Suceava: Ion Burlui: pompierul care lucrează pe „cord deschis“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este omul care, la orice oră din zi şi din noapte, se luptă cu intemperii şi cu situaţii extreme. A visat încă din copilărie să-şi ajute semenii.

Ion Burlui e îndrăgostit de munca sa. Aşa explică el cum a ajuns la comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe Suceava. Profesia l-a pus faţă în faţă cu situaţii din cele mai dificile, însă colonelul îşi păstrează mereu zâmbetul pe buze şi optimismul. A vrut de mic să fie pompier, carieră urmată şi de fratele său. În timpul liceului, a făcut paraşutism şi a fost şeful promoţiei din 1983 a Facultăţii de Pompieri Bucureşti.


„Mă consider norocos“


„Mă consider un norocos şi nu regret nimic din ceea ce am trăit în viaţă. Cred că şi de acum încolo Dumnezeu va avea în grija sa pe mine şi pe cei apropiaţi mie. Dacă mi s-ar oferi şansa să mai trăiesc o dată şi să aleg ce vreau să fac în viaţă nu aş schimba nimic din ceea ce am trăit”
, spune colonelul. Cu modestie, Ion Burlui spune că munca sa nu este grea, însă recunoaşte că face sacrificii în fiecare zi. Şi-ar dori să petreacă mai mult timp cu familia, în special cu cei doi copii, pe care îi consideră cea mai mare realizare a sa pe plan personal.

„Primul sacrificiu este legat de timp fiindcă nu îţi mai aparţine şi-l dăruieşti cu zgârcenie celor dragi şi apropiaţi. Băiatul meu cel mic, de 20 de ani, mă sună la serviciu, când stau peste orele de program, şi mă întreabă dacă mai vin şi eu pe acasă“, mărturiseşte colonelul. Despre experienţele trăite de-a lungul anilor ca pompier, acesta spune că toate l-au impresionat şi i-au adus satisfacţii.


Mărturiseşte că pompierii sunt mereu în luptă cu timpul, la fel „ca doctorii care lucrează pe cord deschis“. Din acest motiv consideră că e important să acţionezi prompt şi să iei cea mai bună decizie pe moment.

„Mă regăsesc în Ion al lui Rebreanu“


Ion Burlui crede despre sine că este un om simplu. Perioada copilăriei trăită la Mălini a lăsat urme adânci în sufletul său. Îşi aminteşte cu bucurie de locurile natale, de tradiţiile satului şi vorbeşte cu mare drag de locul natal. Acolo a făcut primii paşi, acolo a învăţat ce înseamnă omenia şi dragostea faţă de semeni. „Trăind în copilărie la Mălini, ţinut de poezie, cu oameni deosebiţi, am cunoscut tradiţiile satului, viaţa ţăranului român la muncă şi la joc. Pe atunci mă regăseam în personajul Ion al lui Rebreanu“, ne explică acesta. Deşi spune că a călătorit prin ţară şi prin lume, Ion Burlui susţine că cel mai mult îi place „dealul şi muntele“ din România.

întrebări şi răspunsuri
Sunteţi mulţumit de ce aţi realizat până acum pe plan profesional?
Da, în mare, da. Viaţa a confirmat rezultatele de pe timpul şcolii şi am parcurs cu succes toată ierarhia gradelor şi funcţiilor de ofiţer pompier dintr-o unitate operativă. Am încercat să fiu drept şi imparţial atunci când am luat hotărâri care au afectat oamenii şi de aceea sunt mulţumit. Cred că şi colegii mei sunt de aceeaşi părere.
Ce v-aţi dori cel mai mult pentru dumneavoastră şi membrii familiei?
Sănătate, iar dacă Dumnezeu ne dă şi puţin noroc, este mai mult decât ne-am fi dorit.

ce-i place
Îmi plac filmele româneşti, iar dintre cele străine, îmi plac ecranizările scriitorilor clasici. I-am admirat şi am trăit cu titanii filmului românesc - Piersic, Rebengiuc, Olga Tudorache, Amza Pelea, dar îmi place şi revista, cu Arşinel sau Muraru. În materie de gastronomie, îmi plac mâncărurile tradiţionale, româneşti. Îmi place să văd şi să cunosc ce mănânc şi ce beau.

ce nu-i place
„Violenţa şi tot ce ţine de proastă educaţie. Profesia m-a învăţat să trec pe lângă toate“, mărturiseşte colonelul Ion Burlui.

profil
născut. 25 iulie 1961, Mălini, judeţul Suceava.
studii. Facultatea de Pompieri Bucureşti, promoţia 1983, Facultatea de Management - A.S.E. Bucureşti, promoţia 1990, anul II, doctorand - Facultatea de Silvicultură - U.S.V.
familie. Căsătorit, are 2 copii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite