Suceava: Cumpărăturile „la piaţă”, amintiri de pe vremea bunicilor

Suceava: Cumpărăturile „la piaţă”, amintiri de pe vremea bunicilor

Suceava: Cumpărăturile „la piaţă”, amintiri de pe vremea bunicilor

Din ce în ce mai puţini suceveni îşi fac cumpărăturile în pieţe

Zarvă, aglomeraţie, bătrânele ce te îmbie să cumperi produsele lor, o zi obişnuită din pieţele sucevene.

Din cauza apariţiilor hypermarketurilor însă, aceastea tind să devină o simplă amintire. Atraşi de ofertele magazinelor tot mai mulţi suceveni uită de plăcerea cumpărăturilor din pieţe.

Străbate jumătate de oraş pentru produse proaspete

Cu o listă de cumpărături întocmită de-acasă de soţia lui, suceveanul Anton Ioan, se îndreaptă spre Piaţa Mare. Locuieşte în apropierea stadionului, având un hypermarket la câteva sute de metri distanţă de locuinţa sa, însă, pentru cumpărături, străbate jumătate de oraş până în piaţă.

 „Prefer piaţa în detrimentul hypermarket-ului. Aici produsele sunt mult mai proaspete şi chiar şi mai ieftine” enunţă acesta motivul alegerii făcute.

Totodată, deoarece de mai mulţi ani îşi face cumpărăturile din aceeaşi piaţă, a reuşit să-şi facă prieteni printre vânzători. „De cinci ani am << distribuitorul meu >> de unde cumpăr întotdeauna doar produse foarte proaspete” a declarat acesta.

Asemeni lui însă sunt din ce în ce mai puţini suceveni. majoritatea preferă să cumpere din magazine, atraşi de ofertele şi promoţiile pe care le fac acestea.


Tichetele de masă inamicul pieţelor

În urma reducerii vânzărilor cei ce suferă sunt comercianţii. „De când au apărut hypermarket-urile nu mai merg vânzările. Oamenii preferă să cumpere de acolo” se plânge Elena, comerciantă în piaţa din Burdujeni. Aceeaşi situaţie se regăseşte şi în Piaţa Mare.

Având în vedere vânzările mici mulţi comercianţi simt că sfârşitul afacerii lor e aproape. „Din cauza bonurilor de masă lumea nu mai vine la noi. Avem produse mai proaspete şi mai ieftine, însă ce folos?” oftează o comerciantă.


Problema vânzărilor mici este una generală. „Vânzările merg foartea prost” a declarat Ştefan Anica, comerciantă, adăugând că „mai toţi se uită, încearcă să negocize şi apoi pleacă.”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: