Stema imperială a monarhiei habsburgice şi-a făcut reapariţia pe Muzeul de Istorie din Suceava după 35 de ani de absenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stema imperială a monarhiei habsburgice a reapărut pe Muzeul de Istorie sucevean. FOTO Dănuţ Zuzeac
Stema imperială a monarhiei habsburgice a reapărut pe Muzeul de Istorie sucevean. FOTO Dănuţ Zuzeac

Muzeul de Istorie din Suceava se află într-o  amplă lucrare de reabilitare, în valoare de 60 de milioane de lei cu tot cu TVA. Cu această ocazie, vulturul bicefal, ce reprezintă stema imperială a monarhiei habsburgice, a reapărut pe partea din faţă a clădirii, după 35 de ani în care a fost înlocuită de stema Moldovei.

Pe faţada Muzeului din Istorie din municipiul Suceava a reapărut, după 35 de ani de lipsă, vulturul bicefal, stema imperial a monarhiei habsburgice. În această perioadă, în locul stemei imperiale s-a aflat stema Moldovei. Clădirea Muzeului de Istorie din Suceava a fost construită în anul 1898, fiind destinată Căpităniei Districtuale, se află în acest moment într-un amplu proces de modernizare.

Contractul pentru modernizare şi consolidare a Muzeului de Istorie din Suceava a fost semnat în luna martie a anului 2014, lucrările propriu-zise fiind începute din toamna aceluiaşi an. Chiar dacă mai sunt încă lucruri de remediat, proiectul de reabilitare promite mult.

Deschiderea Muzeului de Istorie este preconizată pentru luna martie sau  aprilie a anului 2016. Valoarea investiţiei a fost de 60 de milioane de lei, din care 21,98 de milioane de lei pentru contractul de lucrări. A fost construit un corp nou, de utilităţi, unde este creată o zonă de carantină unde vor fi transportate şi depozitate temporar anumite obiecte de patrimoniu. Suprafaţa clădirii s-a extins la aproximativ 5.000 de metri pătraţi, iniţial aceasta având în jur de 3.000 de metri pătraţi.

Noul muzeu va avea la subsol un loc de depozitare a tezaurului, o sală pentru activităţi cu copiii, bibliotecă, sală de lectură, săli împărţite pe categorii -artă, ritual, magie, expoziţii de unelte, şi, printre altele, o sală destinată Bucovinei, în care vor fi expuse elemente ce ţin de cultura bucovineană, de nobilime, care nu mai este prezentă nicăieri în ţară.

Noul muzeu este dotat cu un sistem modern de stingere automat a incendiilor, prezent la nivelul ţării doar în muzeul Brukenthal din Sibiu. Fiecare zonă de activităţi cu publicul are spaţiu propriu în care se pot ţine şedinţe, dezbateri, conferinţe, ceea ce face muzeul  să fie unic, din acest punct de vedere, pe harta României. Un alt element de noutate îl constituie faptul că dacă un anumit vizitator doreşte să viziteze doar o anumită secţie a muzeului de care este interesat, în locul unui tur complet, el poate face acest lucru, achiziţionând un bilet la un preţ mai mic.

Alte ştiri pe această temă:

Covasna a revenit la heraldica imperiala

Încep lucrările de reabilitare ale Muzeului de Istorie din Cluj. Clădirea nu a suferit reparaţii majore din 1939

Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier rămâne în coadă de peşte

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite