiţei de aur şi pictura propriu zisă în straturi succesive de culoare de la cea mai închisă până la cea mai deschisă nuanţă, iar în final lăcuirea icoanei“, detaliază  pictorul. El a participat la numeroase expoziţii de grup şi personale. Cele mai importante sunt o expoziţie personală la Paris (2002) şi una la Veneţia, în 2007.

Artistul se mândreşte cu Diploma de excelenţă obţinută la Sibiu în 2002,  Premiul Special la târgul Meşterilor Populari Suceava (2005) şi Premiul I la „Festivalul ouălor încondeiate“ Ciocăneşti, ediţia 2007.

Profil
Născut. 21 ianuarie 1961, în oraşul Rădăuţi, judeţul Suceava.
Studii. Colegiul „Eudoxiu Hurmuzachi“ Rădăuţi.
Familie. Este căsătorit are două fete şi un băiat.

Întrebări şi răspunsuri
Care este pictura de care sunteţi cel mai mândru?
Una dintre cele mai dragi lucrări e iconostasul paraclisului de la Cetatea lui Ştefan cel Mare din Soroca, din Republica Moldova, unde am pictat icoanele împărăteşti şi am fost impresionat până la lacrimi când o bătrânică s-a închinat la icoana Maicii Domnului şi a spus că „în sfârşit, Maică, ai venit acasă!“.
Câştigaţi bani din pictatul icoanelor?
Activitatea noastră artistică este şi modul nostru de viaţă, chiar dacă nu facem cine ştie ce averi din artă. Totuşi, ne considerăm bogaţi prin averea spirituală pe care o strângem aici pe pământ.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite