Statuia voievodului Petru Muşat a revenit în centrul Sucevei, oraşul pe care l-a întemeiat

Statuia voievodului Petru Muşat a revenit în centrul Sucevei, oraşul pe care l-a întemeiat

Statuia domnitorului Petru Muşat a fost mutată înapoi în centrul Sucevei. FOTO Dănuţ Zuzeac

După câţiva ani de umbră, statuia domnitorului Petru Muşat a revenit la loc de cinste, în zona centrală a municipiului Suceava.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cursul zilei de vineri, 23 octombrie 2015, statuia voievodului Petru Muşat a fost amplasată în faţa Palatului Administrativ din Suceava. Deşi această amplasare a statuii este una provizorie, tot este mai bună decât ca monumentul să stea lângă cimitirul unde şi-a făcut veacul vreo cinci ani.

“Dacă săptămâna trecută am inaugurat simbolic modernizarea zonei centrale, prin coborârea acestor stâlpişori electrici pentru ca maşinile să poată intra în această zonă, astăzi (n.r. - ieri) s-a mutat statuia lui Petru Muşat”, a declararat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Edilul sucevean a arătat care sunt paşii pe care constructorul îi va parcurge de acum pentru ca zona să arate într-adevăr bine. Totodată, Ion Lungu a spus că kilometrul zero al oraşului nostru este cel mai bun loc pentru ca statuia să fie pusă în valoare.
 
“Aici se va pune granit, în aşa fel încât să fie în aceeaşi nuanţă cu zona din faţa Palatului Administrativ. Cred că locul cel mai bun pentru statuia domnitorului Petru Muşat, cel ce a întemeiat Suceava, este aici, la kilometrul zero al municipiului şi al judeţului Suceava. Cel ce a fondat oraşul nostru merită un loc respectabil. Constructorul s-a angajat ca până la sfârşitul acestei luni să finalizeze lucrările şi aici”, a mai spus primarul Ion Lungu.
 
Firma care se ocupă de întreaga procedură este SC General Construct SRL Suceava. Valoarea ofertei, stabilită în urma licitaţiei este de 58.254,10 lei fără TVA, iar durata de execuţie a lucrărilor este de două luni. Menţionăm că statuia lui Petru Muşat a fost mutată de pe amplasamentul iniţial pentru a permite realizarea lucrărilor de modernizare a zonei centrale din municipiu.
 
Potrivit reprezentanţilor Primăriei municipiului reşedinţă de judeţ, amplasamentul final al statuii este propus a fi realizat în zona complexului Curţii Domneşti, însă având în vedere că situl arheologic al Curţii Domneşti va fi supus unor studii şi proiecte de restaurare, până la finalizarea acestora se consideră necesară şi oportună o repunere în valoare a monumentului. Astfel, s-a propus reamplasarea temporară a statuii lui Petru Muşat pe strada Stefan cel Mare, pe spaţiul verde amenajat în apropierea clădirii Palatului Administrativ Suceava.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările