Suceava: „Bucovina Înaripată“ şi afumată de grătare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercianţii instalaţi pe esplanada Casei de Cultură ignoră semnificaţia monumentului şi nu sunt preocupaţi să-l protejeze.

Cu puţin timp în urmă, municipalitatea anunţa în mare pompă amplasarea celui mai reprezentativ monument al Bucovinei în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor. Monumentul din sticlă, pentru care Primăria a cheltuit 100.000 de euro, a stârnit la vremea aceea indignarea celor mai mulţi suceveni.


„Monumentele nu reprezintă Bucovina nici pe departe, iar în legătură cu organizarea Zilelor Oraşului municipalitatea trebuia să facă toate aceste lucruri la Cetate, tot aşa cum a fost în anii trecuţi”, a spus Oana Dreţcanu, studentă. Cel mai mare obiectiv turistic de pe harta oraşului nu se mai vede de fumul grătarelor. Micii, berea şi hamsiile sunt acum în prim-plan.


Gablonţuri lângă monumentul emblemă


Chiar în centrul municipiului, acolo unde este amplasat ovoidul gigant şi monumentul eroilor, sucevenii se calcă în picioare pentru a cumpăra gablonţuri şi obiecte de artizanat făcute de meşteşugari veniţi din toată ţara. Printre gunoaiele lăsate în urmă de cei veniţi în seara precedentă la terase şi printre cerşetori, care şi-au triplat numărul în aceste zile, curioşii veniţi din tot judeţul găsesc monumentele ascunse de vălul de ceaţă. Deşi sunt obiective scumpe, care au fost realizate din banii contribuabililor, paza lasă de dorit.

„Nu avem o patrulă specială destinată acestui obiectiv. Nu este misiunea noastră să asigurăm permanenţa la aceste monumente”, a declarat Bogdan Cornaci, şeful Jandarmeriei. 


Sculptorul monumentului „Bucovina Înaripată”, Mircea Dăneasa, nu a vrut să comenteze „spectacolul“ din jurul statuii.  „Parcă au coborât norii pe pământ, iar statuia îşi întinde aripile peste centrul oraşului”, a declarat  meditativ  artistul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite