Suceava: Picturi noi la hramul Mănăstirii Putna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi duminică la slujba oficiată de Patriarhul Daniel, care va sfinţi noua pictură. Ortodocşii vin, în fiecare an pe 15 august, în număr mare la hramul mănăstirii pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni.

După obicei, în fiecare an, pe 15 august, Putna este locul de întâlnire a mii de suceveni, dar şi pelerini de peste tot în ţară. Întreaga localitate Putna este în sărbătoare datorită hramului mănăstirii.


Numeroşi ortodocşi vin din toate colţurile ţării să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, dar şi să asculte slujba oficiată în fiecare an de mai marii Bisericii.


Patriarhul Daniel, prezent la hram


Duminică, pe lângă sărbătoarea Sfintei Marii, la mănăstire va avea loc şi sfinţirea picturii interioare, finalizată după aproximativ nouă ani de muncă a fraţilor Mihail şi Gavril Moroşan.


„La eveniment sunt aşteptaţi să participe numeroşi ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ai Bisericilor Ortodoxe surori, precum şi un număr mare de credincioşi. Soborul îl va avea în frunte pe Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul BOR“, spun reprezentanţii mănăstirii.


Putna a fost un centru cultural permanent. Aici au funcţionat şcoli şi ateliere de creaţie. Cei care ajung la mănăstire nu trebuie să rateze muzeul, unde pot admira broderii, ţesături, argintărie, manuscrise şi documente medievale autentice. Sucevenii care ajung în zonă pot vizita, de asemenea, chilia lui Daniil Sihastrul, unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi moldoveni, întrucât a fost duhovnicul lui Ştefan cel Mare.


„Unul dintre cele mai frumoase locuri“


Daniil Sihastrul a dus o viaţă aspră de post şi rugăciune în gospodăria schitului Sfântul Lavrentie, unde a atins ultima treaptă a călugăriei. Dorind să se rupă de lume, s-a retras în munţi. El a dăltuit într-o stâncă un paraclis, iar mai în spate, tot săpată în piatră, era chilia.


„Putna este unul dintre locurile cele mai frumoase din judeţ. Merg aici pe 15 august aproape în fiecare an. Toată liniştea de acolo mă întăreşte. Păcat că li se permite tuturor comercianţilor să vină să umple drumul cu tarabe şi kitsch-uri“, ne-a spus Violeta Danciu, profesoară. Sucevenii mai pot vedea la Putna bisericuţa din lemn a lui Dragoş Vodă, din cimitirul comunei, considerată cea mai veche din Europa, dar şi schitul Sihăstria Putnei, slujit de mai mulţi călugări.

______________________

Cea mai de seamă ctitorie a lui Ştefan
Mănăstirea Putna este una dintre cele mai frumoase şi mai cuprinzătoare lăcaşuri de cult, reprezentând cea mai de seama ctitorie a lui Ştefan cel Mare. În anul 1466, domnitorul a ales locul unde a zidit mănăstirea trăgând cu arcul de pe Dealul Crucii, iar după câteva zile au început să se ridice zidurile mănăstirii, ca în 1470 să fie sfinţită.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite