Suceava: Câinii care-i pun la zid pe infractorii din Suceava (GALERIE FOTO)

Suceava: Câinii care-i pun la zid pe infractorii din Suceava (GALERIE FOTO)

Suceava: Câinii care-i pun la zid pe infractorii din Suceava (GALERIE FOTO)

Cele şase animale de la Inspectoratul de Jandarmi Suceava ajută atât la prinderea infractorilor, cât şi la salvarea turiştilor rătăciţi.

Jandarmii suceveni se pot mândri că deţin şase câini care oricând pot ajuta la prinderea infractorilor ori la salvarea turiştilor rătăciţi în munţi. Vodina, Valina, Geback, Cebac, Ura şi Lasa nu cer medalii pentru actele lor de curaj însă, pentru a-i ajuta pe oameni, şi-ar da viaţa.

Lasa, salvatoarea de vieţi


Vedeta echipei canine a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Suceava este Lasa, o căţea din rasa ciobănesc german.
În vârstă de patru ani, aceasta este specializată pe căutarea, descoperirea şi salvarea persoanelor rătăcite pe munte. Datorită nasului ei fin zeci de oameni pot spune că s-au născut pentru a doua oară.

Printre aceştia se numpără şi un elev dintr-o echipă sportivă care se afla în excursie la Cabana Giumalău, în vara anului trecut. Acesta s-a certat cu colegii şi a plecat de unul singur spre Vatra Dornei, fără a cunoaşte împrejurimile. Datorită Lasei, jandarmii l-au găsit pe tânăr, rătăcind pe un traseu montan.

Aflaţi în grija jandarmilor suceveni, patru dintre cei şase câini se antrenează pentru a-i intimida sau chiar prinde pe infractori. Au parte de antrenamente zilnice, astfel încât, atunci când e nevoie de ei, sunt mereu apţi de muncă.

Băieţii de cartier,
puşi pe fugă


Printre „capturile” lor se numără şi doi bărbaţi suspecţi de furt care, fiind urmăriţi de către Poliţie şi jandarmi, s-au ascuns în stufărişul de lângă un iaz din apropierea staţiunii de cercetare.
Pentru că zona era dificilă pentru oameni, jandarmii au apelat la serviciile a doi câini, care au început să latre şi să se smucească în lesă pentru a intra în stufăriş.

Speriaţi, cei doi suspecţi au ieşit imediat din ascunziş şi s-au predat. Câinii aflaţi în grija jandarmilor suceveni au ajutat şi la calmarea găştilor de cartier. „Dacă înainte mai comentau acum, când văd câinii, se retrag” a declarat plutonierul major Abălaşei Constantin, unul dintre dresorii câinilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: